ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AirFrance-KLM

Update dinsdag 8 mei 2018: Bij daling steun gevonden rond 76,4%
 
 • In de maandgrafiek links ziet u dat het fonds vorige maand naar beneden door het 61,8% Fibonacci niveau rond € 8,60 is gebroken. Een daling naar de stippellijn rond € 5,70 ligt hierdoor voor de hand. 
 • Ik moet nog een kleine slag om de arm houden, dat heeft te maken met het punt waar het aandeel gisteren na een forse daling (veroorzaakt door het aftreden van de topman) steun vond. Dat lag in de buurt van het 76,4% niveau € 6,95. In theorie kan daar een bodem tot ontwikkeling komen.
 • In de daggrafiek rechts is gisteren een gap ontstaan. Gaps worden meestal gesloten en dat is reden om rekening te houden met een eventuele terugkeer naar de bovenkant van het gap rond € 7,60. Daar kan dan weerstand liggen. Wanneer en of het daadwerkelijk van zo'n terugkeer komt is niet te voorspellen. Dat hangt voor een belangrijk deel af van nieuwe ontwikkelingen bij het bedrijf en die kun je nu eenmaal niet voorzien vanuit een grafiek.
 • Mocht het bij een herstel van een stijging boven de top rond € € 8,70 komen dan zou dat een verbetering van het technische beeld zijn, dan zou de potentiλle bodem bij het 76,4% niveau € 6,95 namelijk echt vorm krijgen. Zolang die ontwikkeling zich evenwel niet voordoet is een vervolg naar € 5,70 de meest aannemelijke optie. -Ad Nooten-

 

Update maandag 12 mrt 2018: Aandeel heeft 61,8% niveau bereikt
 
 • Het aandeel is aangekomen bij een belangrijke grens, namelijk het 61,8% Fibonacci niveau rond € 8,60 in de weekgrafiek links. Het is een niveau waar in theorie een bodem tot ontwikkeling kan komen en een herstel kan volgen. De andere kant van de medaille is dat een voortzetting naar beneden een terugkeer naar de stippellijn rond € 5,70 of wellicht lager waarschijnlijk zou maken. Het is voor AirFrance-KLM dezer dagen dus erop of eronder. -Ad Nooten-

 

Update maandag 12 mrt 2018: Strijd om het 50% Fibonacci niveau
 
 • In het aandeel wordt momenteel strijd gevoerd, namelijk de slag om het 50% Fibonacci niveau € 9,70 in de maandgrafiek links. Het niveau werd afgelopen vrijdag doorbroken, dat leert de daggrafiek rechts ons. Vandaag slaan kopers echter terug, want het fonds staat om 10.45 uur op 2,6% winst. Kopers proberen het aandeel terug te brengen boven € 9,70.
 • Zou deze poging slagen dan wordt het letten op de koersontwikkeling ten opzichte van toppen rond € 10,30 in de daggrafiek. Een doorbraak door dat niveau zou namelijk de vorming van een bodem inhouden.
 • Een eventuele daling onder het laagste punt van afgelopen vrijdag rond € 9,30 zou daarentegen inhouden dat het fonds verder daalt. Mogelijke doelen zijn dan de stippellijn rond € 8,85 en het 61,8% niveau rond € 8,60. Bij beide grenzen kan in theorie een bodem tot ontwikkeling komen. -Ad Nooten-

 

Update woensdag 28 feb 2018: Beleggers in dit aandeel wispelturig
 
 • Beleggers in AirFrance-KLM hebben zich de laatste maanden van hun wispelturige kant laten zien, dat ziet u in de daggrafiek links. Een daling in november, een even grote stijging in december en weer een daling in de eerste maanden van dit jaar, zie er maar eens wat van te maken.
 • Kijken we naar het huidige beeld in de weekgrafiek rechts dan zien we dat het aandeel steun heeft gevonden bij het 50% Fibonacci niveau € 9,70. Een bodem hebben we daar echter nog niet, het fonds zou dus nog verder kunnen dalen. Zou dat gebeuren dan hebben we in de stippellijn rond € 8,85 en het 61,8% niveau rond € 8,60 twee mogelijke doelen. 
 • Zolang het 50% Fibonacci niveau rond € 9,70 niet blijvend doorbroken is kan hier in theorie nog een nieuwe beweging omhoog gestart worden. -Ad Nooten-

 

Update vrijdag 22 dec 2017: Na sterk herstel bijna bij oude toppen
 
 • De daling van begin november heeft niets afgedaan aan het vertrouwen dat beleggers hebben in het aandeel AirFrance-KLM, dat blijkt uit de koersontwikkeling van het fonds. Het aandeel is vanaf een bodem bij het 38,2% Fibonacci niveau € 10,90 schreef verrassend sterk opgelopen. Bijna de hele novemberdaling is namelijk teruggedraaid. 
 • Kijken we naar de daggrafiek links dan zien we dat het fonds weerstand rond € 13,70 nadert. Het zou een goede stap zijn zou dit niveau doorbroken worden. Het hoeft geen betoog dat een doorbraak door de top op € 14,65 helemaal een sterke ontwikkeling zou zijn. Ik ga dus zeker volgen of deze ontwikkeling zich eventueel voordoet. 
 • Een doorbraak door € 13,70 is echter geen vanzelfsprekendheid. Het gegeven dat in de buurt van dit niveau meerdere toppen zijn gevormd kan marktdeelnemers er immers toe brengen eieren voor hun geld te kiezen en het aandeel te verkopen. Het is dus raadzaam te volgen of zich een dezer dagen eventueel opnieuw een top ontwikkelt. -Ad Nooten-

 

Update dinsdag 14 nov 2017: Complete omslag in ruim een week
 
 • Het koersverloop van AirFrance-KLM is een typisch geval van overschatting van de toekomstige ontwikkeling door beleggers. Men stuurde het aandeel steeds weer naar boven, met als climax de doorbraak door voorgaande toppen rond € 13,70 een paar dagen voor de bekendmaking van kwartaalcijfers. De cijfers zelf waren goed, maar gestegen brandstof- en personeelskosten baarden beleggers dermate veel zorgen dat het aandeel in de uitverkoop ging. Een reeks rode candles volgde en gisteren werd de bodem uit juli waar de stijging begon naar beneden doorbroken. De stemming is hiermee in een periode van iets meer dan een week compleet omgeslagen, een opbouw van maanden is verloren gegaan.
 • In de weekgrafiek rechts heb ik vanwege de daling Fibonacci lijnen geplaatst, zodat we weten waar eventueel steun gevonden kan worden. Potentiλle steunniveaus vinden we rond € 10,90, € 9,70 en € 8,55. Het aandeel is aangekomen bij het eerste van deze drie en dat wil zeggen dat we kunnen gaan kijken of hier eventueel een bodem tot ontwikkeling komt. Het is mogelijk dat zich vanaf hier een stijging voordoet.
 • Daalt het fonds daarentegen verder dan geeft dat een vervolg naar € 9,70 en afhankelijk van het verloop bij dat niveau wellicht ook nog een gang naar € 8,55. 
 • Het is zoals u begrepen zult hebben zaak om van niveau tot niveau volgen wat er gebeurt, dan wordt vanzelf duidelijk of de kooplust terugkomt en waar dat het geval is. -Ad Nooten-

 

Update woensdag 6 sep 2017: Stijgend trendkanaal in daggrafiek
 
 • Over AirFrance-KLM heb ik al enige tijd niet geschreven, het werd tijd om dat weer te doen. De vorige keer schreef ik over een potentieel toppatroon in de weekgrafiek. Welnu, van topvorming is het niet gekomen. Het aandeel is vanaf een bodem bij het 23,6% Fibonacci niveau rond € 11,60 geleidelijk opgelopen. 
 • Er is momenteel sprake van een stijgend trendkanaal, het kanaal s-s'. Het fonds is zolang dit kanaal intact blijft of een uitbraak naar boven tot stand komt op weg naar de top rond € 13,70. Het hoeft geen betoog dat een eventuele doorbraak door die top een sterke ontwikkeling en een teken van een vervolg naar boven zou zijn.
 • Mocht zich een uitbraak naar beneden uit het kanaal s-s' voordoen dan wordt het daartegen afwachten. Het vervolg hangt dan af van de koersontwikkeling ten opzichte van het 23,6% niveau € 11,60 en de bodem rond € 11,15.  -Ad Nooten-

 

Update maandag 24 jul 2017: Potentieel toppatroon in weekgrafiek
 
 • De candle die afgelopen vrijdag tot afronding kwam in de weekgrafiek van AirFrance-KLM is als engulfing bearish line een potentiλle top in dit aandeel. Ik heb daarom Fibonacci lijnen in de grafiek geplaatst die ons de potentiλle steunniveaus geven. Het zijn de niveaus € 11,60 (23,6%), € 10,30 (38,2%), € 9,25 (50%) en € 8,20 (61,8%). Bij de stippellijn door de top uit maart 2016 rond € 8,90 kan in potentie eveneens steun gevonden worden. 
 • Het aandeel staat tegen het einde van de ochtend op een winst van 2,4%, wat tot de conclusie leidt dat de markt de intentie heeft een bodem te vormen bij het 23,6% niveau. Komt die bodem inderdaad tot stand dan getuigt dat van optimisme, een 23,6% correctie is namelijk een erg kleine daling. Meestal bedraagt een correctie 38,2% of meer. Een doorbraak door de top rond € 13,70 zou als rond € 11,60 inderdaad een bodem ontstaat vanzelfsprekend sterk zijn en een voortzetting omhoog inhouden.
 • Naar € 10,30 of lager gaat het fonds alsnog zou het 23,6% niveau rond € 11,60 toch nog doorbroken worden. -Ad Nooten-

 

Update donderdag 6 jul 2017: Enorm gestegen vanaf februari dit jaar
 
 • Het is misschien een flauwe woordspeling, maar AirFrance-KLM is met recht een hoogvlieger dit jaar. Tussen het laagste en het hoogste punt van dit jaar zit een verschil van bijna 170%. Beleggers voorzien goede resultaten voor het fonds.
 • Vorige maand is de top rond € 11,95 uit 2014 doorbroken. Dat niveau zou als steunniveau moeten gaan functioneren. Men vond het aandeel boven € 11,95 koopwaardig, het zou zwak zijn zou dat straks niet meer het geval zijn. Blijft het aandeel boven dit niveau, met een kleine marge uiteraard, dan is een vervolg omhoog mogelijk.
 • Weerstand waarmee het aandeel te maken krijgt vinden we in het gebied € 12,95 - € 13,10, waar in 2009 en 2010 toppen staan. In  dit koersgebied kan bij de huidige stijging eventueel een top volgen. Een doorbraak door dit gebied zou de weg naar € 15,30 vrij maken. 
 • Verder is het zaak van dag tot dag te volgen of de daggrafiek (hier niet geplaatst) ons eventueel een top voorschotelt, met name bij de genoemde punten. -Ad Nooten-

 

 

Eerder van dit aandeel verschenen analyses:

170317: Vorige maand een stevige stijging gestart

021116: Test neklijn hoofd en schouders patroon

250816: Hoofd en schouders patroon in maandgrafiek

220716: In een potentieel gevaarlijke situatie

130116: Stijgend vanaf september vorig jaar

170915: Potentieel hoofd en schouders patroon

060215: Markt voor een zeer belangrijke keuze

180814: Bij onderkant van een groot kanaal

150114: Hogere bodem plus een doorbraak

260813: Grenzen €6 en €5,30 zijn belangrijk

080413: Verloop met top en vlag negatief

291012: Koers bij oude bodem, markt optimistisch

110912: Sinds juni in een opwaartse beweging

090512: Dalende trendlijn bepaalt beeld

181111: Extreem laag koersdoel uit analyse

160611: Naar beneden uit kanaal gebroken

020611: Uitbraak uit stijgend kanaal dreigt

110211: Na cijfers door trendlijn gezakt

141210: Poging om door 23,6% niveau te breken

210710: Kans op een daling het grootst

120210: Afgerond voortzettingspatroon

261009: Voortzettingspatroon in wording

260609: Oude steun is nieuwe weerstand

150409: Toch stijging gevolgd op patroon

060309: Voortzettingspatroon in daling

 

Nieuwsoverzicht Air France - KLM

 

Naar boven