ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het beeld in de maandgrafiek van de AEX waarmee ik vandaag mijn analyse begin is negatief. Met de rode candle van de maand februari is de AEX index ruimschoots onder het 23,6% Fibonacci niveau geweest, wat een vervolg naar het 38,2% niveau rond 661,6 tot de te verwachten koersontwikkeling maakt. U ziet bovendien een hoofd en schouders patroon in de grafiek, een patroon waarvan het koersdoel 681,5 is. Vanuit deze situatie is een vervolg naar 681,5 en hoogstwaarschijnlijk ook 661,6 de meest aannemelijke toekomstige ontwikkeling.

  • De verbetenheid waarmee de AEX zowel afgelopen vrijdag als vandaag na dalingen echter werd teruggebracht naar boven zorgt voor twijfels mijnerzijds. Het lijkt erop dat grote marktpartijen erop gebeten zijn het koersverloop van de beurs niet te laten lijden onder de oorlog in Oekra´ne. Het voelt alsof er achter de schermen afspraken zijn gemaakt. Op vrijdag werd de AEX in de kwartiergrafiek naar boven uit een stijgende wig gebracht en vandaag gebeurde hetzelfde bij een vlag. In beide gevallen zou normaliter een daling zijn gevolgd. Er zijn krachten aan het werk die de beurs tot dusverre behoeden voor de daling die technisch gezien voor de hand ligt. Dat vraagt om aandacht.

  • Het verloop van vandaag is een illustratie van wat ik u zojuist bij de maandgrafiek vertelde. Hoewel de AEX de dag vanmorgen met een daling van 1.5% begon eindigde de beursindex op winst ten opzichte van vrijdag (0,26%). Het is bij alle onzekerheid van dit moment en de schade voor onze economie die onherroepelijk gaat voortvloeien uit alle maatregelen tegen Rusland een rare stap. We zagen dit soort vreemde koersontwikkelingen in het verleden ook na aanslagen. Of er een afsprakenkader achter schuilt kan ik niet zeggen, de handel is immers niet transparant. Het voelt echter wel zo. Wil de markt evenwel omhoog dan is het zinloos om daartegen te vechten. Wij moeten dan meekijken en meebewegen naar boven. Ik controleer dus of de beweging omhoog aangehouden wordt en heb daarvoor ook mijn doelen paraat.

  • Het 50% Fibonacci niveau rond 735,8 of eventueel het 61,8% niveau rond 744,3 zijn mogelijke doelen indien de markt kiest voor hogere standen.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands kan eventueel een stijging naar de middellijn volgen. Daarvoor is namelijk ruimte naar boven, wat overigens niet per se wil zeggen dat die ruimte ook benut gaat worden.

  • In de uurgrafiek is een hogere bodem ontwikkeld. Het wil zeggen dat onze markt aanstuurt op een vervolg naar boven. We zagen bij de daggrafiek dat 735,8 dan het eerstvolgende doel is, de stippellijn rond 741 in deze uurgrafiek is het tweede mogelijke doel.

  • Vanmorgen werd de vlag i-i' afgerond met een uitbraak naar beneden. Die vlag heeft door de herstelbeweging van vandaag evenwel geen waarde meer.

  • In de kwartiergrafiek ziet u dat beleggers losgezongen zijn van de werkelijkheid. Kort voor het sluiten van de handel werd door kopers namelijk een uitbraak naar boven uit het patroon m-m' en een doorbraak door de top van gisteren afgedwongen. Het is vreemd handelen bij de risico's die dit moment kenmerken.

  • We zullen morgen zien of beleggers deze houding vasthouden. We zagen dat een stijging een gang naar 735,8 of hoger zou inhouden. Bij een daling wordt het verloop ten opzichte van lijn m bepalend. Een daling daaronder zou alsnog in een voortzetting naar beneden kunnen resulteren, met name als daar een daling onder de bodem rond 712,7 van vandaag op zou volgen.

Resumerend: 

Het beeld in de maandgrafiek is duidelijk. Op grond van die grafiek kunnen we van een toekomstige daling naar 681,5 en waarschijnlijk ook 661,6 uit gaan. Het eerste doel is afkomstig van het hoofd en schouders patroon in de grafiek, het tweede is het 38,2% Fibonacci niveau waar de graadmeter normaal gesproken na een daling onder een 23,6% niveau heen zou moeten gaan. Het koersverloop van afgelopen vrijdag en vandaag is echter vreemd en dat zorgt voor twijfels. Het gedrag rond een stijgende wig en twee vlaggen van de afgelopen twee beursdagen was ongewoon en het slotakkoord van vandaag was dat eveneens. Het is bij de huidige risico's raar om net voor het slot een doorbraak te realiseren. Die doorbraak en de stijging van -1,5% naar +0,26% zijn echter een feit. Ze vormen een teken dat de markt vooralsnog op welke basis dan ook aan een stijging denkt. Mogelijke doelen als die stijging verwezenlijkt wordt zijn de grenzen 735,8, 741 of 744,3. Een eventuele daling onder lijn m in de kwartiergrafiek zou daarentegen kunnen uitlopen op een voortzetting naar beneden, zeker als de daling onder deze lijn gevolgd zou worden door een daling onder de bodem rond 712,7 van vandaag. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 28 feb 2022, 18.42u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Maandag 28 feb 2022: Wat is me opgevallen?

28 feb 10.00u: Naar beneden uit vlag gebroken

28 feb 12.00u: Vlag in wording in kwartiergrafiek

28 feb 14.00u: AEX weer naar boven uit patroon

28 feb 16.00u: Index gekocht na daling onder vlag

 

De vorige analyse:

25 feb slot: Gap van gisteren is vandaag gesloten

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven