ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Op het hoogste punt van de dag stond de AEX een procent boven het slot van gisteren, aan het einde van de dag 0,2% lager. De markt maakte tijdens de beursdag dus een draai. Het hoogste punt ooit bereikt in de AEX werd met de stijging van vandaag bijgesteld naar 719,26. Het gegeven dat het vorige hoogtepunt 718,5 doorbroken werd leidde echter niet tot een voortzetting naar boven. Het werd een valse beweging. De AEX staat nu vlak boven het steunniveau 709,4 dat van belang is voor het koersverloop. Weten kopers de index boven dit niveau te houden en weer naar boven te brengen dan houden zij daarmee de mogelijkheid van een voortzetting naar boven open. Wordt 709,4 doorbroken dan hangt dat af van het verloop ten opzichte van de stippellijn rond 703,2 (top uit 2000) en lijn i. Deze lijn loopt morgen rond 702,2. De stijgende trend is intact zolang de aandelenmarktgraadmeter boven lijn i staat.

  • Het slot van deze dag lag op de middellijn van de Bollinger Bands. Dit is een potentiŽle steunlijn, een nieuwe stijging bleef dus mogelijk.

  • Zoals ik gisteren al opmerkte zijn de banden erg smal geworden. Dit is aanleiding om voor alle zekerheid rekening te houden met een stevige koersbeweging. Deze indicator zegt helaas niets over de richting daarvan. Als inderdaad een fikse beweging zou volgen (dat weten we natuurlijk nooit zeker) dan komt die in ieder geval niet als een verrassing.

  • In de uurgrafiek staat een omgekeerde rechthoekige driehoek, bestaand uit de stippellijn rond 709,2 en lijn m. Het patroon is af zodra een uitbraak naar beneden volgt. Het zou een koersdoel van ongeveer 700,2 geven. De stippellijn rond 703,2 en lijn i in de daggrafiek rond 702,2 zouden dan zoals we zagen nog mogelijke steunlijnen zijn, maar het zou zeker spanning geven. 

  • Gaat de AEX morgen naar boven dan gaan we kijken naar de stappen ten opzichte van de top rond 719,3 van vandaag. Ik ben in verband me de voortgang dan met name geÔnteresseerd naar het antwoord op de vraag of dan eventueel een lagere korte termijn top volgt onder die top. Die vraag moet de markt dan met het koersverloop beantwoorden.

Resumerend: 

Hoewel de top rond 718,5 werd doorbroken en het hoogste punt ooit van de AEX werd verlegd naar 719,26 was het vandaag geen feest op de Amsterdamse beurs. De index viel na de doorbraak namelijk terug en eindigde de dag vlak boven het cruciale niveau 709,2. Zolang de index boven dit niveau en de middellijn van de Bollinger Bands blijft is een nieuwe stijging evenwel mogelijk. Gaat de aandelenmarktindex naar boven dan kijk ik naar de koersontwikkeling ten opzichte van de top van vandaag. Het gaat mij dan met name om de vraag of we eventueel een lagere top krijgen in de uur- en kwartiergrafiek. Het antwoord op die vraag is namelijk van belang voor de vervolgontwikkeling. Wordt 709,2 doorbroken dan ontstaat en spannende situatie. Steun kan dan eventueel gevonden worden rond 703,2 of bij lijn i, die morgen rond 702,2 ligt. De omgekeerde rechthoekige driehoek die dan in de uurgrafiek afgemaakt zou worden zou echter een koersdoel van 700,2 geven, suggererend dat lijn i doorbroken kan worden. Zolang lijn i niet doorbroken is blijft de stijgende trend intact, dat is het belangrijkste gegeven. Tot slot wil ik nog opmerken dat de kans aanwezig is dat een forse koersbeweging omhoog of omlaag volgt. Dat is geen vaststaand gegeven, maar wel een mogelijke ontwikkeling om voor alle zekerheid rekening mee te houden. De laatste dag van de beursweek zou zomaar een enerverende dag kunnen worden. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 28 apr 2021, 18.49u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Donderdag 29 apr 2021: Wat is me opgevallen?

29 apr 10.00u: Aanval geopend op de top 718,5

29 apr 12.00u: Doorbraak van AEX teruggedraaid

29 apr 14.00u: Hogere bodem, nog steeds kracht

29 apr 16.00u: Beursgraadmeter alsnog gedaald

 

De vorige analyse:

28 apr slot: Oordeel tot dusverre niet veranderd

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven