ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Deze week werd een rode candle gevormd in de weekgrafiek van de AEX. De beursgraadmeter bewoog met deze ontwikkeling verder in de richting van het koersdoel 681,5 van het hoofd en schouders patroon. Ik neem op grond hiervan aan dat op termijn een daling naar dat doel 681,5 of lager zal volgen. Een 38,2% Fibonacci niveau is een plausibel richtpunt, ik ben daarom geneigd om te zeggen dat ook een daling naar het 38,2% niveau rond 661,6 zal volgen. Eerst controleer ik de komende weken echter of de gang naar 681,5 werkelijk wordt gemaakt.

  • Het negatieve beeld zou veranderen ingeval de top rond 772,2 van begin deze maand doorbroken wordt. Het is een veel minder waarschijnlijke ontwikkeling, maar wel een die ik onthoud voor het geval een herstelbeweging volgt in Amsterdam.

  • Uit de daggrafiek blijkt dat het gap van gisteren gesloten is. Omdat ter hoogte van de bovenkant van een gap weerstand kan liggen houd ik rekening met een daling. Dat doe ik overigens ook nog om een andere reden, namelijk omdat de AEX het 38,2% Fibonacci niveau rond 727,4 heeft bereikt. Het is een grens waar in theorie een top tot ontwikkeling kan komen.

  • Zou het niveau daarentegen blijvend doorbroken worden dan ligt volgens deze grafiek een opwaarts vervolg naar het 50% niveau rond 735,8 of eventueel het 61,8% niveau rond 744,3 voor de hand.

  • Vandaag heeft de AEX voldaan aan de voorwaarde dat de index moest terugkeren binnen de Bollinger Bands. Alles is hier dus weer open.

  • In de uurgrafiek heb ik de vlag l-l' getekend. Een uitbraak aan de onderkant met een hervatting van de voorgaande dalende trend is de meest geloofwaardige toekomstige ontwikkeling. Volgt die uitbraak inderdaad dan ga ik met dan te plaatsen Fibonacci lijnen uitzoeken waar vervolgens eventueel steun kan worden gevonden. Daarover leest u dan in mijn updates.

  • In de markt lijken beleggers in meerderheid echter uit te gaan van een uitbraak naar boven uit de vlag l-l'. De AEX eindigde deze dag namelijk in de buurt van de bovenkant van het patroon. Een uitbraak naar boven zou de vlag ongeldig maken en dientengevolge een sterk verloop zijn. Volgens deze grafiek moeten we dan de stippellijn rond 741 als een mogelijk doel zien. Naar dat niveau of hoger gaat de marktgraadmeter indien het 50% niveau rond 735,8 dat we in de daggrafiek zagen blijvend uitgenomen zou worden.

Resumerend: 

De rode candle van deze week vormt voor mij aanleiding om ervan uit te gaan dat op termijn een daling naar het koersdoel 681,5 van het hoofd en schouders patroon zal volgen. Ik ben ook geneigd om te rekenen op een daling naar het 38,2% Fibonacci niveau 661,6 in die grafiek, maar daarop richt ik mijn vizier pas indien de stap naar 681,5 is gezet en dat niveau is doorbroken.
Voor het koersverloop op de wat korte termijn gaan we eerst naar de daggrafiek. In die grafiek is het gap van gisteren gesloten en een slot in de buurt van het 38,2% niveau 727,4 neergezet. De bovenkant van het gap en het Fibonacci niveau zijn allebei grenzen in de buurt waarvan een  top kan worden geplaatst. In de uurgrafiek vinden we de vlag l-l', een patroon waarbij een uitbraak aan de onderkant en een hervatting van de dalende trend het meest geloofwaardige alternatief is. Breekt de AEX naar beneden uit dan volgt daadwerkelijk een daling. In mijn updates bepaal ik dan waar in theorie steun kan worden gevonden.
Het slot van vandaag lag echter in de buurt van de bovenkant van de vlag. Beleggers rekenen in meerderheid dus op een uitbraak naar boven. De vlag zou bij die uitbraak ongeldig worden, wat een sterke stap zou zijn. Mogelijke doelen zijn vervolgens het 50% niveau in de daggrafiek rond 735,8, de stippellijn door de top rond 741 in de kwartiergrafiek of het 61,8% niveau rond 744,3. Bij elk van deze drie potentiële barrières is na een uitbraak naar boven uit de vlag topvorming een optie.
-Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 25 feb 2022, 19.03u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 25 feb 2022: Wat is me opgevallen?

25 feb 10.00u: Vlag gevormd bij het 38,2% niveau

25 feb 12.00u: AEX naar boven uit vlag gebroken

25 feb 14.00u: Index naar boven uit wig gebracht

25 feb 16.00u: Verder gestegen naar 61,8% niveau

Agenda van maandag 21 feb t/m vrijdag 25 feb 2021

 

De vorige analyse:

24 feb slot: Grote daling door invasie in Oekraïne

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven