ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Op de Amsterdamse beurs werd met de AEX deze week 0,3% terreinwinst geboekt. De opwaartse beweging bleef met deze winst intact, ook al was deze maar klein. Zwak is echter dat de candle van deze week een inverted hammer is geworden. Volgende week wordt het zien of dit potentiële toppatroon wordt bevestigd en zo daadwerkelijk een top wordt. Dat is op dit moment gezien het ontbreken van de bevestiging nog onzeker.

  • Het hoogste punt van de week, tevens het hoogste punt ooit bereikt in de AEX, vinden we op 794,1. Wordt dit niveau uitgenomen dan heeft de inverted hammer geen gebruiksnut meer. De AEX stijgt dan verder in de richting van de bovenste lijn van het kanaal y-y', die volgende week rond 812 ligt.

  • Vandaag daalde onze index, maar vond steun bij de bodem rond 784,9 van afgelopen dinsdag. Het houdt in dat ik nog geen conclusie kan trekken omtrent de richting waarin het vervolg zich gaat voltrekken. Dat kan zowel naar boven als beneden zijn.

  • De Bollinger Bands vertellen me hetzelfde, ook hier is na vandaag zowel een stijging als een daling mogelijk. De trend is naar boven gericht, dat geldt voor alle tijd die de AEX boven de middellijn doorbrengt.

  • In de uurgrafiek zien we twee bodems rond 784,9. Zouden deze bodems doorbroken worden dan ontstaat een hoofd en schouders patroon. De AEX gaat dan naar ik aanneem naar het eerstvolgend potentieel steunniveau 779,3 (38,2% Fibonacci niveau) of lager.

  • Voor de tijd dat de index boven 784,9 staat geldt dat een voortzetting naar boven mogelijk is.

  • In de kwartiergrafiek zien we een korte termijn top bij het 61,8% Fibonacci niveau van de daling waar we vandaag mee werden geconfronteerd. Vanaf deze top kan in theorie een daling volgen die de AEX onder de besproken bodems rond 784,9 brengt.

  • Wordt het hoogste punt van de middag rond 790,6 echter doorbroken dan wordt een stijging naar de top op 794,1 of hoger de meest aannemelijke vervolgontwikkeling. Het is gezien het sterke herstel van vanmiddag een mogelijkheid om serieus te nemen. Kopen doen marktpartijen immers alleen als zij hoger te denken verkopen. Gezien het forse herstel moet het om een flink aantal marktpartijen gaan dat vanmiddag na de daling kocht. Het zou onverstandig zijn dat te negeren.

Resumerend: 

De Amsterdamse markt realiseerde deze week een stijging van 0,3% in de AEX. Het is niet veel, maar het hield de stijgende trend intact. Die trend ziet u ook in de daggrafiek met Bollinger Bands. Zwak is dat de weekcandle een inverted hammer is geworden en dat is een potentieel toppatroon. Volgt komende week een rode candle dan wordt de candle metterdaad een top. Op dit moment is de benodigde bevestiging er niet en is het daarom onzeker of we kunnen spreken over topvorming. De koersontwikkeling van vandaag biedt geen houvast. De index vond steun bij het laagste punt van afgelopen dinsdag 784,9. Een conclusie kan ik niet trekken uit de dagontwikkeling, de graadmeter kan zowel naar boven als beneden. Wordt een daling onder de bodems rond 784,9 neergezet, dan houdt dat de afronding van een hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek in. De beursindex gaat dan naar het eerstvolgend potentieel steunniveau 779,3 of lager. Blijft de AEX boven 784.9 dan is een voortzetting naar boven mogelijk. Wordt de top rond 790,6 van vanmiddag doorbroken dan wordt een stijging naar de top 794,1 of hoger de aannemelijke ontwikkeling. Het sterke herstel van vanmiddag laat zien dat er nogal wat partijen moeten zijn die hierop speculeren. Zou 794,1 uitgenomen worden dan loopt de AEX verder op in de richting van de bovenkant van het kanaal y-y', die volgende week rond 812 is te vinden. De inverted hammer van deze week heeft in dat geval geen waarde meer. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 3 sep 2021, 18.38u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 3 sep 2021: Wat is me opgevallen?

3 sep 10.00u: AEX bij daling al snel opgevangen

3 sep 12.00u: Index was even boven vorige top

3 sep 14.00u: Toch wat meer spanning in de markt

3 sep 16.00u: Daling gevolgd op arbeidsmarktcijfers

Agenda van maandag 30 aug t/m vrijdag sep 2021

 

De vorige analyse:

2 sep slot: Er is maar één richting voor beleggers

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven