ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse markt heeft met een stijging van 2,05% het beeld vandaag flink versterkt. In de weekgrafiek van de AEX ontstond afgelopen vrijdag een potentieel toppatroon, dat daadwerkelijk een top wordt indien aanstaande vrijdag een slot onder de slotstand van afgelopen vrijdag tot stand komt. De grote stijging van vandaag heeft de kans daarop verkleind. In vier beursdagen kan echter nog veel gebeuren, een harde conclusie kunnen we dus niet trekken. Wat gezegd kan worden is dat beleggers op dit moment zeer optimistisch gestemd zijn, iets dat bovendien wereldwijd geldt. Overal staan flinke stijgingspercentages op de borden. Beleggers hebben de dalingen van vorige week donderdag en vrijdag opgepakt als aankoopmoment en gaan dus vooralsnog uit van handhaving van de stijgende trend.

  • In de AEX zien we dit terug in de ontwikkeling van een hogere bodem, een bodem boven die uit januari van dit jaar. Ik controleer de komende dagen of de groene candle van deze dag de opmaat is geweest voor hogere standen of slechts het sluiten van het gap van afgelopen vrijdag betrof.

  • De AEX bereikte vandaag de middellijn van de Bollinger Bands. Dit is een potentiŽle weerstandslijn en dat houdt in dat we er niet van moeten opkijken zou de beursgraadmeter morgen dalen. Het is ongewis of de winst van vandaag een aanzet is voor koerswinsten in de komende dagen. Daarvoor zal eerst deze middellijn moeten worden doorbroken.

  • De index bereikte de bovenkant van het gap van afgelopen vrijdag. In de buurt van dit niveau kan weerstand gevonden worden en dat wil zeggen dat de inverted hammer die als laatste candle in de grafiek staat eventueel een top kan worden.

  • Het hoogste punt van vandaag vinden we rond 665,7. Wordt dat niveau blijvend doorbroken dan geeft deze uurgrafiek ons drie mogelijke doelen. Dit zijn het 50% Fibonacci rond 668,6, de top rond 671,5 of het 61,8% niveau rond 673,4.

  • Bij een stijging kijk ik ook of de bovenkant van de stijgende wig w-w' die ik in deze grafiek heb getekend eventueel weerstand vormt en dus voor topvorming zorgt.

  • Een uitbraak naar beneden zou de afronding van de stijgende wig zijn en dan een vervolg omlaag theoretisch mogelijk maken. Een daling onder het laagste punt 658,6 van vandaag zou het beeld na een uitbraak uit de wig verder verslechteren, wel zou dan nog een hogere bodem kunnen volgen boven die van afgelopen vrijdag.

Resumerend: 

Een stijging van 2,05% zie je niet elke dag, het is een teken van kracht. Beleggers menen gezien deze winst dat het van een vervolg omhoog komt. De stijging heeft in de daggrafiek een hogere bodem doen ontstaan, een bodem boven die uit januari. Dat kan een basis zijn van een nieuwe stijgingsfase. Wat technisch gezien echter nog mogelijk is, is dat de stijging van vandaag slechts het sluiten van het gap van afgelopen vrijdag betrof. Nu dat gap gesloten is zou morgen opnieuw een daling kunnen volgen. Het gegeven dat de middellijn van de Bollinger Bands vandaag niet doorbroken werd ondersteunt dit beeld. Morgen kijk ik naar het koersverloop ten opzichte van het hoogste punt 665,7 van vandaag. Wordt dat blijvend doorbroken dan zijn 668,6, de bovenkant van de wig w-w', 671,5 en 673,4 vier mogelijke doelen. Ze kunnen tevens weerstand vormen en indien bereikt in topvorming resulteren.  Kent het verloop geen positieve, maar een negatieve ontwikkeling en breekt de AEX naar beneden uit de stijgende wig w-w' dan kan het daarbij om een hervatting naar beneden gaan. Een daling onder 658,8 zou een volgende verslechtering zijn. Wel zou dan nog een hogere bodem kunnen volgen boven die van afgelopen vrijdag, waardoor uitsluitsel over de vervolgontwikkeling in de index dan nog niet te geven zou zijn. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 1 mrt 2021, 18.49u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Maandag 1 mrt 2021: Wat is me opgevallen?

1 mrt 10.00u: Markt realiseert 1,7% hogere opening

1 mrt 12.00u: Nog geen duidelijkheid over vervolg

1 mrt 14.00u: Bodem nog voor gap gesloten was

1 mrt 16.00u: Weer inverted hammer in uurgrafiek

 

De vorige analyse:

26 feb slot: PotentiŽle top in maand- en weekgrafiek

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven