ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX is vandaag naar boven uit de wig d-d' gebroken. Het is vanuit historisch perspectief een uitzonderlijke beweging, maar momenteel echter aan de orde van de dag. De naar boven gerichte wig was van oudsher een patroon waarbij een uitbraak naar beneden gebruikelijk was, maar dat is veranderd. Of het om een tijdelijke of blijvende verandering gaat zullen we de komende jaren zien, daar is nu nog niets over te zeggen. De uitbraak naar boven is een belangrijke stap. Het geeft namelijk aan dat er voor beleggers geen begrenzingen zijn. Komt de AEX bij een weerstandslijn dan wordt extra koopbereidheid opgebracht en een doorbraak gecreŽerd. Gezond is het niet. Dit is echter wat centrale banken door de enorme toestroom van geld en de extreem lage rente van de beurzen hebben gemaakt. Het is normaal, voor zolang het duurt.

  • We hebben nu uiteraard een koersdoel nodig voor de komende tijd. Ga ik ervan uit dat de markt de toekomstmogelijkheden goed heeft ingeschat dan kom ik uit rond 745, dat is het 161,8% Fibonacci niveau van de laatste correctie.

  • Het staat of valt uiteraard bij de realisatie van een vervolg naar boven. Voor de inschatting daarvan wil ik het verloop ten opzichte van lijn d gebruiken, de onderste lijn van de wig waaruit de AEX nu naar boven is uitgebroken. Bij een daling onder die lijn zet ik een streep door het koersdoel 745.

  • De bovenste lijn van de Bollinger Bands is bereikt. Dat houdt in dat ik ga kijken of hier eventueel een top wordt ontwikkeld, want dat is mogelijk bij deze potentiŽle weerstandslijn.

  • De analyse van de uurgrafiek wordt eentonig. De markt heeft vandaag zowel voor een hogere bodem als voor een hogere top gezorgd. De stijgende trend werd hiermee gecontinueerd. De bodem van vandaag ligt rond 721,4. Een eventuele daling onder deze bodem zou een eind maken aan het patroon van hogere bodems en daarom negatief zijn. Mocht de index dalen dan speelt dat niveau dan ook een zware rol.

  • Om de bodem bij 721,4 hoeven we ons pas te bekommeren mocht de AEX door de bodem rond 724,2 zakken die aan het einde van de middag ontstond. Zolang de beursindex boven 724,2 koerst is een vervolg naar boven de meest aannemelijke ontwikkeling. Dat vervolg wordt concreet bij een blijvende doorbraak door de top rond 727,1.

Resumerend: 

De AEX brak vandaag naar boven uit de wig d-d'. Was dit vroeger een ongebruikelijke ontwikkeling, tegenwoordig is het iets dat vaker voorkomt. Centrale banken hebben het karakter van de markten veranderd. Onze markt ziet getuige deze uitbraak kansen voor een voortzetting naar boven. Ga ik ervan uit dat de markt dit goed heeft ingeschat en die voortzetting werkelijkheid wordt, dan komt ik uit bij een koersdoel van ongeveer 745. De beursgraadmeter moet daarvoor boven lijn d in de daggrafiek blijven. Een eventuele daling onder die lijn zou me een streep doen zetten door het doel. Omdat torvorming bij de bovenste lijn van de Bollinger Bands een optie is neem ik de mogelijkheid van een daling mee. Behalve lijn d is ook het proces van hogere bodems en hogere toppen in de uurgrafiek relevant. De laatste bodem is die van vandaag rond 721,4. Een daling daaronder zou een einde maken aan het patroon van hogere bodems en een negatieve stap zijn. Op die mogelijkheid  hoeven we ons echter pas zorgen te maken zou de bodem rond 724,2 van het laatste deel van de dag doorbroken worden. Zolang de beursindex daarboven vertoeft is een vervolgstap naar boven aannemelijk. Die wordt daadwerkelijk gezet indien de top rond 727,1 van vandaag blijvend uitgenomen wordt. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 10 jun 2021, 19.02u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Donderdag 10 jun 2021: Wat is me opgevallen?

10 jun 10.00u: Aanval op bovenkant van de wig

10 jun 12.00u: Poging om een uitbraak te maken

10 jun 14.00u: AEX index is terug in het patoon

10 jun 16.00u: Met kracht verder omhoog gegaan

 

De vorige analyse:

9 jun slot: Slot AEX in de buurt van bovenkant wig

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven