ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De doji van gisterenavond waarvan het lichaam dermate ver aan de bovenkant zat dat de candle qua betekenis op een hammer en dus op mogelijke bodemvorming leek is vandaag gevolgd door een stijging. Hiermee is de bodem bevestigd.

  • Wat we echter nog niet weten is of dit de basis zal zijn van een verder herstel. We kunnen namelijk pas echt van een bodem spreken als de AEX-index een van de komende dagen naar boven uit het dalend trendkanaal breekt. De trend is zolang we ons binnen het kanaal f-f ' bevinden naar beneden gericht, wat wil zeggen dat we de daling elk moment weer voort zouden kunnen zetten.

  • De candle van vandaag drukt hoewel er sprake was van een half procent winst daarnaast toch twijfel uit. Het slot lag dichtbij de opening, wat de candle van vandaag tot een doji maakt. Het lichaam ligt ongeveer in het midden van de candle en deze drukt hierdoor twijfel uit. Een slot dichtbij de opening terwijl er zowel een stijging als een daling is geweest wijst namelijk op besluiteloosheid. Deze dag is dus hoewel er winst op de borden staat niet onverdeeld positief geëindigd.

  • De index bevindt zich in de daggrafiek met Bollinger Bands nog redelijk dicht bij de onderste lijn, waardoor we nog altijd met een sterke dalende trend te maken hebben. De dalende trend kan ook nog wel een stootje hebben, want we staan nog ver onder de middellijn.

  • In de uurgrafiek zien we het trendkanaal f-f ' dat we ook in de daggrafiek zagen. Aan de hand van de Fibonacci lijnen over de daling van 464,3 naar 428,9 die in de grafiek staan is vast te stellen dat zich tussen de bovenkant van het kanaal en de huidige koers één weerstandsniveau bevindt, namelijk het 38,2% niveau rond 442,5. 

  • Het 50% niveau rond 446,6 en het 61,8% niveau rond 450,8 vallen inmiddels boven het kanaal en daar wil ik me niet op richten. Die komen namelijk pas aan de orde mochten we naar boven door lijn f ' breken.

  • De kwartiergrafiek geeft ons nog twee extra weerstandsniveaus, namelijk de stippellijn rond 440 en de top van vandaag rond 441,1. Worden beiden gepasseerd dan krijgt het niveau 442,5 mijn aandacht als punt waar weerstand kan liggen, de nabijheid van lijn f ' maakt dan echter een stijging naar die lijn aannemelijk. Op een eventuele doorbraak door die lijn wil ik niet speculeren, doet die zich voor dan is dat pas het moment om er op in te spelen.
  • Steun is te vinden bij de laatste bodem, dus rond 437,6. Zouden we daaronder geraken dan gaat mijn aandacht naar de Fibonacci lijnen over de stijging 428,9 - 441,1 die bij 436,4, 435 en 433,6 te vinden zijn. Er kan in principe ter hoogte van ieder van deze lijnen een bodem ontstaan.
  • Zouden we onder 433,6 komen dan wordt het een geheel ander verhaal. Een daling onder een 61,8% niveau zou een terugkeer naar het 100% niveau rond 428,9 of lager aannemelijk maken. Net als op een uitbraak naar boven uit het kanaal wil ik hier echter nog niet op speculeren en me bij een daling eerst richten op de potentiële steunniveaus.

Resumerend:

De winst van vandaag heeft de candle van gisteren in de daggrafiek in principe als bodem bevestigd. Daarmee zijn we er echter nog niet. We bevinden ons in het dalend trendkanaal f-f ', willen we werkelijk een bodem creëren dan zullen we naar boven uit dit kanaal moeten breken. De beurs heeft morgen alleerst te maken met steun bij de laatste bodem rond 437,6 en weerstand rond 440 en 441,1. De stemmen staken zolang we ons tussen deze grenzen bevinden, het is dan niet duidelijk waar we heen gaan. Belanden we onder 437,6 dan tellen de Fibonacci niveaus rond 436,4, 435 en 433,6 in de kwartiergrafiek als potentiële steunniveaus en moeten we bij ieder van die grenzen als we er komen kijken of er eventueel een bodem ontstaat. Nemen we de weerstand rond 441,1 uit dan gaan we door naar het 38,2% Fibonacci niveau rond 442,5 in de uurgrafiek en waarschijnlijk ook naar de bovenzijde van het dalend kanaal. Verder dan het 61,8% niveau rond 433,6 bij een daling of lijn f ' bij een stijging wil ik op dit moment nog niet kijken, dat komt wel als het zover is.

En dan nog dit...

Het vertrouwen in FED-voorman Bernanke is groot in de Verenigde Staten. Hij maakt vanavond zijn rentebesluit bekend, hetgeen gepaard gaat met onzekerheid. De Nasdaq stond om 18.30u echter op een winst van 1,6% en toont daarmee aan dat onder beleggers de hoop leeft dat Bernanke de aandelenmarkten opnieuw goed gezind zal zijn. Verwacht wordt dat hij de rente ongemoeid zal laten, laat hij daarnaast doorschemeren dat er geen renteverhoging hoeft te komen dan is het feest op de Amerikaanse beurzen.

  • De Nasdaq lijkt zich niet alleen vanwege die 1,6% winst, maar ook vanwege de vorm van het patroon u-u' dat gevormd is op te maken voor een dergelijk feest. Het gaat om een grote dalende wig en dat is een patroon waar over het algemeen een stijging op volgt. 
  • De index heeft bovendien steun gevonden op het 50% Fibonacci niveau rond 2350, ook dat houdt de mogelijkheid van een hervatting van de stijging open.
  • Ik ben overigens van mening dat de FED de rente ten spoedigste zou moeten verhogen, net als de ECB overigens. De inflatie waar we momenteel mee te maken hebben, die in grondstoffen, voedsel en olie die langzaam doorsijpelt naar de rest van de economie, is naar mijn mening niet veroorzaakt door een toename van de vraag naar deze producten. De belangrijkste oorzaak is in mijn optiek gelegen in de enorme geldgroei in de VS en Europa, veroorzaakt door centrale banken die de rente te lang te laag hebben gehouden. Recente forse renteverlagingen in de VS hebben dit alleen maar verergerd. Het is de politiek van een derde wereld land om economische teruggang te bevechten met lage rentes en een toenemende hoeveelheid geld, maar dan toegepast op de schaal van hele continenten. Nooit eerder vertoond, maar we voelen nu de gevolgen daarvan. Ik waarschuwde hier in een ander verband op 12 februari 2007 al eens voor en vaste lezers weten dat het een regelmatig terugkerend onderwerp is geweest. Ik maak me er al lang zorgen over. Vandaag pleitte ECB-voorman Trichet nota bene voor terughoudendheid bij loonsverhogingen in verband met een mogelijke loon-prijs spiraal en een hierdoor nog verder oplopende inflatie, terwijl hij tot de hoofdschuldigen onder de inflatieveroorzakers mag worden gerekend. Het is de omgekeerde wereld. Je mag van burgers die zich buiten hun toedoen zoals nu in Europa het geval is geconfronteerd zien met een inflatie van 3,6% of hoger niet verwachten dat zij afzien van compensatie daarvoor. De bal moet daar liggen waar hij hoort, namelijk bij de centrale banken. -Ad Nooten-

(geplaatst woensdag 25 juni 2008, 19.15u)

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen