ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • In de maand april is de AEX index 1,8% gedaald. Het wil zeggen dat de hammer van maart niet is bevestigd als bodem. Het houdt niet noodzakelijkerwijs in dat er geen stijging meer zal volgen, maar het is wel zwak presteren. We moeten op zijn minst een vraagteken zetten bij een eventueel vervolg naar boven.

  • Zoomen we vervolgens in door naar de weekgrafiek te gaan dan zien we dat deze week een bodem is ontwikkeld vlak boven het 61,8% Fibonacci niveau van de voorgaande stijging. Een vervolg naar boven is op grond hiervan wel degelijk mogelijk. Een bodem bij een Fibonacci niveau is in theorie immers de start van een volgende stijgingsfase. Dat wordt volgende week dus kijken of daadwerkelijk een stijging volgt waarmee wordt voortgebouwd op de bodem van deze week.

  • Als we het koersverloop nog wat dichterbij halen door naar de daggrafiek te gaan dan zien we dat de candle van vandaag niet veel hoop geeft op een voortzetting naar boven. Het gaat namelijk om een inverted hammer en dat is een potentiŽle top. Aanstaande maandag gaan we kijken of de candle bevestigd en dus inderdaad een top wordt.

  • De bovenkant van de inverted hammer van vandaag vinden we bij de middellijn van de Bollinger Bands. Dit is een potentiŽle weerstandslijn waar een top kan ontstaan. Het is dus goed voorstelbaar dat komende maandag een daling volgt.

  • Bekijken we het koersverloop in de uurgrafiek nog wat gedetailleerder dan zien we dat de laatste dagen een patroon van hogere toppen en bodems is ontwikkeld. Verder zien we lijn i, een lijn die laat zien dat het korte termijn beeld positief is. Dit beeld blijft gehandhaafd indien maandag een blijvende doorbraak door de top rond 719,1 van vandaag volgt. De inverted hammer in de daggrafiek en de middellijn van de daggrafiek met Bollinger Bands zouden dan geen betekenis meer hebben.

  • Een achtereenvolgende daling onder lijn i en de bodem 709 zou een zwakkere ontwikkeling zijn. Dan zal namelijk gezocht moeten worden naar nieuwe steun, wat onzekerheid met zich mee zou brengen. Het daaropvolgend verloop zou afhangen van de plaats waar dan steun wordt gevonden.

  • Tussen 707,6 en 709 bleef een gap open. Het zou technisch verklaarbaar zijn als de AEX dit gap zou sluiten door naar 707,6 of lager te gaan.

Resumerend: 

De hammer van de maand maart in de maandgrafiek van de AEX is in april niet bevestigd als bodem. Het is op zijn minst onzeker of een vervolg naar boven gaat worden gerealiseerd. Op basis van de weekgrafiek is dat vervolg omhoog echter wel mogelijk. Deze week zagen we immers bodemvorming bij het 61,8% niveau in die grafiek en dat kan theoretisch de start van een stijgingsfase zijn. De candle van de daggrafiek van vandaag brengt als inverted hammer echter onzekerheid. Het gaat om een potentiŽle top, die bovendien bij de middellijn van de Bollinger Bands staat. Dit is een potentiŽle weerstandslijn. Aanstaande maandag is het zaak te kijken of eventueel een daling volgt waarmee de inverted hammer daadwerkelijk een top wordt. Zou de stijgende korte termijn trend in de uurgrafiek aangehouden worden en de top rond 719,1 worden uitgenomen dan spelen de inverted hammer en de middellijn in de daggrafieken echter geen rol meer. De AEX loopt dan verder omhoog. Volgt evenwel een daling onder lijn i en de bodem rond 709 dan komt een daling naar 707,6 of lager tot stand, waarmee het gap van vandaag dan gesloten wordt. De markt zou dan op zoek moeten naar nieuwe steun, wat het daaropvolgende koersverloop troebel zou maken. Dat verloop wordt in dat geval afhankelijk van de plaats waar de eerstvolgende bodem dan ontstaat. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 29 apr 2022, 18.38u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 29 apr 2022: Wat is me opgevallen?

29 apr 10.00u: Een sterk begin van de beursdag

29 apr 12.00u: Een korte termijn top ontwikkeld

29 apr 14.00u: Deel van gap in AEX is gesloten

29 apr 16.00u: Apart koersverloop beursindex

Agenda van maandag 25 apr t/m vrijdag 28 apr 2021

 

De vorige analyse:

28 apr slot: Bevestigde bodem in daggrafiek AEX

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven