ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De koersontwikkeling van vandaag lijkt sterk op die van 5 maart jongstleden, in beide gevallen ontstond namelijk een lange groene candle vanaf wat inmiddels het steungebied 516 - 517,7 is geworden. U ziet de beide candles aangegeven met een blauwe pijl. Het beeld is duidelijk, er is een nieuwe bodem gecreŽerd. Of dit uitmondt in een terugkeer naar de toppen rond 539,8 of 540,7 zal de toekomst ons leren. Feit is dat met groot geld wordt ingezet op een nieuwe stijging.

  • Wat nu als het niet van die stijging zou komen, maar van een daling? Zou de bodem rond 516 doorbroken worden dan zou dat paniek in de markt geven. De kopers van vandaag zouden dan noodgedwongen verkopers worden, met een verkoopgolf als gevolg. De AEX zou dan overigens naar alle waarschijnlijkheid naar het steunniveau 506,2 gaan dat ik vorige week vrijdag besprak. De markt speelt met de lange groene candle van vandaag dus alles of niets.

  • De AEX blijkt vandaag steun te hebben gevonden bij de onderste lijn van de Bollinger Bands. Deze is wat naar boven gedraaid en dat is een verbetering. Zolang de middellijn echter niet doorbroken wordt kan hier worden gesproken over een dalende trend. De lijn is een potentiŽle weerstandslijn.

  • De reeks groene candles, met uitzondering van de voorlaatste, straalt kracht uit. Het slot lag vrijwel op het hoogste punt van de dag, beleggers hebben er dus vertrouwen in dat de AEX morgen verder stijgt. Het wordt boeiend om te zien hoe dat uitpakt. Wordt de top van gisteren rond 528,1 doorbroken dan volgt een stijging naar de stippellijn rond 530,3 of wellicht hoger.

  • Bij een daling zit ik echter op het puntje van mijn stoel, want dan volg ik of de bodem van vandaag rond 517,7 en de bodem rond 516 eventueel doorbroken worden voor een vervolg naar 506,2.

  • Bij een stijging kijk ik uiteraard of de top rond 528,1 doorbroken wordt. Men zal een doorbraak liefst al in de voorbeurshandel regelen, zoals dat eergisteren ook gebeurde bij een top rond 525,2 die meteen bij de opening om 09.00 uur doorbroken werd.

Resumerend: 

De candle van vandaag betekende een nieuwe bodem in de daggrafiek van de AEX index, de markt ambieert een nieuwe stijging. Wordt de top rond 528,1 doorbroken dan realiseert men daadwerkelijk een vervolg naar boven. De graadmeter gaat dan naar het eerstvolgende potentiŽle weerstandsniveau rond 530,3 of hoger. De handel van vandaag straalde kracht uit en de index sloot bijna op het hoogste punt van de dag, beleggers vertrouwen er dus op dat morgen een voortzetting omhoog kan worden gerealiseerd. Zou de beursindex dalen dan let ik op de koersontwikkeling ten opzichte van de bodem rond 517,7 en die rond 516. Een eventuele daling onder 516 zou dan namelijk paniek veroorzaken, omdat de kopers van vandaag dan gedwongen zouden zijn te verkopen en zouden bijdragen aan de snelheid van dalen.

En dan nog dit...

Opmerkelijk is de enorme veerkracht van de aandelenmarkten, waarvoor ik overigens geen verklaring heb. Kijk bijvoorbeeld naar het verloop van de S&P500 index, het is verrassend dat die vandaag opnieuw stijgt.

  • De candle van gisteren was een duidelijke omslag ten opzichte van de candle van de dag ervoor. Ik verwachtte op grond hiervan een  voortzetting naar beneden. De S&P500 vond echter nogmaals steun bij het 76,4% Fibonacci niveau en staat tot dusverre op winst. Het is lang geleden dat ik een 76,4% niveau in zo'n belangrijke rol heb gezien, normaliter speelt het nauwelijks een rol. Het is de laatste strohalm waar men zich aan vastklampt. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 28 mrt 2018, 18.51u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

28 mrt 09.15u: Lagere opening na daling beurzen VS

28 mrt 10.00u: Verder gedaald, AEX bijna bij 517,9

28 mrt 11.00u: Spannend verloop Amsterdamse markt

Arcadis: Naar beneden uitgebroken na verkoopadvies

28 mrt 12.00u: Beleggers steken geld in de AEX index

28 mrt 14.00u: Marktpartijen steken de nek in de strop

Fugro: Maandag door voorgaande bodem gebroken

28 mrt 15.00u: Het gap van vanmorgen is gesloten

28 mrt 16.00u: AEX door 76,4% Fibonacci niveau

28 mrt 17.00u: Potentieel bodempatroon gevormd

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven