ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Deze maand bereikte de AEX index de bovenste lijn van het lange termijn stijgend trendkanaal e-f. De rode candle die is gevormd kan de start zijn van een koersbeweging in de richting van de onderkant van het kanaal.

  • De weekgrafiek ondersteunt de hypothese dat de AEX vanaf de bovenkant van het kanaal een beweging in de richting van de onderzijde van het kanaal gaat maken. In deze grafiek is de omgekeerde driehoek w-w', die al enige tijd figureert in mijn analyses, afgerond met een uitbraak naar beneden. De driehoek is met deze stap afgemaakt als toppatroon.

  • Uiteraard laat zich niet voorspellen of de onderzijde van het kanaal, lijn f, in de toekomst bereikt wordt. De lijn ligt ver weg, er kan nog van alles gebeuren. Onderweg bevinden zich nog veel potentiŽle steunniveaus. De stippellijn rond 581 door de bodem uit december 2019 is er daar in ieder geval een van.

  • In de daggrafiek plaatste ik vanmiddag Fibonacci lijnen over de stijging 553,9 - 616,5. PotentiŽle steunniveaus, grenzen waar een bodem kan volgen, zijn het 50% niveau rond 585,2 en het 61,8% niveau rond 577,8. De ook bij de weekgrafiek besproken stippellijn rond 581 is eveneens een potentiŽle steunlijn. Dit zijn de drie niveaus waarop ik mijn aandacht bij een vervolg omlaag allereerst richt. Het ligt vanuit deze grafiek voor de hand dat de aandelenmarktgraadmeter in ieder geval naar 585,2 gaat.

  • Aan de hand van de daggrafiek met Bollinger Bands ben ik echter genoodzaakt een vraagteken te zetten bij een direct vervolg naar 585,2. De AEX sloot vandaag namelijk ruim onder de banden. Het komt normaliter een van de eerste drie dagen van volgende week van een terugkeer binnen de banden. Dat kan dus aanstaande maandag eventueel al zijn en ik mag een herstel voor die dag dus niet uitsluiten.

  • Beleggers hebben echter geen fiducie in een eventuele herstelbeweging, dat leert de koersontwikkeling van het laatste uur ons. De beursindex sloot vrijwel op het laagste punt van de dag. Als er al beleggers waren die durfden te speculeren op een herstel dan waren zij veruit in de minderheid.

  • Gaat de AEX komende maandagochtend ondanks het gebrek aan vertrouwen omhoog dan zal ik het herstel beoordelen met nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen. Bij de stippellijnen rond 595,4 en 596,8 kan in theorie in elk geval weerstand worden ondervonden ingeval van een stijging.

  • Een daling houdt een vervolg naar het bij de daggrafiek getoonde niveau 585,2 of wellicht lager in.

Resumerend: 

Deze maand bereikte de AEX de bovenkant van het stijgend lange termijn kanaal e-f. Bij de bovenkant van dit kanaal werd vandaag met een uitbraak de omgekeerde driehoek w-w' afgerond als toppatroon. Dit was overigens een ontwikkeling waarmee ik al enige tijd rekening hield, zoals u in mijn slotanalyses heeft kunnen lezen. Nu een top is gezet ligt een beweging in de richting van de onderkant van het kanaal, lijn f, voor de hand. De eerste potentiŽle steunniveaus zijn de grenzen 585,2, 581 en 577,7 in de daggrafiek. Het zou logisch zijn zou de AEX in ieder geval de stap naar 585,2 zetten. De daggrafiek met Bollinger Bands noopt me echter hier een vraagteken bij te plaatsen. Het slot van vandaag lag namelijk ruim onder de banden. De beursindex zal normaal gesproken een van de eerste drie dagen van volgende week terugkeren binnen die banden. Dat zou dus eventueel al aanstaande maandag kunnen gebeuren. Gaat de index omhoog dan bekijk ik met nieuwe Fibonacci lijnen waar weerstand gevonden kan worden. Twee grenzen die naast Fibonacci niveaus een barriŤre kunnen vromen kan ik al noemen, dat zijn 595,4 en 596,8. Een stap omlaag maandagochtend betekent daarentegen een vervolg naar 585,2 of eventueel lager. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 31 jan 2020, 18.33u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

31 jan 09.15u: Hoger geopend na stijging in VS

31 jan 10.00u: AEX na positieve start gedaald

Vrijdag 31 jan 2020: Wat is me opgevallen?

31 jan 11.00u: De markt is op zoek naar steun

31 jan 12.00u: AEX door bodems 596,8 gebroken

31 jan 14.00u: Weerstand bij doorbroken grens

31 jan 15.00u: Een dubbele bodem ontwikkeld

31 jan 16.00u: Beursgraadmeter verder gedaald

31 jan 17.00u: Niveau uit vorige update doorbroken

Agenda van maandag 27 jan t/m vrijdag 31 jan 2020

 

De analyse van gisteren:

30 jan slot: AEX opnieuw bij onderkant driehoek

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven