ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Een positieve opening en een negatief slot, dat is het beeld van deze dag. De markt begon de dag met een stijging, maar de koersontwikkeling kantelde al snel. Om 09.36 uur werd de top voor de dag gezet en daarna daalde de beursindex alleen nog maar. Het zorgt in de daggrafiek voor een bijzonder beeld. De AEX daalde namelijk van een plaats bijna bij de bovenkant van de vlag y-y' in wording naar een slot min of meer op de onderkant ervan. De daling bedroeg overigens maar 0,65%, het lijkt dus erger dan het was. De vlag bleef geldig, want de AEX is niet met een slotstand naar beneden uitgebroken uit het patroon. Vanuit dit perspectief kan de graadmeter dus nog steeds in een voortzetting naar boven komen, daar is dan wel een stijging naar de bovenkant van de vlag en een uitbraak naar boven voor nodig.

  • We bereikten vandaag het 50% Fibonacci niveau rond 556,6 in deze grafiek. Dit werd niet blijvend doorbroken, want het slot lag erboven. Dit houdt in dat een hervatting naar boven mogelijk is.

  • Het laagste punt van de dag vinden we rond 555,8. Wordt dat naar beneden doorbroken dan hebben bij de stippellijn door een voorgaande top rond 555,1 een kans op steun. Mocht dat doorbroken worden dan is het 61,8% niveau rond 552,7 het niveau waar we met de AEX naar ik aanneem naar toe gaan. Zou dit overigens gebeuren dan wordt de vlag onbruikbaar, want we hebben een uitbraak naar boven nodig voor de afronding van deze formatie en geen uitbraak naar beneden.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands vormde de middellijn weerstand en er kwam daar een top tot stand. Dit is een negatieve ontwikkeling. Draait de middellijn naar beneden dan kan hier immers een negatieve trend uit voortkomen. De onderste lijn van de banden is overigens een potentiŽle steunlijn. Stijgt de index kan kan de middellijn eventueel opnieuw weerstand vormen.

  • Met twee rode candles als laatste candles in de uurgrafiek kunnen we stellen dat de stemming tot het laatst slecht bleef. Beleggers voorzagen geen herstel. Daar zouden ze morgenochtend trouwens heel anders over kunnen denken. In een avond en nacht kan veel gebeuren. Vanavond komen Apple, Amazon en Alphabet (Google) bijvoorbeeld met kwartaalresultaten en dat zijn grote fondsen waarvan het koersverloop veel invloed heeft op de internationale markten. De S&P500 futures herstellen momenteel bovendien scherp, ze staan rond zessen ter hoogte van de stand van vanmorgen negen uur. Alle schade afkomstig uit Europa is dus weggewerkt. Wordt die winst vastgehouden of vergroot dan heeft dat een positief effect op onze opening.

  • Gaat de AEX morgen naar boven dan kan in eerste instantie weerstand gevonden worden rond 558,2, 558,7, 559,2, 559,9 of 560,5. Dit zijn grenzen waar bij een herstel eventueel een volgende korte termijn top kan volgen.

Resumerend: 

De AEX daalde van een positie bijna bij de bovenkant van de vlag y-y' in de daggrafiek naar een slot op de onderkant ervan. De vlag bleef geldig, want er kwam geen slotstand onder de formatie tot stand. Een voortzetting naar boven is op grond hiervan nog steeds mogelijk. Dit blijkt ook uit het gegeven dat het slot boven het 50% niveau in de daggrafiek lag, hier kan eventueel dus een bodem tot ontwikkeling komen. Gaat de index morgen naar boven dan kan in de buurt van 558,2, 558,7, 559,2, 559,9 of 560,5 weerstand gevonden worden, dat leert de kwartiergrafiek ons. Bij een daling onder het laagste punt 555,8 van deze dag kan een lijn rond 555,1 in de daggrafiek voor steun zorgen, zou die grens doorbroken worden dan gaat de marktgraadmeter naar ik aanneem naar het 61,8% niveau rond 552,7 in die grafiek.

En dan nog dit...

De daling waar wij mee te maken hadden was een puur Europese ontwikkeling. In de Verenigde Staten is de schade in de S&P500 futures inmiddels hersteld en staan alle indices, waaronder de S&P500, op winst. De stemming kan daar eenvoudigweg niet stuk.

  • De S&P500 heeft al snel na de daling onder lijn x steun gevonden, daar was slechts ťťn candle onder de lijn voor nodig. Het steunniveau ligt rond 2813, er is geen technische reden aan te dragen voor het gegeven dat juist daar steun gevonden wordt. De conclusie is dat het Amerikaanse sentiment niets lijdt onder de Europese dalingen. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 1 feb 2018, 18.39u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

1 feb 09.15u: Openingsgap werd meteen gesloten

1 feb 10.00u: Het gaat vandaag om de grens 564

1 feb 11.00u: De beursgraadmeter daalt momenteel

ING: Doorbraak Ä 16 is een valse beweging geworden

1 feb 12.00u: Bodem AEX bij 61,8% Fibonacci niveau

1 feb 14.00u: Gedaald, steun gevonden rond 559,9

1 feb 15.00u: AEX in een snelle beweging omlaag

WDP: Kopers hebben de markt momenteel in handen

1 feb 16.00u: Bodem kort na daling onder 50% grens

1 feb 17.00u: Korte termijn top bij 50% Fibonacci

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven