ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Onze aandelenmarktgraadmeter stond de hele dag op verlies, maar kwam door een eindsprint uit op een slotstand 0,2% boven het slot van gisteren. De markt hield de opgaande beweging van gisteren uiteindelijk dus aan, hoewel het daar aanvankelijk niet naar uit zag. Het hoogste punt van de dag vinden we rond 536,6. Wordt dat doorbroken dan kan de AEX naar de stippellijn rond 537,8, de top rond 539,8, de stippellijn rond 540,7 of lijn p. Ik kijk dan van doel tot doel of ik al dan niet uit kan gaan van een vervolg omhoog of te maken krijg met topvorming.

  • Een eventuele daling onder de stippellijn rond 530,3 zou vanzelfsprekend negatief zijn. Op het verloop ten opzichte van dat niveau let ik dan ook indien zich een daling voordoet.

  • Het oordeel over het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands is niet veranderd ten opzichte van gisteren. Er is volop ruimte voor een stijging, als de markt die zou willen realiseren. De bovenste lijn vormt dan potentiŽle weerstand, daar staan we nog een eind onder.

  • Vandaag ontstond een hogere bodem en een slot boven het hoogste punt van gisteren. Het is een opzet voor een vervolg omhoog, al wil ik daar bij de kwartiergrafiek hieronder nog wel een opmerking over maken.

  • Die opmerking is dat de winst van vandaag niet het gevolg was van een positief sentiment, maar van de short squeeze waar ik in mijn laatste update van vanmiddag over schreef. Veel partijen die tussen 16.15 uur en 17.00 uur hebben gekocht zullen dat hebben gedaan uit pure noodzaak, namelijk omdat zij door een plotse stijging scheef zaten met hun positie. Het was geen kooplust veroorzaakt door optimisme, maar door een foute positie afgedwongen kooplust. Dat het sentiment goed is kan op basis van deze ontwikkeling dus niet worden gezegd.
  • We zagen al dat een stijging boven 536,6 de AEX naar 537,8 of eventueel hoger zou doen gaan. Een daling onder de bodem rond 533,2 zou na de stijging van vanmiddag uiteraard een zwakke ontwikkeling zijn.

Resumerend: 

Het slot van de dag lag 0,2% boven het slot van gisteren, wat werd veroorzaakt door late -door een short squeeze afgedwongen- kooplust. In de uurgrafiek staat een hogere bodem en de top van gisteren is doorbroken. Dit is technisch gezien een opzet voor een vervolg naar boven. Zou de top rond 536,6 doorbroken worden dan hebben we als mogelijke doelen 537,8, 539,8, 540,7 of lijn p. Ik zal dan van doel tot doel nagaan of ik al dan niet uit kan gaan van een vervolg naar het volgende richtpunt. De vraag is echter of de late stijging inhoudt dat het sentiment, dat niet goed was tijdens de dag, plots verbeterd is. Een daling acht ik dus mogelijk. Zou de beursgraadmeter onder 533,2 komen dan wordt de stijging van vanmiddag teruggedraaid, wat zwak zou zijn. Een eventuele daaropvolgende daling onder 530,3 zou ronduit negatief zijn.

En dan nog dit...

Om 19.00 uur heeft de Amerikaanse Federal Reserve bekend gemaakt de rente zoals werd verwacht te verhogen naar 1,75%. Om half acht vindt de eerste persconferentie plaats van de kersverse Fed voorzitter Jerome Powell. De Amerikaanse aandelenmarkten hebben vooruitlopend daarop al een voorzichtige stijging opgezet. We kijken naar de daggrafiek van de Dow Jones.

  • In deze grafiek is een bodem gevormd bij het 76,4% Fibonacci niveau van de voorgaande stijging, dat niveau ziet u rond 24.500. Een bodem bij een 76,4% niveau ontstaat als de markt niet helemaal zeker is van haar zaak, maar net voldoende positief is om de stijging desondanks een kans te geven. De Dow is dus wat opgelopen. Eigenlijk is dit niet belangrijk, de koersreactie op de inhoud van de persconferentie wordt cruciaal. Die wordt namelijk beslissend voor de vraag of de Dow Jones alsnog verder omlaag gaat of in een nieuwe opmars naar boven komt vanaf de bodem bij het Fibonacci niveau. De Amerikaanse markt zal daarvoor een inschatting proberen te maken van het aantal renteverhogingen dat waarschijnlijk is voor de rest van het jaar en daarop reageren. Die reactie werkt morgen dan door in ons koersverloop. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 21 mrt 2018, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

21 mrt 09.15u: Tot dusverre nauwelijks verandering

21 mrt 10.00u: Niveau in eerste uur niet doorbroken

21 mrt 11.00u: Vlag in ontwikkeling in kwartiergrafiek

Vopak: Bodem gevormd ruim boven onderkant van gap

Ahold Delhaize: Stijging in richting van weerstand Ä 19

21 mrt 12.00u: De vlag is afgerond met een uitbraak

Fugro: Een merkwaardig koersverloop deze maand

21 mrt 14.00u: Op uitbraak vlag volgde een daling

ASML: Bij de bovenkant van een kanaal gekomen

21 mrt 15.00u: Bodem bij 50% Fibonacci niveau

21 mrt 16.00u: Vlag in wording in AEX kwartiergrafiek

PostNL: Voormalig steunniveau nu weerstandsniveau

21 mrt 17.00u: Short squeeze door stijging in VS

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven