ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 030510

  • Hoewel de AEX ten opzichte van vorige week vrijdag winst boekte en er vandaag dus een groene candle is ontstaan staat de candle van vandaag in optische zin iets onder zijn voorganger. De kans op een daling is dus niet afgenomen en dat blijft zo zolang we in de buurt zijn van de stippellijn rond 342. Eerste doel is nog steeds het 50% Fibonacci niveau rond 335,8 waar ik vorige week over schreef, met de opmerking dat er op het 38,2% Fibonacci niveau 341,1 eventueel steun zou kunnen liggen. We gaan de beweging naar 341,1 of 335,8 uiteraard pas maken als we door 342 zakken.

  • Het gegeven dat het lichaam van de candle zich bovenaan bevindt is echter een teken dat de markt nog aan het proberen is het van een bodem te laten komen. Morgen moet blijken in hoeverre deze poging succesvol is.

AEX daggrafiek BB 030510

  • Gaan we naar daggrafiek van het Bollinger Bands dan constateer ik dat de AEX-index van de onderste lijn is gebleven en dat die lijn naar beneden  krult. Dit kan nog om de voorbereidende fase van een nieuwe beweging naar beneden gaan. De beursindex zal afstand moeten nemen van de onderste lijn wil deze dreiging verdwijnen.

AEX uurgrafiek 030510

  • In de uurgrafiek ziet u dat er vanmorgen een bodem is ontstaan in de buurt van bodems van vorige week. Deze bodems liggen iets boven de stippellijn op 342, daarom heb ik op 342,7 nog een stippellijn getekend. Een daling onder beide stippellijnen zou een neerwaarts vervolg inhouden, want dat zou een voortzettingspatroon doen ontstaan. Op dat patroon wil ik echter op dit moment nog niet in gaan.

  • Zolang we ons met de AEX immers boven lijn p bevinden is de korte trend naar boven gericht en kunnen we niet uitgaan van een neerwaarts vervolg. Dat kunnen we pas doen mochten we met de beursindex door lijn p zakken.

AEX kwartiergrafiek 030510

  • Vanmiddag tekende ik naar aanleiding van een herstelbeweging Fibonacci lijnen in grafiek over de daling 351,3 - 342,5. Er is een top gevormd rond het 61,8% niveau dat op 347,90 te vinden is. Topvorming rond een 61,8% Fibonacci niveau kan hervatting van de daling betekenen, dus ook een stap onder lijn p.
  • De aandelenmarkt ziet echter wel een mogelijkheden voor een verdere stijging, want er is aan het eind van de handel een bodempatroon ontstaan dat luistert naar de naam morning star
  • …ťn en ander betekent dat ik morgen zowel op het koersverloop in relatie tot lijn p let, als op de ontwikkeling ten opzichte van de laatste top rond 348,2. Breken we door die top dan volgt een terugkeer naar 351,3, een daling onder lijn p daarentegen zou een neerwaarts vervolg geven.

Resumerend: 

De candle van vandaag geeft aan dat de markt probeert een bodem te genereren. Hij staat echter optisch gezien iets onder zijn voorganger en dat wil zeggen dat de AEX de daling nog steeds kan voortzetten. Doel is nog altijd het 50% niveau rond 335,8, met als tussenstop het 38,2% niveau rond 341,1 waar eventueel nog steun zou kunnen liggen. We gaan met onze beursgraadmeter echter pas naar deze niveaus na een daling onder 342,7 en 342.  Daar we alleen naar deze laatste twee grenzen gaan na een daling onder lijn p verdient het morgen aanbeveling om allereerst op het koersverloop ten opzichte van die lijn te letten. Uiteraard houd ik er ook de ontwikkeling ten opzichte van de top rond 348,2 in de gaten, in de wetenschap dat een stijging boven dat niveau de AEX naar 351,3 zou doen gaan. Hiermee zou de markt nogmaals proberen een verdere daling af te wenden. 

En dan nog dit...

Exact een week geleden schreef ik over de Dow Jones index, dat deed ik aan de hand van de maandgrafiek van de index. De graadmeter had in die grafiek namelijk een belangrijke waarde bereikt. Ik ga kijken hoe het er nu mee staat, dat doe ik wederom met behulp van de maandgrafiek.

  • Het niveau waar het om gaat is het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 14198 - 6470. Dit niveau ligt rond 11245. De Dow Jones heeft dit niveau vorige maand niet gepasseerd. Dit is echter niet het enige vermeldenswaardige aspect, van belang is namelijk ook dat er een inverted hammer is gevormd. Dit is een potentieel toppatroon. Als de Dow er niet in slaagt om alsnog de weerstand rond 11245 te verschalken is de kans op topvorming in deze lange termijn grafiek groot. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 3 mei 2010, 19.05u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

3 mei 09.15u: AEX zet dalende beweging voort

3 mei 10.00u: Beursindex test de doorbroken lijn

3 mei 11.00u: AEX na testen lijn weer gedaald

3 mei 12.00u: Korte termijn bodem rond 343

3 mei 13.00u: AEX hoger, nadert nu trendlijnen

3 mei 14.00u: Stijgende wig in ontwikkeling

3 mei 15.00u: Bovenkant wig nogmaals aangetikt

3 mei 16.00u: Uitbraak AEX naar boven uit de wig

3 mei 17.00u: Top ontstaan rond 61,8% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven