ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

Arcadis

Update vrijdag 20 dec 2019: W-vormige bodem in de maandgrafiek
 
 • In de maandgrafiek van Arcadis ziet u dat het aandeel zowel boven de top van eind 2017 rond € 20 als het 50% Fibonacci niveau daar net boven rond € 20,75 koerst. Bij de huidige stand is de dubbele bodem die eind 2018 ontstond een W-vormige bodem met koersdoel € 30. Stijgt het fonds verder dan is het 61,8% niveau rond € 23,25 een potentieel weerstandsniveau dat een gang naar € 30 eventueel in de weg kan staan. Voorwaarde voor het behoud van het koersdoel is dat het fonds boven € 20 blijft. Het zou het beste zijn als het aandeel ook boven het 50% niveau rond € 20,75 zou blijven, omdat dat anders opnieuw een potentieel weerstandsniveau zou worden.

PS Wilt u de grafiek in een grotere weergave zien klikt u er dan op.

Overgenomen uit mijn dagelijkse rubriek:
Vrijdag 20 dec 2019: Wat is me opgevallen?

 

Update maandag 20 mei 2019: Opnieuw steun van lijn na een doorbraak
 
 • Het aandeel Arcadis zakte begin vorige week naar beneden door lijn q. Er werd direct gereageerd in de markt. De volgende dag werd het fonds meteen zodanig gekocht dat het terugkeerde boven de lijn. Vervolgens vormde de lijn drie dagen achter elkaar steun, dat was na de teruggedraaide doorbraak het tweede opvallende aspect aan de koersontwikkeling. De opwaartse beweging werd vakkundig in gang gehouden door partijen die kochten op de lijn. De stijging blijft intact zolang het aandelenfonds boven deze lijn blijft. -Ad Nooten-

Overgenomen uit mijn dagelijkse rubriek:
Maandag 20 mei 2019: Wat is me opgevallen?

 

Update woensdag 1 mei 2019: Vanaf een dubbele bodem stevig hersteld
 
 • Arcadis doet het dit jaar tot dusverre goed, dat ziet u in de maandgrafiek links. Het aandeel is vanaf de stippellijn rond € 10,10 waar een dubbele bodem is ontstaan gestegen naar de top uit augustus 2018 rond € 18,20. Daar vond het fonds weerstand. Zou het niveau alsnog doorbroken worden dan volgt een terugkeer naar de top rond € 20 en wie weet ook een doorbraak door die grens.
 • In de daggrafiek rechts ziet u dat onlangs een klein gap is gevormd, ik volg of dit eventueel gesloten wordt. Het beeld is positief zolang het aandelenfonds boven lijn q noteert. Een achtereenvolgende daling onder deze lijn en de bodem rond € 13,80 zou een slechte stap zijn, mocht dat verloop zich ontrollen. Arcadis staat momenteel echter ruim boven lijn q en de stemming rond de stukken van dit bedrijf is dus goed. Er zijn op dit moment geen negatief tekenen. -Ad Nooten-

 

Update donderdag 18 okt 2018: Toppatroon en daling onder 61,8% niveau
 
 • Het aandeel is vorige en deze maand achtereenvolgens door de stippellijn rond € 14,65 en het 61,8% Fibonacci niveau rond € 13,90 gebroken. 
 • De daling onder € 14,65 betekende de vorming van een hoofd en schouders patroon. Ik beschouw het als geldig zolang het fonds dag na dag onder de toppen uit april rond € 14,90 sluit.
 • De daling onder het 61,8% niveau maakt een terugkeer naar het 100% niveau aannemelijk. We mogen op grond hiervan en op basis van het afgeronde toppatroon aannemen dat een daling naar € 10,10 aanstaande is. Voor een gang naar dit niveau blijft het aandeel bij voorkeur onder het 61,8% niveau, maar in ieder geval onder € 14,90. Daarboven zou het beeld veranderen. -Ad Nooten-

PS Klikt u op de grafiek voor een grotere versie.

 

Update woensdag 28 mrt 2018: Naar beneden uitgebroken na verkoopadvies
 
 • In de daggrafiek rechts ziet u dat Arcadis afgelopen maandag na een verkoopadvies door ABN AMRO een fikse daling onderging. Het aandeel brak met kracht uit de zijwaartse koersontwikkeling. In de weekgrafiek links ziet u rond € 14,65 een potentieel steunniveau. Twee andere grenzen waar steun gevonden zou kunnen worden zijn het 61,8% Fibonacci niveau rond € 13,90 en de stippellijn rond € 13,65. Het laat zich niet voorspellen of het aandeel in de buurt van een van deze drie grenzen € 14,65, € 13,90 of € 13,65 een bodem gaat krijgen, ik kan slechts zeggen dat de mogelijkheid aanwezig is. Een eventuele daling onder € 13,65 zou negatief zijn, het waarschijnlijke gevolg daarvan zou namelijk een daling naar € 11,70 of lager zijn. Hoe eerder het fonds dus steun vindt bij de huidige correctie, hoe beter dat dan ook is. -Ad Nooten-

 

Update maandag 12 mrt 2018: In zijwaarts verloop met stijgingen en dalingen
 
 • De grafiek links is de eerste waar we naar kijken, dat is de weekgrafiek. Op een lagere top in januari volgde vorige maand een daling onder het steunniveau € 17,10, maar de week erop volgde een terugkeer boven de grens. Begin deze maand mislukte een doorbraakpoging bij € 20 en het fonds daalde opnieuw. Er is nu feitelijk sprake van een zijwaarts koersverloop, met daarbinnen op- en neergaande bewegingen.  
 • Volgt in de daggrafiek rechts een hogere bodem boven die rond € 16,60 dan kan dat een nieuwe stijgingspoging betekenen. Een terugkeer bij € 16,60 zou daarentegen de mogelijkheid van een vervolg naar beneden met zich meebrengen.
 • We zullen echter hoe dan ook moeten wachten op een stijging boven de top net boven € 20 of een daling onder de bodem rond € 16,60 voordat we weten waar we aan toe zijn met dit fonds, een voortzetting naar boven of een correctieve fase. Geduldig wachten tot het beslissende moment daar is, dat is wat ons met dit aandeel te doen staat. -Ad Nooten-

 

Update dinsdag 30 jan 2018: Lagere top ontwikkeld in de weekgrafiek
 
 • Het wordt tijd om het koersverloop van Arcadis wat scherper te gaan volgen. De weekgrafiek links leert ons namelijk dat de poging van vorige week om de top uit januari van dit jaar rond € 19,70 uit te nemen is mislukt, het aandeel daalt deze week weer. Dit wil zeggen dat zich een lagere top ontwikkelt in de weekgrafiek, een top onder die uit november van het afgelopen jaar. Een eventuele daling onder de stippellijn rond € 17,10, zou die volgen, zou een toppatroon geven in de weekgrafiek en dus slecht nieuws zijn voor het fonds.
 • Er zijn echter nog twee potentiλle steunniveaus om rekening mee te houden, dat zien we in de daggrafiek rechts. Het zijn de Fibonacci niveaus € 18,40 en € 18,10. In de buurt van deze grenzen kan eventueel een bodem tot ontwikkeling komen, wat vervolgens in een nieuwe stijging zou kunnen resulteren. 
 • Een eventuele daling van Arcadis onder € 18,10 zou daarentegen een terugkeer naar € 17,10 waarschijnlijk maken, met een risico op een doorbraak door dat steunniveau. -Ad Nooten-

 

Update maandag 4 sep 2017: Hoger en bijna bij een potentiλle weerstand
 
 • In de daggrafiek van Arcadis is in de voorlaatste week van augustus een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgerond. Vorige week is vervolgens de neklijn getest en het patroon bleef geldig. Het heeft een koersdoel van ongeveer € 19,10.
 • De weekgrafiek rechts leert ons dat er weerstand kan zijn en dus eventueel topvorming bij het 61,8% Fibonacci niveau van de daling van okt 2015 tot nov 2016 rond € 18,85. Het is vandaag bijna bereikt en het wordt dus kijken of daar eventueel een top tot ontwikkeling komt.
 • Zou het aandeel door dit niveau breken dan kan er weerstand liggen rond het koersdoel € 19,10 van het omgekeerd hoofd en schouders patroon en in de buurt van € 20,75 of € 23,25, twee Fibonacci niveaus van de daling apr 2015 - nov 2016. 
 • Het is nu zaak om de komende tijd van niveau tot niveau (€ 18,90, € 19,10, € 20,75, € 23,25) te kijken of er sprake is van topvorming of van een vervolg naar de volgende grens. -Ad Nooten-

 

Update dinsdag 15 aug 2017: Dalende wig door daling ongeldig geworden
 
 • Een daling onder het laagste punt rond € 16,80 van het patroon heeft de dalende wig die eerder was afgerond onbruikbaar gemaakt. De reserves die ik had bij de afronding van het patroon bleken terecht, iets dat je vooraf uiteraard nooit weet.
 • Mijn vizier gaat nu naar het nog te sluiten gap tussen € 15,50 en € 16. De kans dat dit gesloten wordt met een daling naar € 15,50 is groot.
 • Voor de technische situatie is dit echter niet interessant. De stippellijn rond € 14,65 is van groter belang, omdat een daling onder dit niveau een kentering zou inhouden in het beeld. 
 • Verder is het van belang om te kijken of er een bodem boven de bodems rond € 15,10 volgt. In dat geval namelijk zijn de kansen op een stijging nog niet verkeken.
 • Aan de hand van deze gegevens is het verder wachten op aanwijzingen op grond waarvan meer te zeggen is over het aanstaande koersverloop. -Ad Nooten-

 

Update woensdag 8 aug 2017: Dalende wig afgerond in de daggrafiek
 
 • In de daggrafiek is van Arcadis is een dalende wig afgerond. Het gaat om een voortzettingspatroon en dat wil zeggen dat de aandelenmarkt voor dit fonds aan een vervolg naar boven denkt.
 • In mijn update van 28 juli jongstleden die u hieronder ziet noemde ik € 18,85 als koersdoel bij een voortzetting naar boven, daar lijkt daadwerkelijk op aangestuurd te worden.
 • Enige reserve daarbij heb ik naar aanleiding van de candle van gisteren nog wel. Die candle is namelijk een inverted hammer en dus een teken dat er weerstand ligt. We doen er goed aan scherp te controleren of het fonds inderdaad naar boven gaat. 
 • Een eventuele daling onder de bodem rond € 16,80 zou zwak zijn, het zou de wig onbruikbaar en de voortzetting naar boven ongewis maken. -Ad Nooten-

 

Update vrijdag 28 juli 2017: Gisteren 16,6% gestegen na kwartaalcijfers
 
 • Beleggers waren tevreden met de kwartaalcijfers die Arcadis gisteren bekend maakte. U ziet een lange groene candle in de daggrafiek links, een candle die neerkwam op een dagwinst van 16,6%. Wat meespeelt is dat veel partijen op een daling moeten hebben gespeculeerd, gezien het hoofd en schouders patroon dat in opbouw was en afgerond zou zijn bij een daling onder € 14,65. De stijging zal dus mede te danken zijn aan een short squeeze. Ik moet nog zien wat uiteindelijk overblijft van deze opmars. 
 • Er ontstond een gap, maar dat is zo klein dat ik er geen rekening mee durf te houden dat het gesloten wordt. Veel partijen zullen hun posities gezien de enorme stijging al hebben aangepast, wat de aantrekkingskracht van het gap verkleint. Dat neemt niet weg dat het fonds er terug zou kunnen keren, maar daar wil ik vooraf niet op speculeren.
 • Gisteren werd de top rond € 17,25 doorbroken, is men werkelijk optimistisch gestemd dan zal daar steun liggen. Dat is dus iets om te controleren.
 • In de weekgrafiek (rechts) betekende de stap een doorbraak door het 50% Fibonacci niveau. Dit maakt het 61,8% niveau rond € 18,85 bij een voortzetting naar boven tot het volgende koersdoel.
 • Het doorbroken 50% niveau is ook nog eens de neklijn van een omgekeerd hoofd en schouders patroon. Het koersdoel daarvan ligt rond de top uit oktober 2015 op € 24,30. Een gang naar € 24,30 is overigens pas aan de orde mocht het 61,8% niveau rond € 18,85 doorbroken worden. Dat is immers een potentieel weerstandsniveau. Het patroon blijft geldig zolang het fonds boven de neklijn blijft. Ik neem wat marge en hanteer daarvoor de grens van € 17. Het is van belang om te controleren dat het fonds boven dit niveau blijft. Een terugkeer eronder zou negatief zijn. -Ad Nooten-

 

Eerder van dit aandeel verschenen analyses:

041116: Woensdag door belangrijk steunniveau gebroken

310816: Aangekomen bij cruciaal koersniveau € 11,60

280716: Gevaarlijke positie met potentieel H&S patroon

270116: Bij eerste van drie potentiλle steunniveaus

280415: Mogelijk correctie gezien top bij 150% niveau

220814: Steun gevonden, maar een daling dreigt nog

130614: Nog niet afgeronde omgekeerde driehoek

111113: De top uit 2007 is deze maand doorbroken

030413: Sterk kwartaal gehad, top 2007 is in zicht

241012: Zijwaarts verloop over in dalend verloop

030512: Sterk herstel, bijna terug bij laatste top

151111: Kans op daling is na top op 50% groot

070611: Steun ter hoogte van voorgaande bodem

100211: Na december doorbraak niet hoger meer

140910: Opnieuw in de aanval op 61,8% niveau

150410: 61,8% niveau intact, topvorming mogelijk

131109: Uitbraak na verhogen winstverwachting

070909: Sterker gepresteerd dan ik verwachtte

310309: Drievoudige test neklijn toppatroon

171008: Groot toppatroon en daling onder 61,8%

080808: Afwachten welke richting het fonds kiest

200508: Herstel sinds doorbraak dalende lijn

050308: Steun oude bodem, daling echter intact

 

Nieuwsoverzicht Arcadis

 

Naar boven