ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Een vierde groene candle die deze week toegevoegd is aan de rij heeft de AEX-index afgetekend boven twee Fibonacci niveaus gebracht die ik in de voorgaande weken besprak, namelijk het grijze 23,6% niveau van de daling 564 - 195 en het magenta 38,2% niveau van de daling 417,4 - 195. Voor wat de Fibonacci lijnen betreft betekent dit dat het magenta 50% niveau rond 306 het volgende doel is van de opmars waaraan we bezig zijn.

  • Er is één hindernis die de graadmeter daarvoor nog wel moet nemen, dat is de stippellijn rond 291,1 door een top die in november vorig jaar ontstond. We zullen moeten verifiëren dat de AEX deze hindernis passeert.

  • Gebeurt dat dan gaan we zoals gezegd naar 306 en zodoende verder in de richting van het koersdoel 315 van de vlag h-h' waar ik drie weken geleden over schreef. Twee weken geleden werd er bovendien nog een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgerond dat een doel van 345 punten geeft, wat wil zeggen dat de koek voorlopig nog niet op hoeft te zijn.

  • Een patroon is echter een momentopname, dat noopt me om bij iedere tussenliggende weerstand na te gaan of deze daadwerkelijk doorbroken wordt. De beurs kan er tenslotte om wat voor reden dan ook plots anders over gaan denken, hetgeen dan tot uiting komt in een grafische wijziging in de grafiek. Een grafiek is steeds verandering onderhevig, voortdurende controle is dus belangrijk. Die controle betreft in de weekgrafiek de verificatie dat we boven de neklijn op 271,1 van het omgekeerd hoofd en schouders patroon blijven en op een zeker moment door de weerstand rond 291,1 breken.

  • U zag in mijn analyses van deze week een extra grafiek, namelijk de daggrafiek met daarin het 161,8% niveau van de correctie 271,1 - 241,4. Dit niveau vormde vier dagen op rij weerstand, maar werd vandaag alsnog doorbroken. Met dit niveau hoeven we dus geen rekening meer te houden. Voor alle zekerheid houd ik nog het 200% niveau in gedachten dat rond 301 ligt, maar dat is meer uit volledigheid dan dat ik daar topvorming verwacht. Je weet het echter nooit, het is beter teveel punten in de gaten te houden dan te weinig.

  • Het eerste niveau om in de gaten te houden is zoals gezegd dat van de stippellijn rond 291,1 dat u ook in deze daggrafiek ziet. Breken we door deze waarde dan stijgen we verder naar 306, met als aantekening dat ik rond 301 voor alle zekerheid controleer of er daar niet toch een top voordoet.

  • De Bollinger Bands geven ook na vandaag nog een mooie opwaartse trend aan, daar hoef ik niet veel over te zeggen. De trend is intact zolang we boven de middellijn koersen.

  • Het patroon van hogere toppen en hogere bodems waarover ik de voorgaande dagen schreef is gehandhaafd gebleven. Het is uitgebreid met een hogere bodem en er zal doordat we de vorige top doorbroken hebben ook een hogere top volgen. Aan dit patroon zou pas onder de laatste bodem rond 284,8 een einde komen, wat van die bodem het punt maakt om te volgen mocht er rond 291,1 (waar we nu precies tegenaan staan) eventueel een top ontstaan.

  • Er werd vanmiddag een bodem gevormd rond 289,3, daar zou aanstaande maandag uiteraard wederom steun kunnen liggen. Mocht dat niet het geval zijn dan zal ik nieuwe Fibonacci lijnen plaatsen teneinde de mogelijke steunniveaus vast te stellen. Aan de hand daarvan wil ik dan volgen hoe het staat met de kans dat we terugkeren naar de laatste bodem rond 284,8. Zolang we niet onder 289,3 staan heeft het echter geen zin om dat al te doen, de kans op een voortzetting naar boven is dan nog het grootst.
  • Breken we maandag door de top van vandaag rond 291,8 dan vervolgen we de weg naar 301/306.

Resumerend: 

Drie Fibonacci niveaus hebben deze week afgedaan als weerstandsniveau, te weten een 23,6% en 38,2% niveau in de weekgrafiek en het 161,8% niveau in de daggrafiek. De AEX heeft daarmee weer enkele hordes naar de koersdoelen 315 en 345 van respectievelijk een vlag en een omgekeerd hoofd en schouders patroon genomen. De index is bij het volgende mogelijke weerstandsniveau gearriveerd, zijnde de stippellijn rond 291,1. De graadmeter zal door die grens moeten breken wil zij de volgende horde rond 306 opzoeken, waarbij ik onderweg rond 301 voor alle zekerheid nog naga of er daar weerstand ligt. Mocht de graadmeter dalen dan dient zij zoals we in de weekgrafiek zagen boven 271,1 te blijven. Daar staan we momenteel een heel eind boven, zorgen daaromtrent zijn daarom niet aan de orde. De uurgrafiek kent een patroon van hogere toppen en hogere bodems, komt er een volgende bodem boven 284,8 dan houdt dat patroon aan en de stijgende trend dus ook. Maandag kijk ik uiteraard of we boven 291,8 komen, dan gaan we tenslotte verder richting 306. De kans daarop is zolang we boven 289,3 staan het grootst. Mochten we onder die grens belanden dan plaats ik nieuwe Fibonacci lijnen om vast te stellen of we al dan niet naar 284,8 gaan. Negatief op de beurs zou ik pas onder die waarde worden, de geldende trend heeft in mijn overwegingen tenslotte altijd voorrang.

En dan nog dit...

Afgelopen maandag vertelde ik u deze week rekening te houden met eventuele topvorming van de S&P500 index. De reden was dat deze index het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 1577 - 667 rond 1014 naderde. Ik was met mijn timing iets aan de vroege kant, want de Amerikaanse graadmeter heeft deze grens vandaag pas bereikt. Ik neem u mee naar de daggrafiek van de S&P500 van 18.45u vanavond.

  • De magenta stippellijn op 1014 is het desbetreffende Fibonacci niveau. De S&P500 stond vanavond om 18.45u precies op dat niveau, wat de derde poging van vandaag betrof om dit punt te doorbreken. De Amerikaanse belegger weet kennelijk nog niet dat er hier een top gaat ontstaan .
  • Alle gekheid op een stokje, ik weet natuurlijk niet met zekerheid dat er hier een top gevormd gaat worden. Het ging afgelopen maandag bovendien om een maandgrafiek en dat wil zeggen dat eigenlijk alleen de stand op 31 augustus aanstaande telt. Bij Fibonacci lijnen treden namelijk wel eens 'overshoots' voor, kortstondige bewegingen boven zo'n niveau die na korte tijd weer teruggedraaid worden.
  • Een en ander neemt niet weg dat de kans op topvorming rond het huidige koerspeil zonder meer aanwezig is. Het gegeven dat de S&P500 vandaag voor de derde keer aan het proberen is deze grens te passeren is alleen al een bewijs dat we deze grens niet moeten onderschatten. Nog een paar uren, dan weten we of het al dan niet gelukt is deze potentiële weerstand te passeren. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 7 aug 2009, 19.03u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

7 aug 09.15u: Beursgraadmeter bij opening omlaag

7 aug 10.00u: Gap gesloten, AEX daarna gedraaid

7 aug 11.00u: Poging om hogere bodem te maken

7 aug 12.00u: Driehoek afgerond in kwartiergrafiek

7 aug 13.00u: Steun na afronding van driehoek

7 aug 14.00u: Kopers die gokken op goede cijfers

Corio: Aandeel met hele vastgoedsector in de lift

7 aug 14.45u: AEX na cijfers omhoog geschoten

7 aug 15.00u: Markt valt top van gisteren aan

7 aug 16.00u: Onzuivere voorlichting geen punt

7 aug 17.00u: AEX probeert boven 291,1 te komen 

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven