ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Onze beursindex AEX brak vandaag naar beneden door de bodem van 7 september jongstleden rond 533,9. De AEX kwam bijna bij het eerstvolgend potentieel steunniveau, de stippellijn rond 532,2 door de top van 29 maart. Behalve met dat niveau hebben we als potentieel steunniveau nog te maken met de stippellijn rond 529,4 door de onderkant van een gap van 5 april en met lijn w. Deze lijn besprak ik afgelopen vrijdag bij de weekgrafiek in mijn slotanalyse. De stippellijn rond 532,2, die rond 529,4 en lijn w zijn mijn achtereenvolgende doelen zolang de AEX blijft dalen. In de buurt van elk van deze lijnen kan in principe een bodem tot ontwikkeling komen.

  • De ollinger Bands daggrafiek vertelt ons echter rekening te houden met de vorming van een bodem. De onderste lijn van de indicator is namelijk bereikt en daar kan in principe een bodem ontstaan.

  • Zolang in de uurgrafiek echter sprake is van een dalende trendlijn die nog niet is doorbroken is in die grafiek nog geen bodem gevormd. Blijft de AEX onder lijn x dan moeten we uit gaan van een vervolg omlaag.

  • In de kwartiergrafiek zien we dat de beursgraadmeter niet ver onder lijn x is gesloten, een doorbraak is gezien de geringe afstand haalbaar. Vooruitlopen daarop wil ik echter niet. Een doorbraak met daaropvolgend een stijging boven de laatste top rond 535,3 zou een herstelbeweging aangeven. Het patroon van lagere toppen in deze korte termijn grafiek zou dan namelijk doorbroken worden. Het zou overigens niets zeggen over de grootte van het daaropvolgend herstel. Daar zou ik dan onderzoek naar moeten doen, dat is iets voor in mijn updates.

Resumerend: 

De AEX index is naar beneden door de bodem rond 533,9 gebroken. Bij een vervolg naar beneden hebben we in de daggrafiek drie mogelijke doelen, namelijk de stippellijnen rond 532,2 en 529,4, en lijn w. Het gaat om drie lijnen waar een bodem tot ontwikkeling kan komen. Vanuit de daggrafiek met Bollinger Bands gezien is het echter de vraag of de beursindex verder zal dalen. De graadmeter staat namelijk bij de onderste lijn van de banden en dat is is een potentiŽle steunlijn. Breekt de marktindex in de uur- en kwartiergrafiek door lijn x en de laatste top rond 535,3 dan geeft dat een herstelbeweging aan. In mijn updates zoek ik dan uit waar eventueel weerstand gevonden kan worden. Zolang lijn x niet doorbroken is blijft het verstandig om van een voortzetting naar beneden uit te gaan.

En dan nog dit...

De prijs van een vat West Texas Intermediate olie bereikte afgelopen vrijdag een belangrijk niveau, de kans is aanwezig dat de olieprijs niet verder meer zal stijgen.

  • Het niveau dat werd bereikt is het 61,8% Fibonacci niveau van de daling uit de jaren 2014 - 2016. Het is een potentieel weerstandsniveau, een grens waar in theorie een top gevormd kan worden. Vooralsnog houd ik er daarom rekening mee dat de olieprijs niet verder meer zal oplopen. Uiteraard wil ik hier nog bewijs voor zien in de vorm van de start van een daling, daar zal ik het koersverloop deze en de komende maand op controleren. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 8 okt 2018, 19.04u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

8 okt 09.15u: Negatief begin van de handelsdag

8 okt 10.00u: Hammer ontstaan bij vervolg omlaag

8 okt 11.00u: Candle speelde geen rol, AEX lager

8 okt 12.15u: Dit keer wel een korte termijn bodem

8 okt 14.00u: Tweede bodem fractie boven steun

8 okt 15.00u: AEX index is onder 533,9 geraakt

8 okt 16.00u: Markten VS helpen ons uit de brand

8 okt 17.00u: Beursindex onder trendlijn gebleven

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven