ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het belangrijkste gegeven van het negatieve koersverloop van deze dag is niet de aanzienlijke daling met 2,2%, maar de terugkeer van de AEX index onder de stippellijn rond 755,6. Deze stippellijn is de neklijn van het hoofd en schouders patroon dat vorige week eerst in de daggrafiek en vervolgens aan het einde van de week in de weekgrafiek werd afgerond. In de daggrafiek volgde afgelopen dinsdag een terugkeer boven de neklijn, waardoor het patroon op dagbasis ongeldig werd. Op weekbasis wat dat echter nog niet het geval. In die grafiek telt immers het slot van de week. Ik stelde na de terugkeer boven 755,6 dan ook dat het van het verloop in het resterende deel van de week zou afhangen wat uiteindelijk de positie van het patroon zou worden. Zou de AEX boven 755,6 blijven en de week boven die grens afsluiten, dan zou het hoofd en schouders patroon ook in de weekgrafiek ongeldig worden. Het zou de stap van afgelopen dinsdag bevestigen. Nu de beursindex echter terug is onder het niveau is de kans aanwezig dat de beursgraadmeter de week onder 755,6 afsluit en het toppatroon toch geldig blijft. Het hangt nu geheel af van het koersverloop van morgen. Het perspectief op een terugkeer is aanwezig. De belangen en de beschikbare hoeveelheid geld onder grote marktpartijen zijn groot en de stap naar 755,6 is naar verhouding snel gezet. Het wordt een enerverend einde van de beursweek.

  • De counterattack line bij de middellijn van de Bollinger Bands werd vandaag daadwerkelijk een top. De dalende trend bleef gehandhaafd en de kans dat een daling naar de onderste lijn van de banden volgt is daarom groot.

  • Toch is er nog een kans op een herstel, dat blijkt uit de uurgrafiek. De AEX eindigde de dag op het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 734,5 - 774,2 dat rond 748,9 ligt. Dit is een potentieel steunniveau, waardoor een stijging voor morgen een reŽel alternatief is. 

  • Een daling onder een 61,8% niveau resulteert over het algemeen in een terugkeer naar het 100% niveau. Dit impliceert dat we bij een blijvende doorbraak door de Fibonacci grens een terugkeer naar de bodems in de buurt van 734,5 zouden krijgen. Dat moeten we dan uiteraard wel controleren, want het is een grote stap waarbinnen veel kan gebeuren.

  • Net als gisteren sloot de AEX vandaag op het laagste punt van de dag. Het ontbreekt beleggers geheel aan het vertrouwen dat morgen een herstel kan worden gerealiseerd. Het koersverloop op de Amerikaanse en later de Aziatische markten is echter belangrijker dan het beleggersvertrouwen. Beleggers zijn opportunisten, die gaan wel weer mee naar boven zou daar door koersontwikkelingen op andere markten of door nieuws aanleiding toe zijn.

Resumerend: 

De forse AEX daling van 2,2% van vandaag betekende een terugkeer onder de neklijn rond 755,6 van het hoofd en schouders patroon dat vorige week tot afronding kwam. Het leek ongeldig te worden, maar de terugkeer onder de neklijn houdt in dat het toppatroon zijn geldigheid toch nog zou kunnen behouden. Het blijft bruikbaar indien morgen een weekslot onder 755,6 volgt. Het komt er morgen dus op aan. 
De index eindigde de dag op het 61,8% Fibonacci niveau rond 784,9 in de uurgrafiek. Dit is een potentieel steunniveau, wat de vorming van een korte termijn bodem en een stijging voor morgen tot een valide alternatief maakt. Wordt het niveau daarentegen blijvend doorbroken dan krijgen we naar ik aanneem een daling naar de bodems rond 734,5 op ons bord, wat we dan uiteraard wel te controleren hebben. -Ad Nooten- 

 

Geplaatst donderdag 3 feb 2022, 18.20u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Donderdag 3 feb 2022: Wat is me opgevallen?

3 feb 10.00u: Verkoopdruk op aandelenmarkten

3 feb 12.00u: Teken van twijfel in de uurgrafiek

3 feb 14.00u: Doji werd onderkant van patroon

3 feb 16.00u: Een belangrijke stap onder 755,6

 

De vorige analyse:

2 feb slot: Dagcandle van vandaag potentiŽle top

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven