ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vanochtend opende de AEX 2% onder het slot van gisteren. Vanaf die opening volgde een herstel, waarbij de index op het hoogste punt van de dag 0,9% boven de slotstand van gisteren stond. Het was een imponerend herstel. De AEX eindigde de dag met 0,2% winst. Het is een krachttoer, waaruit duidelijk is geworden dat beleggers en masse op een herstelbeweging speculeren. 

  • Het is evenwel nog steeds de vraag of dat herstel er komt. Het hoofd en schouders patroon dat afgelopen maandag werd afgerond is door de slotstand onder de neklijn rond 755,6 namelijk nog steeds geldig. Het wijst uit dat een voortzetting naar beneden nog altijd de meest waarschijnlijke ontwikkeling is, al betekent de indrukwekkende beweging van vandaag wel dat we attent moeten zijn. Als de wens van de markt uitkomt loopt het immers anders en wordt het toppatroon ongeldig. Waakzaamheid is dus geboden.

  • Het hoogste punt van de dag vinden we rond 758,9. Zou dat blijvend doorbroken worden dan gaat de AEX volgens deze grafiek naar het 38,2% Fibonacci 764,3 of hoger.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands kan zich vanuit de positie van dit moment morgen zowel een daling als een stijging voordoen. We gaan vlug verder naar de volgende grafiek, want daarin heb ik een interessant patroon te bespreken.

  • In de uurgrafiek heb ik de vlag m-m' getekend om de koersontwikkeling van de afgelopen beursdagen. Wordt deze formatie afgemaakt met een uitbraak aan de onderkant, gebruikelijk bij dit patroon, dat houdt dat een voortzetting naar beneden in. Dat zou gezien het opmerkelijk sterke herstel van vandaag voor veel beleggers een financieel pijnlijke ontwikkeling zijn. Dit maakt het extra interessant om morgen te kijken of deze vlag morgen daadwerkelijk met een uitbraak naar beneden wordt voltooid.

  • Breekt de index nochtans naar boven uit het patroon dan wordt dat waardeloos. Bij het 61,8% niveau rond 761,5 is dan nog een kans aanwezig op de vorming van een top, maar ik acht de kans dat daar in dat geval inderdaad een top wordt ontwikkeld niet groot.

  • Binnen de vlag vond de AEX vanmiddag steun bij de stippellijn rond 751,1, in de buurt waarvan de graadmeter ook gisteren steun vond. Het is een teken dat de daling vanaf het hoogste punt 758,9 niet veel afdeed aan het vertrouwen onder beleggers. We zullen morgen aan de hand van het verloop ten opzichte van de lijnen m en m' van de vlag zien wat de waarde van dit vertrouwen is.

Resumerend: 

Onze markt werkte vandaag met een krachttoer van jewelste een openingsverlies van twee procent weg. Dit maakt ons duidelijk dat een betekenisvol deel van de markt speculeert op een verder herstel. De vraag is of dat herstel er komt. In de daggrafiek bleef het afgelopen maandag afgerond hoofd en schouders patroon immers geldig en in de uurgrafiek zagen we de vorming van een vlag. De meest waarschijnlijke ontwikkeling is nog altijd een daling. De vlag wordt voltooid indien de beursindex naar beneden uit het patroon breekt, wat dan neerkomt op een voortzetting naar beneden. De kracht die beleggers vandaag demonstreerden dwingt ons echter om oplettend te zijn. Zou de AEX naar boven uit de vlag breken dan betekent dat patroon niets meer. Rond 761,5 kan dan nog weerstand worden aangetroffen, maar waarschijnlijker is het dan dat onze aandelenmarktgraadmeter naar het 38,2% Fibonacci niveau rond 764,3 of hoger gaat. Dit zou het hoofd en schouders patroon doen verlopen, wat een aanzienlijke verbetering van de situatie zou zijn. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 27 jan 2022, 18.32u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Donderdag 27 jan 2022: Wat is me opgevallen?

27 jan 10.00u: Twee procent lagere opening AEX

27 jan 12.00u: Stijgende wig en top bij 61,8% niveau

27 jan 14.00u: Beleggers bleven verrassend positief

27 jan 16.00u: Markt zet zwaar in op verder herstel

 

De vorige analyse:

26 jan slot: Terug bij neklijn van het toppatroon

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven