ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Een aanzienlijk deel van onze markt probeert dag na dag een omkeer te bewerkstelligen in het koersverloop van de AEX, het is een taai deel van de markt. Vorige week maandag werd in de daggrafiek van de AEX een hoofd en schouders patroon afgerond. De stippellijn rond 755,6 is de neklijn van het patroon. Zowel afgelopen woensdag en donderdag als vandaag is geprobeerd de AEX terug te brengen boven deze neklijn. Een overtuigend slot boven de lijn zou het toppatroon ongeldig maken en dat zou een verbetering zijn van het technische beeld. Het patroon geeft zolang het geldig is namelijk aan dat we van een voortzetting naar benden uit moeten gaan. Dat zou veranderen bij een slot dat nadrukkelijk boven 755,6 ligt. In dit licht moeten we de herhaalde stijgingspogingen dan ook zien. Vandaag is de beursgraadmeter opnieuw boven het niveau geweest, maar wederom onder de grens gesloten. Het toppatroon bleef dus geldig en de aanname dat een daling gaat volgen daarom ook, zij het nipt.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands kan zowel een stijging naar de middellijn volgen als een daling naar de onderste lijn van de banden. Aan deze indicator hebben we op dit moment dus niets.

  • Het koersverloop van de AEX in de uurgrafiek kun je momenteel op meerdere manieren zien. De dubbele bodem rond 734,4 biedt mogelijkheden voor een verder herstel. De stippellijnen rond 758,9 en 734,4 vormen samen echter een rechthoek. Aan dat patroon ging een daling vooraf, dus een uitbraak naar beneden is het meest aannemelijke vervolg. Lijn n en de stippellijn rond 734,4 vormen samen een omgekeerde rechthoekige driehoek. Dit patroon is in deze vorm een potentieel voortzettingspatroon, dat als zodanig werdt afgemaakt bij een daling onder 734,4. Er is dus alle reden om rekening te houden met een vervolg naar beneden. 

  • Indien een doorbraak door lijn n wordt gerealiseerd verandert dit. Gaat de beursgraadmeter morgen naar boven dan let ik dan ook in het bijzonder op het verloop ten opzichte van die lijn.

  • De bodem die vandaag bij het 38,2% Fibonacci niveau in de kwartiergrafiek werd geplaatst biedt mogelijkheden voor een stijging. Wordt de stippellijn rond 758,9 blijvend doorbroken dan volgt een doorbraakpoging bij lijn n.

  • Bij een daling onder het laagste punt 749,3 van vandaag hangt het toekomstig verloop in eerste instantie af van de loop ten opzichte van het 50% niveau rond 746,8 en het 61,8% niveau rond 743,9. Ter hoogte van beide grenzen is bodemvorming een optie. Een blijvende daling onder 743,9 zou een terugkeer naar 734,4 waarschijnlijk maken. Dat niveau zou dan eventueel doorbroken kunnen worden.

Resumerend: 

Vorige week maandag werd in de daggrafiek van de AEX een hoofd en schouders patroon afgemaakt. Vandaag werd voor de derde keer geprobeerd de AEX boven de neklijn rond 755,6 van dit toppatroon te brengen. Bij een slot dat afgetekend boven dit niveau ligt zou het toppatroon ongeldig worden. Dit zou het beeld ten goede veranderen. Vandaag sloot de graadmeter onder het niveau. Het toppatroon bleef intact, al is het nipt. De op het hoofd en schouders gebaseerde aanname dat een daling volgt blijft dientengevolge staan. De situatie in de uurgrafiek sterkt me hierin. Zowel de rechthoek als de omgekeerde driehoek in die grafiek zeggen ons namelijk rekening te houden met een vervolg naar beneden. Dit zou anders worden bij een stijging met een doorbraak door lijn n. Daarom zal ik morgen mocht de index stijgen nadrukkelijk letten op het verloop ten opzichte van die lijn. Het laagste punt van dag kwam uit rond 749,3. Zou dat doorbroken worden dan hebben we in de grenzen 746,8 en 743,9 twee niveaus waar een bodem gevormd kan worden. Een blijvende daling onder 749,3 zou daarentegen een daling naar 734,4 waarschijnlijk maken, met een doorbraak naar beneden en dus een voortzetting naar beneden als mogelijk vervolg. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 31 jan 2022, 18.29u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Maandag 31 jan 2022: Wat is me opgevallen?

31 jan 10.00u: Een sterk begin van de beursweek

31 jan 12.00u: Top rond de top van donderdag

31 jan 14.00u: AEX is gedaald naar 38,2% niveau

31 jan 16.00u: Nogmaals een aanval op de neklijn

 

De vorige analyse:

28 jan slot: Toppatroon in weekgrafiek van de AEX

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven