ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Er wordt nog steeds stevig aan de weg getimmerd in Amsterdam. De AEX-index boekte vandaag een winst van 1,5% en zette daarmee de opmars die op 13 juli jongstleden startte en sindsdien maar één serieuze dalingsdag kende voort. Net als vorige week speelde Arcelor Mittal (dat een weging heeft van 12,5%) daarbij een grote rol, kopers hebben dit fonds tot gangmaker van de beursbeweging gemaakt. Het fonds was vandaag door een stijging van 5,4% verantwoordelijk voor 1,8 indexpunten van de in totaal 4,3 punten waarmee de index steeg. Het hielp de AEX daarmee verder in de richting van het eerstvolgende weerstandsniveau, de stippellijn rond 291,1 die afkomstig is van een top van november vorig jaar.

  • De graadmeter gaat tevens met gezwinde spoed verder richting 315 punten, het koersdoel van vlag h-h' die enige weken geleden afgerond werd. De snelheid waarmee dat gebeurt verbaast me en de manier waarop de stijging letterlijk in stand wordt gehouden verontrust me. Iedere keer als de AEX weerstand ondervindt komt er namelijk als bij toverslag extra vraag in de markt. Er zijn dus partijen die extra kooporders plaatsen op het moment dat er weerstand wordt bereikt. De stijging wordt dus niet zozeer in gang gehouden door interesse voor de onderliggende aandelen. De beweging is veeleer de resultante van op het juiste moment geplaatste kooporders die specifiek lijken te worden ingelegd op punten dat de grafiek dat in verband het in stand houden van de opgaande beweging vereist, dus op punten waarop er zich een dalingsdreiging voordoet of weerstand wordt ontmoet. Vandaag gebeurde dit weer twee maal. Dit verontrust me, want dergelijke gecreëerde bewegingen zijn op de langere termijn onhoudbaar.

  • We gaan echter naar boven en dat is wat telt, we moeten ons immers laten leiden door de grafiek. Het enige wat me in verband met mijn verontrusting te doen staat is controleren of de beweging naar boven wel in stand blijft. Deelt u mijn zorgen, gebruikt u als u op een verdere stijging speculeert dan een strakke stoploss die u steeds mee naar boven neemt. Is het feest dan op een zeker moment over dan is uw winst beschermd. Het feest lijkt op dit moment echter nog geenszins over. Daarom de punten op rij waar we heen zouden kunnen gaan: 291,1, 306 en 315. Op 291,1 ligt de oude november 2008 top, op 306 een Fibonacci niveau in de weekgrafiek dat ik jongstleden vrijdag besprak en 315 is het doel van vlag h-h'. Uiteraard kan 306 alleen bereikt worden na passeren van 291,1 en 315 slechts als we 306 uitnemen.

  • Er is nog wel één mogelijk weerstandsniveau dat we vandaag hebben bereikt, dat ziet u in de extra daggrafiek hieronder.

  • In deze grafiek tekende ik Fibonacci lijnen over de daling 271,1 - 241,4. Op een dergelijke daling volgt vanaf het laagste punt vaak een stijging die in grootte gelijk is aan 161,8% van de daling. De koers keert dan niet alleen terug naar de top van die beweging, maar legt daar nog eens 61,8% van die daling bovenop. Het 161,8% niveau ligt rond 289,5. We doen er goed aan morgen in de gaten te houden of er hier een top ontstaat, dat is ingevolge deze lijnen mogelijk.

  • De trend in de daggrafiek met Bollinger Bands is echter een uitermate mooie stijgende trend, wat dat betreft hoeven we morgen dus niet te dalen. De trend blijft gehandhaafd zolang we niet onder de middellijn komen, dat is de stippellijn in het midden van deze indicator.

  • In de uurgrafiek is de voorlaatste candle de moeite van het bespreken waard. Het gaat om een inverted hammer die een mogelijke top aangeeft, wetenswaardig in combinatie met het 161,8% niveau in de tweede grafiek op deze pagina. Echt bevestigd is de candle echter nog niet, er is maar een beperkte daling op gevolgd. Of deze candle werkelijk een top gaat vormen moet morgen blijken.

  • In de kwartiergrafiek is vanmiddag een driehoek ontstaan waarvan de lijnen morgen relevant zijn. Stijgen we morgen en blijven we zodoende boven lijn q dan is dat de basis voor een volgende stap omhoog naar 291,1 of hoger. Er is dan uiteraard een stijging boven de top van vandaag benodigd. Belanden we binnen de driehoek dan is het wachten op een nadere keuze van de markt. Komen we daarentegen onder de beide lijnen q en q' dan wordt de voortzetting afhankelijk van de plaats waar steun gevonden wordt. Om daarvoor de mogelijke plaatsen te bepalen tekende ik Fibonacci lijnen over de stijging 281,5 - 289,3. Steun zou er gevonden kunnen worden rond 286,3, 285,4 en 284,5, alsmede in de buurt van de stippellijn rond 285,2 door de top van gisteren. 

Resumerend: 

De stijging van de AEX is sinds de uitbraak uit de vlag h-h' uiterst snel verlopen. Vandaag kwam er weer 1,5% bij, waardoor de index een flink eind op streek is in de richting van het koersdoel 315 punten van het patroon. In de extra daggrafiek op deze pagina zag u dat we vandaag bij het 161,8% niveau van de voorgaande daling gearriveerd zijn. Dit geeft in combinatie met de inverted hammer in de uurgrafiek kans op topvorming. De beurs weet de laatste tijd echter voortdurend extra vraag te creëren op momenten dat dit nodig is, we kunnen morgen dus best verder stijgen. Dit gebeurt als we morgen opveren van lijn q in de kwartiergrafiek. Passeren we dan de top van vandaag dan gaan we verder richting 291,1, daarna eventueel naar 306 en als ook die uitgenomen wordt kunnen we verder naar 315 punten. Dat zal morgen allemaal niet gebeuren, het is het routeboek van de komende dagen als we de opwaartse beweging in gang houden. Zouden we onder de driehoek in de kwartiergrafiek terecht komen dan kan er eventueel steun gevonden worden rond 286,3, 285,4, 285,2 en 284,5. Hoe het vervolgens verloopt is afhankelijk van de ontwikkelingen ten opzichte van deze punten.

En dan nog dit...

Vandaag startte een nieuwe beursmaand en dat maakt het boeiend om naar de vorige maand te kijken. Ik koos voor de maandgrafiek van de S&P500 index, de meest brede graadmeter in de VS.

  • De S&P500 is vijf maanden op rij gestegen. Dat is overigens geen record, kijkt u bijvoorbeeld maar eens terug naar 2006 waarin er acht groene candles achtereen verschenen. De index is onderweg naar het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 1577 - 667 rond 1014. Het is een niveau dat de index vandaag zou kunnen bereiken en een potentieel weerstandsniveau. Het wordt tijd op mogelijke topvorming te gaan letten.
  • De Dow Jones is op gelijkluidende wijze onderweg naar het 38,2% niveau van de daling uit hetzelfde tijdsbestek, een niveau dat we rond 9420 vinden. Dat is nog 160 punten boven de stand van 19.15u vanavond oftewel 1,7%. Ook dit is binnen bereik.
  • De Nasdaq beweegt in de richting van het 50% niveau van de daling 2007 - 2009 rond 2065. Deze index staat op het moment van schrijven rond 2000 punten en is 3,3% verwijderd van dit weerstandsniveau. Deze index maakt echter meer dan regelmatig grotere uitslagen dan de andere twee indices, wat de conclusie billijkt dat alle drie Amerikaanse indices een dezer dagen hun respectievelijke potentiële hindernis bereiken. Het wordt aldus tijd om verderop in deze week uit te kijken voor topvorming. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 3 aug 2009, 19.45u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

3 aug 09.15u: AEX kiest opnieuw de weg omhoog

3 aug 10.00u: Index licht boven top van vrijdag

3 aug 11.00u: AEX is nog wat verder gestegen

AKZO: De nodige twijfels bij mijn lange termijn doel

3 aug 12.00u: Opnieuw extra vraag bij weerstand

3 aug 13.00u: Verder gestegen, wel mogelijke top

3 aug 14.15u: Sentiment is niet stuk te krijgen

3 aug 15.00u: Vloertje onder de AEX-index

3 aug 16.15u: Cijfers brengen index verder omhoog

3 aug 17.00u: AEX afgelopen half uur wat terug

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven