ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De maand april is afgesloten en het resultaat in de maandgrafiek is een doji. Het is een teken dat er twijfels leven in de markt en dat is opmerkelijk. Deze maand werd immers de top uit het jaar 2000 doorbroken en werd een nieuwe hoogste stand ooit in de AEX bereikt (719,26). Het is vreemd als er dan een candle komt te staan die twijfels aangeeft. Het lichaam van de candle bevindt zich bovendien in het onderste deel van de candle, waardoor het ook een inverted hammer is. Dit is een potentieel toppatroon. De doorbraak is dus 'bekroond' met een candle die de potentie heeft een top te worden.

  • In de weekgrafiek is een rode candle gevormd, maar de stijgende trend bleef intact. Het slot van de week lag namelijk binnen het stijgend kanaal i-i'. Vanuit deze invalshoek is een vervolg naar boven zeker nog een optie. Een trend is de trend tot het tegendeel bewezen is. Een doorbraak door 719,3 zou een voortzetting van de trend in de richting van de bovenkant van het kanaal zijn.

  • De onderkant van het kanaal valt volgende week ongeveer samen met de doorbroken stippellijn door de top uit 2000 rond 703,2. Een doorbraak door deze stippellijn zou dus een uitbraak uit het kanaal zijn en naar alle waarschijnlijkheid de start van een correctie.

  • Uit de daggrafiek wordt duidelijk dat er bij een eventuele daling onder lijn i nog een niveau is waar we rekening mee moeten houden. Ter hoogte van de bodem rond 699,1 kan immers eventueel steun worden gevonden. De markt zal pas een draai gemaakt hebben bij een slotstand onder 699,1 en niet eerder.

  • De stand van zaken in de daggrafiek met Bollinger Bands is verzwakt. De AEX is namelijk onder de middellijn geraakt. De onderste lijn van de banden kan volgende week eventueel als steunlijn dienen.

  • Vandaag zijn de banden nog dichter bij elkaar gekomen als zij al lagen. Dit geeft een flinke kans op een scherpe koersbeweging omhoog of omlaag. We zijn gewaarschuwd.

  • Zoals we in de uurgrafiek zien zijn de omstandigheden voor de korte termijn in ieder geval niet rooskleurig. Dit blijkt uit de lagere top die rond 711,8 is ontwikkeld. Volgt een daling onder de bodem rond 705,9 dan gaat de bij de weekgrafiek besproken stippellijn rond 703,2 op de proef worden gesteld als steunniveau. Zou die stippellijn doorbroken worden dan is het aannemelijk dat de grens 699,1 vervolgens wordt uitgeprobeerd. Bij beide niveaus kan een bodem tot ontwikkeling komen.

  • Wordt indien de AEX oploopt de top rond 711,8 uitgenomen, dan zijn de Fibonacci niveaus rond 712,6 en 714,2 potentiŽle weerstandsniveaus waar theoretisch een volgende top kan worden gezet. Zou 714,2 blijvend doorbroken worden dan maakt dat een terugkeer naar de potentiŽle weerstandsgrenzen 717,7, 718,5 of 719,3 aannemelijk. We zagen bij de weekgrafiek dat een eventuele doorbraak door 719,3 een voortzetting naar boven zou inhouden.

Resumerend: 

Deze maand werd de top rond 703,2 uit het jaar 2000 doorbroken. Dit was een belangrijke stap, die resulteerde in een nieuwe hoogste stand ooit in de AEX (719,26). Opmerkelijk in dit verband is echter de candle van deze maand. De candle is een doji die aangeeft dat beleggers hun twijfels kenden. Het is tevens een inverted hammer die een potentiŽle top vormt. In mei moet blijken of het inderdaad een top wordt.
De trend is zoals de weekgrafiek ons laat zien naar boven gericht. De index staat immers nog in het stijgend kanaal i-i'. Beoordeel ik het verloop vanuit dit perspectief dan stel ik vast dat een vervolg naar boven mogelijk is. Gaat de index aanstaande maandag daadwerkelijk naar boven en wordt de top rond 711,8 in de kwartiergrafiek gepasseerd, dan kan weerstand gevonden worden rond 712,6 of 714,2, twee grenzen waar dan in principe een volgende korte termijn top kan volgen. Een eventuele blijvende doorbraak door 714,2 zou een terugkeer naar mogelijke weerstand rond 717,7, 718,5 of 719,3 aannemelijk maken. De weekgrafiek vertelt ons dat de beursgraadmeter in het geval van een doorbraak door 719,2 verder zou oplopen in de richting van de bovenkant van het stijgend kanaal in die grafiek.
De onderkant van dat stijgend kanaal valt volgende week samen met de doorbroken top 703,2, waar de AEX heen zou gaan bij een daling onder de bodem rond 705,9. Daar kan vervolgens steun worden gevonden, in welk geval de stijgende trend intact blijft. Een uitbraak naar beneden uit het kanaal gevolgd door een daling onder de bodem rond 699,1 zou daarentegen een correctiefase inluiden.
Welke van de geschetste mogelijkheden het wordt is aan de markt, het is aan ons om te volgen. De versmalling in de Bollinger Bands maakt dat we bij dat volgen wel scherp moeten zijn, omdat wellicht een grote beweging naar boven of beneden volgt. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 30 apr 2021, 18.49u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 30 apr 2021: Wat is me opgevallen?

30 apr 10.00u: Steunniveau staat onder druk

30 apr 12.00u: AEX naar beneden uit driehoek

30 apr 14.00u: Poging om een bodem te vormen

30 apr 16.00u: Terug in driehoek, omhoog uit vlag

Agenda van maandag 26 apr t/m vrijdag 30 apr 2021

 

De vorige analyse:

29 apr slot: AEX is gedraaid na verhoging van top

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven