ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index stond vanmorgen na 20 minuten handel op een verlies van 1,2%, maar zette vanaf dat tijdstip een stijging in die de index vanavond met een winst van 1,7% deed sluiten. De beweging lijkt sterk op die van 29 juli jongstleden toen een rode candle die topvorming aangaf op dezelfde wijze werd gecorrigeerd. De oorzaak is dezelfde, de beweging werd namelijk geheel en al veroorzaakt door een scherpe stijging van de Amerikaanse S&P500 futures. Elke daling die we zien wordt met behulp van dit instrument teruggedraaid. Er wordt in enkele minuten zoveel vraag in de markt gelegd dat deze futures explosief stijgen. Hoe het komt dat alle vraag in een paar minuten wordt samengebald kan ik u niet vertellen, noch wie er zoveel koopt. Het is gokken naar de kopers en de technieken die zij toepassen, want de effectenmarkten zijn niet transparant. Ik vermoed dat het om grote zakenbanken uit de Verenigde Staten gaat. Ik denk in die richting vanwege de ontwikkelde kracht, de snelheid van handelen die wijst op computergestuurde handel, de onverwachte winsten van Amerikaanse banken bereikt met handel voor eigen rekening en het gegeven dat banken praktisch gratis geld kunnen lenen. Zij lopen vrijwel geen risico, een rendement boven de rente van 0,25% die zij maximaal betalen is vlug bereikt. Zij brengen het geld niet in de economie zoals iedereen denkt, maar naar de beurs. Slagen zij er dan ook nog in om de aankopen op wonderbaarlijke wijze synchroon te laten verlopen zoals vandaag weer het geval was dan zijn grote winsten zo bereikt. Het is speculeren, maar een betere oorzaak kan ik niet bedenken.

  • Feit is dat de opwaartse beweging voortdurend intact blijft. Gisteren noemde ik het 23,6% niveau rond 280 als aannemelijk doel, vandaag kan daar al weer een streep door en moet ik afwachten wat de dag van morgen brengt. Ik kan het u met de beste wil van de wereld niet zeggen. De candle van gisteren is teruggedraaid. Hanteer ik de ontwikkeling volgend op 29 juli als voorbeeld dan zouden we morgen met kracht door de top rond 291,8 moeten gaan breken en verder moeten stijgen naar het volgende weerstandsniveau rond 306 dat ik afgelopen vrijdag in mijn slotanalyse ter sprake bracht.

  • De trend in de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek is nog altijd naar boven gericht, vanuit deze optiek is een dergelijke doorbraak naar boven dus zeker realiseerbaar. De trend blijft opwaarts zolang we ons boven de middellijn bevinden. 

  • Uit de uurgrafiek blijkt hoe bijzonder de ontwikkeling van vandaag eigenlijk is. De graadmeter is door maar liefst vier voorgaande bodems gezakt en vond toch nog de weg naar boven. De index is boven het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 291,8 - 280,8 gesloten en dat maakt een terugkeer naar de top rond 291,8 vanuit de Fibonacci methode bekeken waarschijnlijk.

  • Omdat in een zijwaartse fase het 76,4% niveau nog wel eens weerstand blijkt heb ik dat niveau dat rond 289,3 ligt voor alle zekerheid toegevoegd. Breken we door die grens dan gaan we met onze AEX naar 291,8 of hoger.

  • De kwartiergrafiek voegt naar boven niets meer toe aan het voorgaande, ik wil me beperken tot het noemen van enkele mogelijke steunniveaus. De stippellijn rond 287 kan als zodanig dienst doen en er zou zowel aan de bovenkant 285,7 als aan de onderkant 283,8 van de vanmiddag gevormde driehoek (koersdoel ongeveer 290) mogelijkerwijs steun kunnen liggen. Zouden we onder 283,8 komen dan gaan we naar 280,8 of lager.

Resumerend: 

De AEX is van een verlies van 1,2% naar een winst van 1,7% gegaan, oorzaak stijgende Amerikaanse futures. Leek er gisteren nog een top te zijn ontstaan, vandaag ligt dat duidelijk anders. De stijging lijkt een vooraankondiging te zijn van een doorbraak door 291,8. Zou die zich voordoen dan gaan we naar 306, het volgende weerstandsniveau. Voordat we die stap kunnen maken moeten we nog wel boven het 76,4% niveau rond 289,3 en die top rond 291,8 komen. Mocht het morgen toch nog van een daling komen dan zijn de grenzen 287, 285,7 en 283,8 ter zake doende. Een daling onder deze drie grenzen zou de AEX naar 280,8 of lager doen gaan.

En dan nog dit...

Vandaag op deze plaats aandacht voor een curieuze beweging van het aandeel ING. De bank maakte vanochtend zwaar teleurstellende resultaten bekend, liet het interim dividend vallen en kreeg vanmiddag ook nog eens een afwaardering van kredietbeoordelaar Fitch voor de kiezen. Wie echter denkt dat dit alles tot een lager slot heeft geleid komt bedrogen uit.

  • Het aandeel opende 6,8% onder het slot van gisteren, daalde naar een verlies van 15%, maar sloot de dag vervolgens af met een koerswinst (!) van 2,35%. Een verklaring moet ik u schuldig blijven, vind ik die nog dan zal ik u die melden. Het resultaat is een lange groene candle die met de onderzijde op het 50% niveau van de laatste opwaartse beweging staat en met de bovenzijde precies op het weerstandsniveau €9,35 van deze en vorige week. Weet het aandeel morgen door deze weerstand te breken dan is het alsof de resultaten van vanmorgen en al het andere nieuws eromheen er nooit zijn geweest. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 12 aug 2009, 19.27u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

12 aug 09.15u: AEX-index direct omlaag gedoken

12 aug 10.00u: Direct bodem gevormd in de index

12 aug 11.00u: Tot mijn verbazing vlot hersteld

12 aug 12.00u: AEX beweegt nog altijd omhoog

12 aug 13.00u: Graadmeter boven 61,8% gebracht

12 aug 14.00u: S&P futures bepalen het beeld

12 aug 15.00u: Steun 38,2%, maar top nog intact

Imtech: Nieuwe impuls voor opwaartse beweging

12 aug 16.00u: Gooi- en smijtwerk met futures VS

12 aug 17.00u: Eén weerstandsniveau minder

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven