ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

Dow Jones daggrafiek 060510

  • De Amerikaanse beurzen zijn vanavond zeer scherp omlaag gedoken en vervolgens weer voor een flink deel hersteld. Dit leek me de moeite waard voor een extra update. De Dow Jones stond op een zeker moment maar liefst 7,3% onder het slot van gisteren, maar de markt bracht dat terug tot een verlies van "slechts" 3,2%. De feitelijke beweging omlaag startte rond 20.30u onze tijd en het dieptepunt van 10075 werd al een kwartier later bereikt. Nog geen kwartier later, 20.56u, was de Dow al weer terug op het niveau waarop de index een uur later ook zo ongeveer sloot. De markt had slecht een klein half uur nodig voor een sensationele beweging van 10600 naar 10075 en weer terug naar 10475. Het slot lag hier met een waarde van 10520 bij in de buurt. Het snelle herstel zegt veel over het vertrouwen in de markt dat vele beleggers ondanks de enorme daling behielden. Zij zagen het niet als een reden om te verkopen, maar grepen de daling juist aan om te kopen. Deze "spike" zoals een dergelijke beweging wordt genoemd kan betekenen dat een al dan niet tijdelijke bodem is gezet. Laten we gaan kijken of we aan de hand van de maand- en de weekgrafiek kunnen achterhalen of dat zo kan zijn.

Dow Jones maandgrafiek 060510

  • In de maandgrafiek van de Dow Jones is de afgelopen maand een inverted hammer ontstaan, een candle waar ik afgelopen maandag over schreef. Het is nu duidelijk dat de inverted hammer een toppatroon betrof. We kunnen nu in de weekgrafiek gaan kijken waar de potentiële steunniveaus te vinden zijn.

Dow Jones weekgrafiek 060510

  • Daartoe heb in de weekgrafiek Fibonacci lijnen over de stijging 6470 - 11258 getekend. De steunniveaus die we op deze manier aan de grafiek kunnen ontlenen zijn de magenta stippellijnen op afgerond 10130, 9430, 8865 en 8300. De Dow Jones heeft vanavond in één klap het 23,6% niveau bereikt. De index is daar iets onder geweest, maar dat is in lange termijn termen bezien verwaarloosbaar. Je mag stellen dat het 23,6% niveau steun gebleken is.
  • De grote vraag is nu of het hierbij blijft. Hier wil ik een onderscheid maken voor de korte en de wat langere termijn. De spike die heeft plaatsgevonden toont dat we de bodem die nu op het 23,6% niveau is ontstaan bepaald niet mogen negeren. Beleggers roken een kans om in hun ogen goedkoop in te slaan en aarzelden geen seconde. Dit kan voor de korte termijn een herstel opleveren. 
  • Voor de wat langere termijn ligt er echter naar alle waarschijnlijkheid een daling naar het 38,2% niveau rond 9430 in het verschiet. Een 23,6% correctie is, ook al vindt hij in één dag plaats, maar een beperkte beweging. Ik houd voor deze of de komende maanden daarom nog rekening met een daling naar 9430 of lager. 
  • Voor wat de ontwikkeling van de AEX morgen betreft laat het zich bepaald niet eenvoudig voorspellen. De openingskoers die zich laat bepalen aan de hand van de Nederlandse aandelen die in de VS zijn genoteerd ligt rond 323 punten. Grote partijen zullen wellicht echter moed putten uit de snelle herstelbeweging van de Amerikaanse indices, de genoemde spike. Het zou me dus niet verbazen als we niet of nauwelijks te lijden hebben onder de Amerikaanse beweging van vanavond. Wellicht bereiken we het 76,4% niveau rond 324 of lijn u daar net onder waar ik vanavond over schreef. Het hangt uiteraard ook nog af van de Aziatische reactie en de bewegingen van de S&P500 futures gedurende de nacht en de uren voorafgaand aan onze opening. Afijn, in de slotanalyse heb ik de grenzen en lijnen genoemd die in mijn ogen van belang zijn, het huiswerk is dus sowieso gedaan. Heeft u een optiepositie dan doet u er goed aan voorbeurs uit te rekenen wat uw optie bij de diverse standen waarover ik in de slotanalyse heb geschreven ongeveer moet doen. U komt dan beslagen ten ijs en kunt direct handelen. Ik kan overigens haast niet wachten op de dag van morgen, het wordt een enerverende dag. -Ad Nooten-

Geplaatst donderdag 6 mei 23.25u.

Naschrift vrijdag 7 mei 10.45u: Het laagste punt dat de Dow Jones gisterenavond heeft bereikt blijkt niet 10075 te zijn geweest zoals ik gisterenavond meldde, maar 9869,92. De schade is dus nog groter geweest dan 7,3%. Ik heb de waarde 10075 gisterenavond om 10u uit de Amerikaanse internetmedia gehaald, het ziet er naar uit dat die de daling dus niet bij hebben kunnen houden. Vanochtend vermelden zij alsnog de waarde 9869,92 als laagste punt. Dit doet overigens aan bovenstaande analyse niets af. -Ad Nooten-

 

Naar boven