ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

 • De slotstand van 2020 was 624,61 en die van 2021 bedroeg 797,93. Het is een stijging van 27,75%. Het beursjaar 2021 was een exceptioneel goed beursjaar, met name dankzij het bijzonder ruime geldbeleid van de centrale banken en de lage rente die daarvan het gevolg was. Op de aandelenmarkten was sprake van een enorme toestroom van geld. De markt kende dit jaar vanuit de kwartaalgrafiek beoordeeld geen enkele periode van zwakte, het waren vier sterke kwartalen. 

 • Het 161,8% Fibonacci niveau werd gepasseerd, er zit mogelijk dus nog meer in het vat. Een voortzetting naar het 200% niveau rond 875 of misschien zelfs het 261,8% niveau rond 1.025 is technisch gezien mogelijk. Niet alles wat mogelijk is komt echter uit. Zeker na de uitzonderlijk grote stijging van het afgelopen jaar is het in 2022 uitkijken geblazen. Bomen groeien niet tot in de hemel, al zou je na het verloop van dit jaar anders zeggen. Op scherp naar boven gerichte stijgingen in grafieken kan in algemene zin namelijk een correctie volgen, dat gebeurt naar verhouding erg vaak. Op dit moment ziet het lange termijn beeld er evenwel uitstekend uit.

 • Uit de maandgrafiek blijkt dat er in de laatste fase van dit jaar toch wat zwakte was, iets dat niet uit de kwartaalgrafiek bleek. Van de vier laatste candles zijn er namelijk twee rood. Er was dus druk. Dit is reden om in het begin van het nieuwe jaar op onze hoede te zijn.

 • Belangrijk voor het verloop in januari 2022 is allereerst de top rond 829,7 uit november van 2021. Wordt die top blijvend doorbroken dan vervolgt de AEX de weg in de richting van het 200% niveau in de kwartaalgrafiek rond 875. 

 • Een eventuele daling onder de bodem rond 755,6 zou daarentegen topvorming inhouden in deze grafiek. Dat niveau 755,6 is net als de top rond 829,7 dus cruciaal voor het vervolg.

 • In de daggrafiek is een driehoek ontwikkeld. Aan het patroon ging een stijging vooraf, wat een aanwijzing is voor een vervolg naar boven. Weerstand kan aanwezig zijn bij de top 803,6 en die rond 809,2.

 • Het decemberverloop is echter niet zomaar representatief voor het toekomstig verloop, met name de laatste twee weken vanwege het lage handelsvolume niet. Laten we dus niet al te veel waarde hechten aan de driehoek en ook kijken of wellicht een uitbraak naar beneden volgt. 

 • De candles van deze maand liggen bovendien in de buurt het 61,8% Fibonacci niveau en dat is een grens waar in theorie een top kan ontstaan.

 • De situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands is positief, een vervolg naar boven is vanuit deze grafiek gezien mogelijk. Het beeld blijft goed zolang de index boven de middellijn van deze indicator koerst.

 • We gaan verder de diepte in met een blik op de uurgrafiek. In deze grafiek zien we dat in het laatste deel van december voortdurend hogere bodems zijn ontstaan in het korte termijn verloop. De bodem rond 793,6 is de laatste. Een eventuele daling daaronder zou een korte termijn correctie inluiden. Zolang de AEX echter boven deze bodem noteert kan een voortzetting naar boven tot stand worden gebracht.

 • We bekijken het nog wat gedetailleerder door naar de kwartiergrafiek te gaan. De index kende de afgelopen dagen een zijwaarts koersverloop. Breekt de graadmeter met een doorbraak door 800,8 naar boven uit deze fase dan kunnen we gaan kijken of dat eventueel uitmondt in een doorbraak door de top rond 803,6 waarover ik bij de daggrafiek schreef.

 • Bij een daling onder de bodem rond 796,6 wordt het opletten op het koersverloop ten opzichte van de bodem rond 793,6, om te zien of we eventueel een correctie krijgen op de recente stijging.

Resumerend: 

Het beursjaar 2021 was met een stijging van 27,75% een fenomenaal beursjaar. Vanuit de kwartaalgrafiek gezien is voor het komend jaar een vervolg naar 875 of misschien zelfs 1.025 technisch gezien mogelijk. Na een exceptioneel sterke stijging als die van het afgelopen jaar wordt het in 2022 echter naar mijn mening oppassen. In algemene zin volgen op uitzonderlijke stijgingen naar verhouding namelijk vaak correcties. 
Op dit moment ziet het beeld er echter goed uit. In de daggrafiek is een driehoek te zien en in de kwartiertrafiek een zijwaartse fase. Breekt de AEX naar boven door 800,8 en aan de bovenkant uit de driehoek dan kunnen we gaan kijken of de toppen rond 803,6 en 809,2 eventueel doorbroken worden. Het zijn grenzen waar weerstand kan liggen. Zou 809,2 doorbroken worden dan kan de aandacht naar de top rond 829,7 uit november, in de wetenschap dat een eventuele stijging boven dat niveau een voortzetting richting 875 zou aangeven.
Vanaf het 61,8% niveau in de daggrafiek dat werd bereikt is in theorie echter een daling mogelijk. In de uurgrafiek is de bodem rond 793,6 in eerste instantie belangrijk. Een daling daaronder zou namelijk een korte termijn correctie inhouden. De bodem rond 755,6 is bij een eventuele correctie vervolgens het belangrijkst. De weekgrafiek leert ons namelijk dat een daling onder dat punt op weekbasis de afwikkeling van een top zou inhouden. Dit maakt het niveau 755,6 ingeval de AEX in het nieuwe jaar een daling zou inzetten cruciaal.

En dan nog dit:

We gaan naar een nieuw jaar. In het jaar 2021 werden we net als in 2020 geraakt door de coronapandemie. Het virus alsmede de maatregelen die de overheid nam en naliet te nemen brachten veel onzekerheid en spanningen in de maatschappij. We kunnen alleen maar hopen dat 2022 in dit opzicht een beter jaar wordt. Op de beurs kan 2022 haast geen beter jaar worden. Wat het echter ook brengt, ik zal opnieuw van dag tot dag proberen met grafieken duidelijkheid te brengen. Ik kijk ernaar uit, hopelijk geldt dat ook voor u. Ik wens u al het goede voor het nieuwe jaar. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 31 dec 2021, 16.03u.

 

Vandaag verschenen geen andere pagina's.

 

De vorige analyse:

24 dec slot: Opvallende draai in het koersverloop

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven