ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • In de weekgrafiek van de AEX index ziet u topvorming. Vandaag is door het slot onder de stippellijn rond 755,6 namelijk een hoofd en schouders patroon afgerond in deze grafiek. Eerder deze week gebeurde dit al in de daggrafiek. Bij dit toppatroon laat zich een koersdoel van ongeveer 681,5 berekenen. Op dit moment ziet het er voor het toekomstig verloop dus niet goed uit.

  • Het spreekt voor zich dat we zullen moeten volgen of het beeld zo blijft. Een patroon is tenslotte een momentopname. Hiervoor is het toekomstig verloop ten opzichte van de neklijn van het hoofd en schouders patroon van belang, want daar hangt de geldigheid van het patroon van af. Ik kom daar bij de daggrafiek op terug. 

  • Eerst kijken we echter naar de Fibonacci lijnen in de grafiek hierboven. Het 23,6% Fibonacci niveau van de stijging 389,6 - 829,7 rond 725,8 is het eerste potentiële steunniveau dat we naar beneden tegenkomen. Dat niveau wordt ingeval van een daling onder de bodem 734,4 van deze week daarom mijn eerste doel.

  • Dan kom ik nu bij de geldigheid van het hoofd en schouders patroon. Nadat het toppatroon in deze daggrafiek afgelopen maandag al werd afgerond werd gisteren de neklijn rond 755,6 van dat patroon getest. Die neklijn werd niet met een top doorbroken en bleef intact als weerstandslijn. De daling van vandaag houdt daarom in dat het toppatroon geldig bleef. Het hoogste punt van gisteren rond 758,9 is nu een nuttig punt. Zou in de index een dagslot boven dit punt 758,9 volgen dan beschouw ik het hoofd en schouders patroon als ongeldig. Dat zou een flinke verbetering zijn van het beeld, want dat voorziet op dit moment in een voortzetting naar beneden. Deze ontwikkeling is theoretisch mogelijk, namelijk vanwege de dubbele bodem rond 734,4 in de grafiek.

  • Zou dat niveau echter doorbroken worden dan is de inhoud van het vorige punt niet meer van belang, want dan gaat de AEX zoals we zagen naar ik vooralsnog aanneem naar 725,8 of wellicht lager.

  • De onderkant van de Bollinger Bands vormde vandaag steun, maar de algehele trend bleef naar beneden gericht. Op grond hiervan kan zowel een stijging als een daling volgen.

  • Vandaag werd de vlag m-m' afgerond. De beursindex keerde echter terug binnen het patroon, waardoor de uitbraak een valse uitbraak werd. In theorie kan een herstelbeweging volgen, je kunt na een valse uitbraak immers een koersbeweging krijgen in de richting tegenovergesteld aan de oorspronkelijke uitbraakrichting. Daar zullen we dus zeker naar moeten kijken.

  • We kunnen dit meteen loslaten bij een daling onder de stippellijn rond 734,4. Die beweging zou in deze grafiek namelijk de afronding van een hoofd en schouders patroon inhouden.

  • Gaat de beursindex aanstaande maandag omhoog dan willen we uiteraard weten waar eventueel weerstand aanwezig kan zijn. Weerstand is mogelijk rond 746,7 (50%), 749,6 (61,8%), de bekende niveaus 751,1 en 755,6, de top rond 758,9 en lijn m'. Pas als al deze weerstanden gepasseerd zijn kunnen we spreken over een verbeterd technisch beeld.

  • In theorie kan de marktgraadmeter aanstaande maandag meteen naar beneden. De index eindigde namelijk bij het 38,2% Fibonacci, waar in principe een top kan ontstaan.

Resumerend: 

In de weekgrafiek van de AEX is door de afronding van een hoofd en schouders patroon sprake van topvorming. Het koersdoel van het patroon heb ik berekend op 681,5. Bij een daling onder het laagste punt 734,4 van deze week is dat nochtans niet het niveau waar ik me direct op zal richten. Rond 725,8 wacht zoals we in de weekgrafiek zagen namelijk een potentieel steunniveau. Dat wordt ingeval van een voortzetting naar beneden mijn eerste richtpunt en daar kijk ik dan verder. Dan neem ik ook het doel van het hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek mee, het patroon dat in die grafiek afgemaakt zou worden bij een daling onder 734,4. Ik bekijk de ontwikkelingen graag van stap tot stap.
Op grond van de dubbele bodem in de daggrafiek en de valse uitbraak in de uurgrafiek is een herstelbeweging mogelijk. Gaat de beursindex inderdaad naar boven dan hebben we potentiële barrières in de grenzen 746,7, 749,6, 751,1 en 758,9, alsmede in lijn m' in de kwartiergrafiek. Bij elk van deze barrières is topvorming mogelijk. Zouden ze allemaal gepasseerd worden dan zou dat een sterk verbeterd beeld geven, een beeld waarbij het deze week ontwikkeld hoofd en schouders patroon ongeldig zou worden. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 28 jan 2022, 19.02u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 28 jan 2022: Wat is me opgevallen?

28 jan 10.00u: AEX is gedaald naar 61,8% niveau

28 jan 12.00u: De beursgraadmeter is uit de vlag

28 jan 14.00u: Index gedaald naar bodem 734,4

28 jan 16.00u: Stijgende wig gevormd en afgerond

Agenda van maandag 24 jan t/m vrijdag 28 jan 2021

 

De vorige analyse:

27 jan slot: Tour de force na 2% lagere start AEX

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven