ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De hoofdindex AEX van de Amsterdamse beurs boekte deze week een miniem verlies van 0,04% ten opzichte van vorige week vrijdag. De markt heeft de pogingen om de beursindex terug te brengen boven lijn p naar blijkt nog niet opgegeven. Dat valt op, want de onderkant van een kanaal vormt na een uitbraak in de meeste gevallen weerstand. In dit geval zet de aandelenmarkt zich dus in om het anders te doen verlopen. We kunnen de komende week gaan volgen of de marktgraadmeter eventueel terugkeert in het kanaal p-p'. Blijft die terugkeer uit dan moet het overigens een keer komen van een hervatting van de daling.

  • Lijn p vormt zoals we zagen een potentiŽle barriŤre, daar krijgt de beurs mee te maken indien de AEX verder stijgt en door het weerstandsniveau  537,8 breekt waar vandaag de top lag. Weerstand kan er dan ook zijn bij de top rond 540,7 van eind vorige maand.

  • De bodem rond 529,9 is door de stijging van vandaag een afgetekende bodem geworden. Hier mag de beursgraadmeter vanzelfsprekend dus niet meer onder komen, want dat zou een draai in negatieve zin inhouden.

  • Gaat de AEX verder naar boven dan kan de bovenste lijn van de Bollinger Bands weerstand vormen. Hier is dus nog wel wat ruimte, bovendien zou de lijn bij een stijging naar boven draaien en dus nog wat hoger komen te liggen. De middellijn kan bij een daling eventueel steun bieden.

  • In de uurgrafiek tekende ik lijn t, de ontwikkeling is hoe dan ook positief zolang de aandelenmarktgraadmeter boven deze lijn noteert. Komende maandag wordt het dus letten op het verloop ten opzichte van deze lijn en vanzelfsprekend ook naar de ontwikkeling in relatie tot de top rond  537,8.

  • Inmiddels weet ik ook waarom de AEX na de expiratie van vanmiddag niet terugviel. De olieprijs steeg vanaf 16.00 uur plots snel en dat had een positieve uitwerking op de aandelenkoersen. Verder werd de op dat moment al forse koerswinst van Philips nog verder uitgebouwd naar 3,5%. De belangstelling voor het aandeel komt voort uit het nieuws dat Siemens haar gezondheidstak voor een groot bedrag naar de beurs brengt, waardoor beleggers ineens veel meer waarde in het gezondheidsdeel van Philips zien. Daarnaast zal de expiratie van aandelenopties om 17.30 uur van invloed zijn geweest op het koersverloop van de beursindex, al is het effect daarvan moeilijk in te schatten omdat je dat fonds voor fonds zou moeten bekijken. 

Resumerend: 

Een minieme daling van 0,04% ten opzichte van vorige week vrijdag heeft er deze week voor gezorgd dat de AEX index dicht bij lijn p is gebleven, de onderkant van het kanaal p-p' in de weekgrafiek. Hoewel het gaat om een weerstandslijn onderneemt onze markt voortdurend pogingen de beursgraadmeter terug te brengen boven de lijn, dus terug in het kanaal. Ik volg de komende week of het eventueel van een stijging boven lijn p komt. Blijft die uit dan moet het daarentegen een keer van een hervatting van de daling komen. Het hoogste punt van deze vrijdag lag rond 537,8. Wordt dit niveau doorbroken dan kan er weerstand gevonden worden rond 540,7 en bij de besproken lijn p. Daalt de index maandag dan telt het verloop ten opzichte van lijn t in de uur- en kwartiergrafiek. De algehele koersontwikkeling is bij een daling nog als positief te beoordelen zolang de AEX boven deze lijn blijft.

En dan nog dit...

Een stijging van 1,7% van de olieprijs van vandaag, ik schreef er al over, bracht me er vanavond toe de maandgrafiek van West Texas Intermediate weer eens de revue te laten passeren.

  • U ziet dat de stijging van vandaag in lange termijn termen niet veel voorstelt. Kijken we naar dat lange termijn beeld dan zien we dat zich in januari een top heeft voorgedaan bij het 50% Fibonacci niveau rond $ 66,70 in de grafiek. In februari is de olieprijs vervolgens gedaald. In theorie kan de vorming van een top bij een 50% niveau uitlopen op een hervatting van de dalende trend. Uit de candle die deze maand is gevormd blijkt echter dat de geleerden het hier nog niet over eens zijn. Er is nog een opwaartse tendens in de ontwikkeling van de olieprijs waar te nemen op dit moment. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 16 mrt 2018, 18.40u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

16 mrt 09.15u: Een licht hogere start gerealiseerd

Flow Traders: Tot dusverre top bij weerstandsniveau

16 mrt 10.00u: Nog geen sprake van een doorbraak

Wereldhave: Een vlag in ontwikkeling in de daggrafiek

16 mrt 11.00u: Gedaald, hammer bij slot van gisteren

Philips: Toppatroon ongeldig, nu echter stijgende wig

16 mrt 12.00u: Weer korte aanval vanuit kopende hoek

Altice: Zijwaarts koersverloop met bodem bij 76,4%

16 mrt 14.00u: A'dam zoekt nog steeds de weg omhoog

16 mrt 15.00u: Kopers uiteindelijk geslaagd in hun opzet

16 mrt 16.00u: AEX scherp omhoog voor de expiratie

16 mrt 17.00u: Index heeft weerstand 537,8 bereikt

 

Agenda van maandag 12 mrt t/m vrijdag 16 mrt 2018

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven