ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Onze beurs is de meimaand slecht begonnen, namelijk met een daling van 2,3%. De daling was vanmorgen veel groter, maar de markt haalde er de scherpe kantjes af. Door het laagste punt van de dag en twee voorgaande bodems heb ik lijn j getekend en door recente toppen trok ik lijn j'. De lijnen vormen samen de vlag j-j', een patroon dat op de gebruikelijke manier afgerond zou worden ingeval van een uitbraak naar boven. De komende dagen kijk ik om te beginnen of een stijging naar de bovenkant van de vlag volgt.

  • Tussen 703 en 709 ontstond een gap. Gaat de AEX daadwerkelijk omhoog dan zou dit eerst gesloten worden. Het is gesloten indien een stijging naar 709 of hoger wordt gerealiseerd. Bij het 61,8% Fibonacci niveau 687,3 dat vandaag werd bereikt zou dan een bodem ontstaan.

  • De grote daling van vanmorgen maakt me echter scherp. Ik koop de uitleg van een fout die werd gegeven voor de grote daling van vanmorgen niet zonder meer. De beurs is buitengewoon kwetsbaar en waar rook is, is over het algemeen ook vuur. Gaat de index morgen omlaag dan let ik daarom goed op het koersverloop ten opzichte van lijn j. Een daling onder die lijn zou namelijk een terugkeer van de AEX naar de bodems rond 660 of 652,8 c.q. lager inhouden. De vlag j-j' zou in dat geval zijn betekenis voor het toekomstig verloop verliezen. Het zou ook een herhaling van vanmorgen kunnen betekenen, dus een snelle felle en fikse daling.

  • Vanaf de onderste lijn van de Bollinger Bands is in principe een stijging mogelijk. Vanuit dit gereedschap beoordeeld is een stijging morgen dus een optie.

  • Voor een beweging naar het gap dient allereerst de top rond 699,3 te worden gepasseerd. We kunnen morgenochtend gaan kijken of die stap al dan niet wordt gezet.

  • In de kwartiergrafiek van de AEX is een omgekeerde driehoek ontwikkeld. Het is een patroon in de vorm van een toeter, dat steeds breder wordt en zo aangeeft dat kopers en verkopers vanmiddag steeds feller op elkaar reageerden. Het is een patroon dat strijd en emotioneel handelen aangeeft. Er lag steun in de buurt van het 38,2% niveau 692,4 in deze kwartiergrafiek, een ontwikkeling op grond waarvan in theorie een stijging kan volgen.

  • Zou het niveau echter doorbroken worden dan zijn het 50% niveau rond 690,2, het 61,8% niveau rond 688,1 en het niveau 687,3 dat we al in de daggrafiek zagen potentiŽle steunniveaus waar een bodem kan worden neergezet.

  • Een daling onder 687,3 zou ons in gevaar brengen, want dat zou een daling naar de bodem rond 681,1 of lager tot een plausibel vervolg maken. In de daggrafiek zou zich in dat geval een uitbraak naar beneden uit de vlag j-j' kunnen voordoen, met alle negatieve gevolgen van dien.

Resumerend: 

De meimaand kende vandaag een erg slechte start. Opmerkelijk genoeg is door het extreme koersverloop van deze dag  in de daggrafiek een situatie ontstaan die ik als potentieel positief moet interpreteren. Er is in die grafiek namelijk een vlag in ontwikkeling. Wordt dat patroon op de gewone wijze afgemaakt, dus met een uitbraak aan de bovenzijde, dan komt dat neer op een voortzetting naar boven. Ik kijk in dit verband om te beginnen of een koersbeweging naar de bovenkant van het gap volgt dat open gebleven is tussen 703 en 709. Hiervoor moet eerst de top rond 699,3 worden uitgenomen. Het gap zou gesloten worden bij een stijging naar 709 of hoger. In de daggrafiek is bodemvorming mogelijk bij het 61,8% niveau 687,2. Bovendien kan een bodem worden ontwikkeld bij de onderste lijn van de Bollinger Bands. Een stijging is dientengevolge zeker mogelijk.
Ik heb echter mijn reserves bij de uitleg die wordt gegeven voor de grote daling van vanmorgen. Daarom houd ik scherp in de gaten of de AEX eventueel toch daalt. Volgt een daling onder het 38,2% niveau rond 692,4 in de kwartiergrafiek dan is steun mogelijk rond 690,2, 688,1 of 687,3. Mocht het laatste niveau doorbroken worden dan is een daling naar de bodem rond 681,1 van vanmorgen het plausibele vervolg. Eventueel kan daarbij vervolgens ook lijn j in de daggrafiek naar beneden doorbroken worden. Het gevolg daarvan zou een herhaling van de heftige beweging van vanmorgen en een gang naar 660, 652,8 of lager zijn. De vlag in de daggrafiek die op dit moment nog een positief toekomstscenario mogelijk maakt zou dan onbruikbaar worden en daarmee ook dat scenario. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 2 mei 2022, 18.55u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Maandag 2 mei 2022: Wat is me opgevallen?

2 mei 10.15u: Enorme koersschommeling AEX

2 mei 12.00u: Index stijgt met kleine stappen

2 mei 14.00u: AEX daalt weer, sentiment is slecht

2 mei 16.00u: Verloop in de vorm van een toeter

 

De vorige analyse:

29 apr slot: Daling gerealiseerd in de maand april

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven