ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het is naar uit de groene candle van vandaag blijkt ondanks het bevestigde toppatroon van gisteren nog geen vaststaand feit dat we verder zullen dalen. We vonden vandaag namelijk al snel na een negatieve opening steun ter hoogte van de onderkant van de vorige groene candle en sloten de dag met winst af. Dat wijst erop dat een deel van de markt dalingen nog steeds aangrijpt om tot aankopen over te gaan. 

  • Pas als we onder de twee groene candles komen die deze week gevormd zijn, dus onder 537,5, worden de contouren van een daling zichtbaar. Van een echte daling zou het echter pas bij een beweging onder 531,8 komen, waar we de neklijn van het omgekeerd hoofd en schouders patroon vinden dat nog altijd op een forse stijging wijst. We zullen van dag tot dag moeten kijken waar we staan ten opzichte van deze twee niveaus. Nu we boven 537,5 steun gevonden hebben moeten we nog altijd rekening houden met een stijging.

  • De conclusie die ik uit de daggrafiek met Bollinger Bands kan trekken is hetzelfde. De lijnen stijgen en de beursgraadmeter koerst in het bovenste deel, waarmee een stijgende trend is vastgesteld.

  • De Amsterdamse aandelenmarkt wist in de uurgrafiek vanochtend te voorkomen dat het proces van hogere bodems in deze grafiek, kenmerk van een stijgende trend, beëindigd werd. De AEX vond een fractie boven de stippellijn rond 537,5 steun en hervatte de stijging.

  • Waar we morgen op moeten letten is op de eventuele vorming van een lagere top onder de vorige top die rond 549 ligt. Een lagere top zou namelijk de voorbode kunnen zijn van een hervatting van de daling waarbij ook de stippellijn rond 537,5 alsnog doorbroken zou kunnen worden.

  • Een niveau waar we specifiek op mogelijke topvorming moeten letten is 544,4 waar we de top van 27 september vinden. Op dat niveau ligt immers ook het 76,4% Fibonacci niveau in de daggrafiek dat we begin deze week slechts tijdelijk wisten te doorbreken.

  • Het genoemde niveau 544,4 valt zoals u in de kwartiergrafiek ziet vrijwel samen met het 61,8% Fibonacci van de daling 549 - 537,8 rond 544,7. Een stijging boven 544,7 zou ons waarschijnlijk terug doen gaan naar de top rond 549 die we vorige week neer wisten te zetten.

  • Ontstaat er in tegenstelling met dit positieve scenario een top op of onder 544,7 dan kunnen we in principe de daling nog hervatten.

  • Morgen kunnen we de aandacht richten op de top van vandaag 542,9 en op de stippellijn rond 540,7 waar we vanmiddag steun vonden. Weten we boven de top van vandaag te komen dan gaan we door naar het 50% niveau rond 543,4 en daar moet dan blijken of we nog door gaan naar de stippellijn rond 544,4 of het 61,8% niveau daar net boven. Komen we evenwel onder 540,7 dan neemt de kans op een daling toe en verschuift mijn aandacht naar de stippellijn rond 539,2. Die stippellijn kan dan namelijk een daling naar 537,5 alsnog voorkomen.

  • Het zal u duidelijk zijn dat een daling onder 537,5 als die zich zou voordoen een negatieve ontwikkeling zou zijn, laat ik daar op dit moment echter nog niet op vooruit lopen. Misschien stijgen we immers wel.

Resumerend:

De steun die de AEX vandaag iets boven 537,5 vond wijst erop dat het toppatroon in de daggrafiek dat gisteren bevestigd werd nog geen garantie biedt voor een daling. Er waren op de daling naar 537,5 direct kopers te vinden om de beursgraadmeter naar boven te brengen. Dit zou pas veranderen mocht er een lagere top gevormd worden die gevolgd wordt door een daling onder 537,5. In dit kader is de waarde 544,7 uit de kwartiergrafiek belangrijk, het 61,8% Fibonacci niveau dat daar ligt maakt het onderscheid tussen stijgen of dalen. Volgt er namelijk een top onder of op dat niveau dan kunnen we toch nog verder dalen, breken we er daarentegen doorheen dan keren we met grote waarschijnlijkheid terug naar 549. Morgenochtend zullen we eerst moeten vaststellen of er direct al een lagere top gaat ontstaan, dat is het geval als we onder 540,7 komen waar vanmiddag steun lag. Alleen de stippellijn rond 539,2 kan dan nog een daling naar 537,5 voorkomen. Zien we daarentegen kans om boven 542,9 te komen dan gaan we door naar het 50% niveau in de kwartiergrafiek rond 543,4, de stippellijn rond 544,4 of het 61,8% niveau rond 544,7, waar dan de beslissing moet vallen of we al dan niet verder stijgen.

En dan nog dit...

Het besluit van de ECB om de rente ongemoeid te laten maakt het interessant om te bekijken hoe de euro gereageerd heeft, hieronder ziet u de daggrafiek van 18.45u vanavond.

  • Ik gaf op 28 september op grond van de situatie van dat moment een koersdoel van $1,435 voor de euro af, maar dat heeft de munt niet gehaald. Er ontstond rond $1,428 een top, een voortzetting naar $1,435 en de lichtgrijze studielijn die ik besprak was teveel na de opmars die de munt al had gekend. 
  • Vandaag echter heeft de euro steun gevonden rond het 23,6% Fibonacci niveau van de stijging $1,336 - $1,428 die de euro in iets meer dan anderhalve maand heeft afgelegd. De munt heeft hiermee al erg snel steun gevonden en dat zegt me dat het onderliggende sentiment nog steeds erg sterk is. Ik houd natuurlijk in de gaten of de koers niet alsnog onder het 23,6% niveau komt, je ziet namelijk over het algemeen een daling naar het 38,2% niveau of lager. Dat vraagt hier eigenlijk om een volgende beweging naar $1,393.
  • Zolang het 23,6% echter intact blijft en de euro vanaf dit punt de komende dagen verder stijgt houd ik voor alle zekerheid nog maar even vast aan mijn koersdoel $1,435 van de vorige keer en acht ik ook een stijging naar de lichtgrijze lijn nog mogelijk. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen