ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De nieuwe groene candle van vandaag betekent op het eerste gezicht een voortzetting naar boven in de daggrafiek van de AEX index. De vorm van de candle maakt dit echter onzeker. De candle is namelijk een inverted hammer en dus een potentiŽle top. De candle van morgen bepaalt of het inderdaad een top wordt. Is dat een rode candle dan maakt dat de inverted hammer daadwerkelijk tot een top.

  • Ingeval de AEX daalt is lijn d een mogelijke steunlijn. Deze lijn loopt morgen rond 724.

  • Het hoogste punt van de dag vinden we rond 734,6. Zou dat doorbroken worden dan doet de inverted hammer er niet meer toe en loopt de index verder omhoog in de richting van 745, het mogelijke doel waar ik afgelopen vrijdag over schreef. 

  • De AEX staat inmiddels voor de derde dag bij de bovenste lijn van de Bollinger Bands. De index en de lijn lopen gezamenlijk op en dat betekent dat het om een sterke stijgende trend gaat. De voorspellende waarde van deze indicator is helaas laag, maar in principe is een vervolg naar boven een mogelijkheid.

  • Vanochtend ontstond een gap en dat werd in de middag gesloten. In de buurt van de onderkant van het gap, het hoogste punt van afgelopen vrijdag, werd vervolgens een bodem ontwikkeld. Vanaf een bodem bij de onderzijde van een gap kan in theorie een nieuwe stijging volgen. Het wordt morgen dus allereerst volgen of de marktgraadmeter eventueel verder oploopt.

  • Het laagste punt van de dag ziet u rond 728,4. Zou dat niveau doorbroken worden dan ben ik geÔnteresseerd in de koersontwikkeling ten opzichte van de bodem rond 721,4. Dat is namelijk de laatste bodem in het proces van hogere bodems in deze grafiek. Zou een hogere bodem boven 721,4 volgen (bijvoorbeeld bij het bij de daggrafiek besproken niveau 724) dan blijft de trend gehandhaafd en een voorzetting naar boven een optie. Een eventuele daling onder 721,4 zou negatief zijn omdat dit het eind van het patroon van hogere bodems zou zijn.

  • Boven het steunniveau 721,4 dat ik bij de uurgrafiek besprak vinden we nog potentiŽle steun rond 727,1, 725 en 724,4, dat is wat de kwartiergrafiek ons vertelt. Hier kunnen we op basis van de daggrafiek dus nog 724 aan toevoegen. Pas daaronder zou 721,4 in beeld komen.

  • Aan het eind van de dag ontwikkelde zich een top bij het 50% niveau van de Fibonacci lijnen die ik in deze grafiek heb getekend. Vanaf een top bij een 50% niveau is een dalingsfase en dus een daling onder 728,4 mogelijk.  Bij een daling onder 728,4 zouden de steunniveaus uit het vorige punt gaan spelen.

  • Bij een doorbraak door het 50% niveau kan weerstand gevonden worden en eventueel een top ontstaan bij het 61,8% niveau 732,3 of hoger. Wordt dat doorbroken dan kan de AEX naar de top rond 734,6 of hoger.

Resumerend: 

De groene candle van vandaag betekende de voortzetting van de stijgende trend. De candle geeft als inverted hammer tegelijkertijd echter mogelijke topvorming aan. Volgt morgen bij het slot een rode dagcandle dan wordt het daadwerkelijk een top. Wordt het hoogste punt 734,6 echter uitgenomen dan doet de inverted hammer er niet meer toe en vervolgt de AEX haar weg in de richting van het mogelijke doel 745 dat ik vrijdagavond noemde. Er is wat te zeggen voor een daling, maar ik kan ook een lans breken voor een stijging. Het gegeven dat steun werd gevonden bij de onderkant van het gap van vanmorgen maakt een vervolg omhoog mogelijk. Worden achtereenvolgens de top van vanmiddag bij het 50% niveau in de kwartiergrafiek en het 61,8% niveau rond 732,3 gepasseerd dan kan de graadmeter naar 734,6 of hoger. Bij een daling onder 728,4 hebben we een rij potentiŽle steunniveaus om naar te kijken, dat zijn achtereenvolgens 27,1, 725, 724,4 en 724. De laatste is afkomstig van lijn d in de daggrafiek die daar morgen ligt. Bij een eventuele daling onder lijn d zouden we ons moeten gaan bekommeren om het verloop ten opzichte van de bodem rond 721,4. Die bodem is in de uurgrafiek de laatste bodem in het patroon van hogere bodems en dus van belang voor de stijgende trend zoals de uurgrafiek die weergeeft.  Die trend is intact zolang de AEX boven die bodem noteert. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 14 jun 2021, 18.47u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Maandag 14 jun 2021: Wat is me opgevallen?

14 jun 10.00u: Enthousiast begin van beursweek

14 jun 12.00u: Marktgraadmeter wordt bespeeld

14 jun 14.00u: AEX toch nog het gap in gegaan

14 jun 16.00u: Het gap van vanmorgen is gesloten

 

De vorige analyse:

11 jun slot: AEX is deze week verder opgelopen

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven