ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De correctie is voorbij, hoorde ik zojuist op RTLZ. Dat is nog eens optimisme en dat na slechts één groene candle. Er werd ook al weer gesproken over een eventuele eindejaarsrally. Dit vraag om nuancering. Als een gap tot ontwikkeling komt in de daggrafiek van de AEX is het heel normaal dat een terugkeer naar het overgeslagen gebied wordt gerealiseerd. Dat is wat vandaag gebeurde. Het heeft te maken met openstaande posities die ervoor zorgen dat zo'n gap aantrekkingskracht heeft. Er wacht daar handel. Voeg daar partijen aan toe die op een daling speculeerden, scheef zaten en daardoor moesten draaien en je hebt een grote stijging als die van vandaag. Op de Amerikaanse markten speelt hetzelfde, ook daar zijn gisteren gaps ontstaan. De AEX steeg 1,34%. Het gap is voor een groot deel gesloten. Het zou helemaal gesloten zijn zou de AEX naar 518,4 of hoger gaan, op die mogelijke ontwikkeling zal ik morgen dus zeker letten. Er kan in theorie weerstand gevonden worden bij 518,4 of de neklijn van het eerder gevormde hoofd en schouders patroon rond 520,1. Om iets van een rally te kunnen krijgen zullen die twee grenzen allereerst doorbroken moeten worden. Ik sluit dat uiteraard niet uit, maar één groene candle is me veel te mager. Eén zwaluw maakt nog geen zomer.

  • Gaat de beursindex verder omhoog dan krijgen we te maken met de middellijn van de Bollinger Bands en dat is een potentiële weerstandslijn. Die zal in eerste instantie doorbroken moeten worden voor een naar boven gericht vervolg. 

  • In de uurgrafiek tekende ik gisteren Fibonacci lijnen over de daling 528,6 - 506,9. Het hoogste punt van vandaag lag bij het 50% niveau van deze daling dat u rond 517,7 ziet. Het is een grens waar eventueel een top tot ontwikkeling kan komen.

  • U ziet de stijgende wig s-s' in de grafiek, waarvan de bovenkant overigens iets hoger ligt dan de bovenkant ervan in mijn laatste update van vanmiddag. Wordt de wig naar gebruikelijk is bij dit patroon afgemaakt met een uitbraak naar beneden dan houdt dit in combinatie met de top bij het 50% niveau een vervolg omlaag in.

  • Bij een uitbraak naar boven en een stijging boven 518,4 echter wordt de wig ongeldig en gaat de AEX naar de stippellijn rond 520,1, de neklijn van het eergisteren afgeronde hoofd en schouders patroon. Daar kunnen we dan gaan kijken of er zich eventueel topvorming voordoet. Het valt vrijwel samen met het 61,8% niveau.

  • Op grond van de kwartiergrafiek kan ik niets toevoegen aan wat ik al schreef. Morgenochtend gebruik ik de lijnen in deze grafiek allereerst om te volgen in welke richting de AEX uit de stijgende wig s-s' breekt. Daarmee heb ik immers een eerste beeld.

Resumerend: 

Onze markt koos vandaag voor een terugkeer van de AEX naar het gap dat gisteren ontstond, een normale ontwikkeling. Het gap werd voor een groot deel gesloten. Om het geheel te sluiten is een stijging naar 518,4 of hoger nodig, maar het is de vraag of het daarvan komt. In de uurgrafiek zagen we namelijk topvorming bij het 50% Fibonacci niveau en is bovendien de stijgende wig s-s' in wording te vinden. Wordt dat patroon naar gebruikelijk is afgerond met een uitbraak naar beneden dan houdt dat in combinatie met de top bij het 50% niveau een vervolg omlaag in. Breekt de graadmeter naar boven uit de wig dan wordt dat patroon onbruikbaar en wordt het gap alsnog geheel gesloten. Op een stijging boven de wig en de bovenkant van het gap rond 518,4 zou een terugkeer naar de neklijn rond 520,1 van het eergisteren in de uurgrafiek afgeronde hoofd en schouders patroon volgen. Dat is een potentiële weerstandslijn die vrijwel samenvalt met het 61,8% niveau in de uurgrafiek, dus een lijn waar vervolgens in theorie topvorming mogelijk is.

En dan nog dit...

De olieprijs daalt de laatste tijd. De koersbewegingen van indices gingen de afgelopen tijd echter voor, daarom kwam ik niet aan het bespreken van de koersontwikkeling van olie toe. Het verloop was echter wel interessant, daarom kijk ik vanavond nog even met u terug.

  • Op 8 oktober jongstleden schreef ik onderaan mijn slotanalyse het volgende stukje: koers vat WTI staat bij 61,8% Fibonacci niveau. In de WTI maandgrafiek links ziet u dat die maand een fraaie top werd ontwikkeld bij dat 61,8% niveau. Vervolgens ontstond de omgekeerde driehoek a-a', die deze maand werd afgemaakt met een uitbraak naar beneden. Dit was dus topvorming in twee fases. Het koersdoel van de driehoek valt samen met het 50% niveau rond $ 51,50 in de rechtse maandgrafiek. Hierin staan Fibonacci lijnen over de stijging vanaf begin 2016 tot vorige maand. Dit 50% niveau is net als het 61,8% niveau rond $ 45,50 een potentieel steunniveau. Vandaag is de olieprijs tot nog toe overigens met 3,5% gestegen. Dat ziet u nog niet terug ziet in de grafieken hierboven, want die zijn van gisteren. Ik neem echter aan dat het toch nog van een daling naar $ 51,50 of $ 45,50 zal komen. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 21 nov 2018, 19.10u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

21 nov 09.15u: Goede start, AEX bij Fibonacci niveau

21 nov 10.00u: Index naar volgend niveau gegaan

21 nov 11.00u: Weerstand bij een Fibonacci grens

21 nov 12.00u: Mogelijk top ontwikkeld in uurgrafiek

21 nov 14.00u: AEX terug bij het weerstandsniveau

21 nov 15.00u: Beleggers waren niet onder indruk

Takeaway: Sinds september in een correctieve fase

21 nov 16.00u: Beursindex naar het gap van gister

21 nov 17.00u: Een stijgende wig in ontwikkeling

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven