ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De doji die deze week tot stand is gekomen betekende een weekwinst van 0,3%, erg enthousiast was de markt dus niet. Dit neemt niet weg dat de opgaande koersontwikkeling van de AEX index gehandhaafd bleef en dus voortgang kan vinden. De aandelenmarkt moet dan echter wel de twijfels van zich afwerpen die deze doji weergeeft, twijfels die in theorie ook kunnen uitmonden in een daling. Dat is wat volgende week speelt.

  • In de daggrafiek is een potentieel bodempatroon neergezet, namelijk een piercing line. De candle heeft bevestiging nodig met een groene candle voordat zeker is dat het om een bodem gaat. De aandelenmarkt geeft met deze piercing line in ieder geval al aan op een voortzetting naar boven af te koersen. Maandag zal blijken of men dit weet te concretiseren.

  • De lijnen waaruit de Bollinger Bands zijn opgebouwd stijgen, er is dus sprake van een stijgende trend. Een vervolg naar boven is zeker mogelijk, wat geldt zolang de aandelenmarktgraadmeter boven de middellijn staat.

  • In de uurgrafiek tekende ik vandaag Fibonacci lijnen over de stijging 535,3 - 552,9. De AEX blijkt steun te hebben gevonden bij het 38,2% niveau, want in de buurt daarvan is een bodem ontwikkeld. Een voortzetting naar boven is mogelijk, wel moet daarvoor lijn n nog doorbroken worden. Het slot van de dag lag praktisch op deze lijn. Deze kan in theorie echter ook een vervolg omlaag afdwingen, want het gaat om een potentiŽle weerstandslijn.

  • De aandelenmarkt realiseerde aan het einde van de dag een eindsprint, een beweging waarmee de AEX index op winst kwam. Zonder deze eindsprint zouden we rond het slot van gisteren zijn uitgekomen. De opmars vond zijn oorzaak in een snelle stijging van Royal Dutch Shell in de laatste minuten van de handelsdag. Het fonds steeg in luttele minuten 0,8%. Het heeft naar ik aanneem te maken met de expiratie aan het einde van de handelsdag. Veel beleggers denken dat de expiratie tussen half vier en vier uur plaatsvindt, maar dat geldt niet voor aandelenopties. Voor die categorie vindt de expiratie aan het einde van de dag plaats. Dat zorgde dit keer voor een flinke stijging van Royal Dutch Shell, in andere fondsen waren de verschuivingen niet zo opvallend. Het is een zwaargewicht en het had dus veel invloed op de AEX.

Resumerend: 

De doji van deze week betekende een stijging van 0,3% ten opzichte van vorige week vrijdag, niets iets om over naar huis te schrijven. De opmars van de AEX bleef echter intact en in de daggrafiek zagen we een potentieel bodempatroon. De AEX zou volgende week dus verder kunnen stijgen. Hiervoor zal de markt nog wel de twijfels van zich af moeten schudden, twijfels die blijken uit de doji, en een doorbraak door lijn n moeten realiseren. Wordt de lijn niet doorbroken dan kan dat uitlopen op een vervolg omlaag. 

En dan nog dit...

De voorgaande weken was er sprake van druk op Nasdaq aandelen, maar die negatieve stemming hebben beleggers in deze fondsen geheel van zich af weten te schudden. De Nasdaq staat weer op een nieuw record.

  • De top van 28 november jongstleden rond 6915 is doorbroken, wat een nieuwe stap naar boven is. De Nasdaq dient vanavond uiteraard boven het niveau te sluiten, opdat op dagbasis een doorbraak wordt gerealiseerd. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 15 dec 2017, 19.00u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

15 dec 09.15u: Een opening met gap naar beneden

15 dec 10.00u: Markt is het gap aan het sluiten

Philips Lighting: Het hoofd en schouders patroon is af

15 dec 11.00u: Gedraaid na sluiten van het gap

15 dec 12.00u: Koopbereidheid bij 38,2% niveau

15 dec 14.00u: Stijging na de Duitse expiratie

Aalberts: Iets verder gestegen dan ik verwachtte

15 dec 16.00u: Daling AEX tijdens de expiratie

15 dec 17.00u: Kopers en verkopers in balans

 

Agenda van maandag 11 dec t/m vrijdag 15 dec 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven