ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

 • Een tweede inverted hammer, dat is wat u ziet in de maandgrafiek van de AEX. Het gaat net als bij de candle van januari om een potentiŽle top. Die van vorige maand werd echter niet bevestigd als top, want de candle die deze maand volgde is groen. In maart gaan we zien of deze tweede inverted hammer eventueel wel een top wordt. Dat hangt in deze grafiek af van de volgende maandcandle.

 • In de weekgrafiek van de AEX ziet u een uit drie candles bestaand toppatroon. Het gaat om een evening star. De komende week wordt bepaald of het patroon inderdaad een top wordt. Het patroon wordt bekrachtigd als top indien opnieuw een rode candle volgt, dus indien volgende week vrijdag een weekslot dat onder dat van vandaag tot stand komt.

 • Dat bekrachtiging niet altijd volgt zagen we een paar weken geleden. De vijfde candle van rechts was een engulfing bearish line. De week erop volgde echter een groene candle. De engulfing werd geen top en de AEX ging vervolgens verder omhoog. We kunnen er dus niet per definitie van uit gaan dat bevestiging volgt, dat moet je bij elk potentieel patoon opnieuw nagaan.

 • Onzekerheid geeft verder het gegeven dat de AEX de week is geŽindigd op het 23,6% Fibonacci niveau van de stijging 527,9 - 689,2 dat u rond 651,2 ziet. Hier kan in theorie een bodem ontstaan. Dit is volgende week dus zeker iets om naar te kijken.

 • Een vervolg naar beneden zou echter een daling naar de bodem rond 633,7 of lager inhouden. De stippellijn rond 632,1 door de top uit februari 2020 of het 38,2% niveau rond 627,6 zijn dan andere mogelijke doelen.

 • In de daggrafiek kwam vandaag een slot onder het 61,8% Fibonacci niveau in deze grafiek tot stand. Een daling naar de bodem rond 633,7 of lager is vanuit dit perspectief beoordeeld dus mogelijk.

 • De candle van vandaag is echter een doji waarmee je nog alle kanten op kunt. Het is een aanwijzing voor twijfel. De candle kan eventueel een bodem worden, namelijk als de markt de twijfel van zich afzet en een terugkeer boven het hoogste punt 658,2 van de candle regelt. Een daling onder het laagste punt 647,9 zou daarentegen een vervolg naar 633,7 aannemelijk maken.

 • In de daggrafiek met Bollinger Bands is het beeld vandaag veranderd. De middellijn werd namelijk doorbroken en die lijn kan nu als weerstandslijn gaan dienen. Het is een ontwikkeling waardoor het technische beeld is verzwakt.

 • De laatste twee candles in de uurgrafiek zijn respectievelijk een hammer en een inverted hammer. De eerste wijst op steun, de tweede op weerstand. Hier vangen we dus niets mee aan.

 • Het koersverloop in het laatste deel van de handelsdag laat echter wel wat interessants zien. De kwartiercandle die om 16.30 uur af was betekende een doorbraak door de bodem van vanmorgen. Met de candle die volgde, aangegeven met een blauwe pijl, werd echter supersnel een terugkeer naar boven bewerkstelligd. Het is bijzonder dat marktpartijen zo kort voor het weekend op deze wijze reageerden op de daling onder de bodem van vanmorgen. Die doorbraak stond hen niet aan en ze ondernamen direct actie. Het optimisme dat de laatste tijd kenmerkend is voor de markt is ondanks de daling van 2% van deze dag bij een deel van die markt nog steeds aanwezig. Dat besef neem ik dus mee naar maandag.

 • Tussen 658,2 en 664,5 bleef een gap open. De markt zou volgende week kunnen kiezen voor een poging om dit gap te sluiten. Het is gesloten zou de AEX achtereenvolgens door 658,2 breken en terugkeren bij 664,5.

Resumerend: 

De maand februari is geŽindigd met een tweede inverted hammer in de maandgrafiek, een potentiŽle top. Deze week ontstond bovendien een potentieel toppatroon in de weekgrafiek, namelijk een evening star. Komende week zal blijken of het bij deze evening star daadwerkelijk een top betreft, wat afhangt van de candle van volgende week vrijdag. 
Het slot van de week lag bij het 23,6% niveau in de weekgrafiek en dat is een potentieel steunniveau waar een bodem kan worden ontwikkeld. De candle van vandaag werd een doji en de twijfel die deze candle uitdrukt kan eventueel nog omslaan in de vorming van een bodem. De reactie vanuit de markt onder de bodem van vanmorgen in het laatste deel van de handelsdag spreekt bovendien boekdelen. De markt is haar optimisme gezien de manier waarop direct werd ingegrepen na de daling onder de ochtendbodem nog niet kwijt. We hebben al met al genoeg gegevens om tot de conclusie te komen dat een herstel volgende week een optie is om mee te nemen. Wellicht doet de markt nog een poging het gap te sluiten dat open bleef tussen 658,2 en 664,5. 
Dit alles neemt niet weg dat op de inverted hammer in de maandgrafiek, de evening star in de weekgrafiek en het slot onder het 61,8% Fibonacci niveau in de daggrafiek zonder meer een voortzetting naar beneden kan volgen. Dat zou een volstrekt normale ontwikkeling zijn. Een daling onder het laagste punt van vandaag 647,9 maakt in dat geval een terugkeer naar 633,7 of lager waarschijnlijk. Andere mogelijke doelen bij dat verloop zijn 632,1 of 627,6, zoals we dat in de weekgrafiek zagen. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 26 feb 2021, 19.03u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 26 feb 2021: Wat is me opgevallen?

26 feb 10.00u: AEX na lagere start meteen gekocht

26 feb 12.00u: Korte termijn top bij 38,2% niveau

26 feb 14.00u: Vlag die ik tekende werd ongeldig

26 feb 16.00u: Optimisme deel markt was misplaatst

Agenda van maandag 22 feb t/m vrijdag 26 feb 2021

 

De vorige analyse:

25 feb slot: Niet wat je wilt zien na bodem bij 61,8%

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven