ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

PostNL

Update dinsdag 18 sep 2018: Grilligheid is troef in gedrag van beleggers
 
 • Het aandeel PostNL heeft vorige en begin deze maand steun gevonden bij de stippellijn rond € 2,85, dat ziet u in de daggrafiek links. De maandgrafiek rechts toont ons dat dit een belangrijk gegeven is. Op grond van de omgekeerde rechthoekige driehoek waarvan de stippellijn rond € 2,85 de onderzijde is zou een daling onder dit niveau uitlopen op een terugkeer naar € 1,45, de huidige opleving is dus van groot belang.
 • Beleggers staan gezien het groot aantal gaps dat sinds april in de daggrafiek is ontstaan wel stijf van de zenuwen. Het koersverloop toont met alle sprongen namelijk grote wispelturigheid. Ik houd in het achterhoofd daarom rekening met de mogelijkheid dat zich een top ontwikkelt onder die uit 2016, waarna zich alsnog een daling onder € 2,85 en een vervolg naar € 1,45 voordoet. Zo'n top hebben we op dit moment evenwel nog niet in de grafiek, op dit moment stijgt het aandeel en zien beleggers de stukken dus weer zitten. De grilligheid in het gedrag van beleggers maakt het echter onmogelijk te zeggen hoever het fonds komt bij deze stijging. -Ad Nooten-

 

Update woensdag 9  mei 2018: Herstel door herhaling koopadvies van ING
 
 • Het was gisteren een merkwaardige beursdag voor PostNL. Het bedrijf kwam met tegenvallende cijfers en daalde fors. Vervolgens herhaalde ING echter het eerder gegeven koopadvies en praatte de cijfers goed, waardoor het fonds met winst sloot. Het leverde een bijzondere candle op, die u in de daggrafiek links ziet. Het is een engulfing bullish line en dus een potentieel bodempatroon.
 • ING weet wat er op het spel staat, één blik op de maandgrafiek rechts vertelt hen en dus ook ons dat namelijk. PostNL kwam dermate dicht bij het eerder gevormde steunniveau € 2,85 dat het wel wat verbale steun kon gebruiken. Zou het niveau € 2,85 doorbroken worden dan wordt een terugkeer naar de bodem uit 2013 rond € 1,45 namelijk de volgende fase in de daling. 
 • Het fonds heeft dus steun gekregen en we kunnen gaan kijken of behalve ING ook andere partijen geloven in een betere toekomst voor het bedrijf. Dat is wat de komende tijd moet blijken uit het koersverloop. -Ad Nooten-

 

Update woensdag 21 mrt 2018: Voormalig steunniveau nu weerstandsniveau
 
 • Het fonds is aan het begin van deze maand naar beneden door het vorige keer besproken niveau € 3,20 gebroken en heeft die grens vervolgens getest. Daarbij bleek het een weerstandsniveau te worden. Een daling naar het niveau € 2,85 waar ik het vorige keer over had is aannemelijk.
 • We moeten het verloop natuurlijk wel in de gaten houden en daar hebben we de recente top rond € 3,25 voor. Zou het aandeel stijgen en op een gegeven moment een slotstand krijgen boven die top dan draait het nu negatieve beeld. -Ad Nooten-

 

Update dinsdag 27 feb 2018: Daling van 17,1% na bekendmaking cijfers
 
 • PostNL was bij mij al heel wat krediet kwijt door de late bezorging van de Kerstpost in december en heeft nu ook op de aandelenmarkt fors aan krediet verloren. Het aandeel daalde na kwartaalcijfers gisteren met 17,1%. Tussen € 3,84 en € 3,56 werd een groot gap gevormd, dat ziet u in de daggrafiek links. Gaps worden in aandelengrafieken nog steeds in het merendeel van de gevallen gesloten, al kan dat soms wel vele maanden duren. Het is goed om een eventuele terugkeer naar € 3,84 in het achterhoofd te houden. Voor de realisatie hiervan zouden allereerst de stippellijnen rond € 3,45 en € 3,55 doorbroken moeten worden. Zou het aandeel stijgen dan kunnen we volgen of dit gebeurt.
 • Of het gap inderdaad gesloten wordt hangt in grote mate af van de koersontwikkeling ten opzichte van de potentiële steunniveaus rond € 3,20 en € 2,85. U ziet in de maandgrafiek rechts stippellijnen op die niveaus. Een daling onder € 3,20 zou in die grafiek de afronding van een hoofd en schouders patroon betekenen en dus een voortzetting naar € 2,85 of lager logisch maken. Een doorbraak door € 2,85 zou het aandeel naar de bodem uit 2013 rond € 1,45 doen gaan, want in die buurt ligt het koersdoel van het hoofd en schouders patroon dat bij een daling onder € 3,20 zou worden gevormd. 
 • De grens € 3,20 is gisteren bereikt, het komende koersverloop zal ons leren of het niveau doorbroken wordt of de basis wordt voor een stijging in de richting van het gap. -Ad Nooten-

 

Update dinsdag 5 dec 2017: Drie weerstandsniveaus om naar te kijken
 
 • In de weekgrafiek links ziet u dat PostNL in september steun heeft gevonden ter hoogte van de bodem uit juli 2016 rond € 3,20. Deze bodem mag nu niet meer doorbroken worden, zou dat wel gebeuren dan zou dat negatief zijn. Het zou namelijk de vorming van een toppatroon inhouden, een hoofd en schouders patroon.
 • Momenteel stijgt het aandeel echter. Het aandeel is gisteren door de top van vorige maand gebroken, dat blijkt uit de daggrafiek rechts. Er zijn twee potentiële weerstandsniveaus, Fibonacci niveaus rond € 3,90 en € 4,10. Het gaat om correctieniveaus van de daling van mei tot september van dit jaar in de weekgrafiek. Bij deze grenzen kan eventueel een top tot ontwikkeling komen, alsook bij de stippellijn rond € 4,30 in de daggrafiek door bodems uit maart en mei van dit jaar. Drie grenzen dus aan de hand waarvan we vervolgens verder kunnen kijken, niveaus die in ieder geval doorbroken moeten worden wil de markt een positieve ontwikkeling realiseren. -Ad Nooten-

 

Update vrijdag 11 aug 2017: Deze week naar beneden door steunniveau
 
 • Het aandeel PostNL is de afgelopen dagen verder gedaald en is daarmee definitief door het steunniveau € 3,85 gebroken. Een daling naar het steunniveau € 2,85 ligt voor de hand.
 • Dat neemt uiteraard niet weg dat ik wil weten waar potentiële steunniveaus liggen op de weg naar beneden. Ik mag dan wel veronderstellen dat het aandeel naar € 2,85 gaat, dat wil niet zeggen dat het ook noodzakelijkerwijs uitkomt. Het is een aanname. Potentiële steunniveaus zijn de onderkant van het gap van april 2016 rond € 3,48 en de stippellijn door de bodem van juli van datzelfde jaar rond € 3,20. Rond die grenzen kijk ik of daar wellicht een bodem wordt ontwikkeld. Uiteraard speur ik in de week- en daggrafiek de komende tijd ook naar eventueel opdoemende bodempatronen. Vooralsnog ga ik echter uit van een daling naar € 2,85, waar wel maanden overheen kunnen gaan overigens. -Ad Nooten-

 

Update dinsdag 8 aug 2017: Gisteren breakaway gap na kwartaalcijfers
 
 • In april schreef ik over de driehoek in de maandgrafiek links die bestaat uit lijn l en de stippellijn rond € 2,85. De lijnen vormen samen een patroon dat zowel een omkeer- als een voortzettingspatroon kan zijn. Een uitbraak naar boven door lijn l zou er een voortzettingspatroon van maken, in welk geval een scherpe stijging waarschijnlijk zou zijn. Een daling onder € 2,85 zou van de formatie een omkeerpatroon maken, met een daling naar € 1,45 of wellicht lager als waarschijnlijk vervolg. 
 • Het aandeel koerst momenteel middenin het patroon en staat bij de potentiële steunlijn rond € 3,85. Zoals u in de daggrafiek rechts ziet is daar gisteren een gap gevormd. Beleggers waren niet tevreden met de gepresenteerde kwartaalcijfers. Gaps worden meestal gesloten, maar dat is bij dit gap niet zeker. Het gaat namelijk om een breakaway gap, want er werd een stijgende wig mee afgerond. Breakaway gaps blijven nog wel eens open.
 • De grens € 3,85 is nog niet met een slotstand naar beneden doorbroken. Zou dat wel gebeuren dan ligt een daling naar de onderkant van de grote driehoek in de maandgrafiek rond € 2,85 voor de hand. Daar kunnen we dan gaan volgen of het patroon wellicht met een uitbraak naar beneden wordt afgemaakt. 
 • Weet de markt toch een bodem te realiseren in de buurt van € 3,85 dan zal uit de mate van stijgen vervolgens moeten blijken hoe sterk het aandeel is. Daar is op dit moment verder niets over te zeggen. -Ad Nooten-

 

Eerder van dit aandeel verschenen analyses:

190417: Een patroon waar je twee kanten mee op kunt

290916: Vorming groot toppatroon is nog steeds mogelijk

090816: Bedrijf verraste markt met aankondiging dividend

260716: Uit grafieken blijkt gevaar voor een grote daling

250116: Risico op afronding hoofd en schouders patroon

170914: Koers bij bovenzijden van dalende kanalen

091013: Markt beloonde bedrijf met stijgende trend

120413: In dalende trend, recent wel enig herstel

121112: Fonds is door bodems van dit jaar gezakt

090812: Na februaristijging weer in een daling

210212: Sprong door overnamebod TNT Express

190112: Aandeel bezig met een herstelbeweging

190811: Dalende trend vol voortzettingspatronen


Analyses TNT, voorafgaand aan de splitsing in TNT Express en PostNL:

110411: Gedaald naar onderkant van een kanaal

031210: Toppatroon door stijging ongeldig geworden

111110: Hoofd en schouders patroon in weekgrafiek

281010: Er is niets te zeggen over toekomstig verloop

010610: Top rond 50% niveau maandgrafiek

280110: Sterke stijgende trend staat iets onder druk

260809: Na uitbraak uit rechthoek bij weerstandslijn

260509: Dalende lijn kan beslissend zijn voor verloop

230209: Daling vrijdag stap in daling naar koersdoel

091008: Terugkeer naar bodem uit 2003 aannemelijk

290708: Flinke beweging door gesprekken en cijfers

290408: Herstelbeweging binnen stijgende trend

170108: Door lange termijn trendlijn gebroken

071207: Stijgende lange termijn trend intact

121107: Koersdoel is op enkele centen na bereikt

300807: Poging daling naar €28,85 te voorkomen

 

Nieuwsoverzicht PostNL

 

Naar boven