ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Twee weken geleden werd de stijgende wig i-h afgemaakt met een uitbraak naar boven. Het zag er op dat moment naar uit dat het van een voortzetting naar boven ging komen. Deze week is het beeld wat minder rooskleurig geworden. De laatste candles vormen samen namelijk een evening doji star. Dit is een uit drie candles bestaand potentieel toppatroon, waarvan de derde candle deze week is ontwikkeld. Volgende week wordt het zien of dit patroon bevestigd wordt door middel van een vervolg omlaag. Sluit de beursindex volgende week vrijdag duidelijk onder de eindstand van vandaag dan is dat de benodigde bevestiging op grond waarvan we kunnen zeggen dat het inderdaad een top is.

  • In de daggrafiek zagen we gisteren een potentiŽle bodem, namelijk een hammer. Op het eerste gezicht is die vandaag bevestigd als bodem. De candle van vandaag is immers groen van kleur. Het is echter maar schijn. Het slot van gisteren was 554,20, dat van vandaag 554,34. We danken het een fractie hogere slot aan sturing in de slotveiling. De AEX stond om 17.30 uur op een licht verlies, maar werd in de veiling nog snel boven de slotstand van gisteren getild. Dit is niet de bevestiging die je mag verwachten en het blijft dan ook onzeker of de hammer daadwerkelijk een bodem wordt. Dat moet volgende week blijken.

  • Zou de AEX blijvend door het laagste punt van de hammer en het net daaronder gelegen 61,8% Fibonacci breken rond 549,4 breken dan maakt dat de bodem rond 533,2 tot een plausibel doel. Er hangt dus nogal wat af van het antwoord op de vraag of de hammer daadwerkelijk een bodem wordt.

  • Dan hebben we nog de candle van vandaag. Dit is een inverted hammer en dat maakt de kans op een daling groot.

  • De index bleef vandaag onder de middellijn van de Bollinger Bands. Dit wil zeggen dat we er goed aan doen rekening te houden met een daling. De middellijn is namelijk een potentiŽle weerstandslijn, overigens niet een heel sterke.

  • Belangrijk in de uurgrafiek is de vlag c-c' die vandaag in ontwikkeling is gekomen, maar nog niet afgerond. Het gaat om een potentieel voortzettingspatroon, wat de kans op een daling groter maakt dan die op een stijging. Een uitbraak is echter nog niet opgetreden en dat wil zeggen dat ik alle opties open moet houden. Voor hetzelfde geld zijn beleggers aanstaande maandag om wat voor reden dan ook positiever en volgt een stijging. De laatste candle in deze uurgrafiek laat als hammer die mogelijkheid in ieder geval nadrukkelijk open.

  • Breekt de AEX komende maandag naar boven uit de vlag c-c' dan wordt dat patroon ongeldig. Het zou een verbetering zijn van het beeld, de markt zou dan werken aan een herstel. Weerstand is dan mogelijk bij het magenta 61,8% Fibonacci niveau van de daling 566,4 - 540,7 rond 560, het grijze 50% Fibonacci niveau van de daling 574,2 - 549,7 rond 562, het grijze 61,8% niveau van die daling rond 564,9 of de stippellijn rond 566,5.

  • Een uitbraak naar beneden zou de gebruikelijke uitbraak uit de vlag betreffen. Komt vervolgens een daling onder het bij de daggrafiek besproken niveau 549,4 tot stand dan begeeft de AEX zich richting 533,2.

Resumerend: 

Het beeld in de weekgrafiek werd deze week wat minder gunstig. In die grafiek is namelijk een evening doji star ontwikkeld en dat is een potentieel toppatroon. Volgende week vrijdag weten we of het patroon bevestigd is als top, dat moeten we nog afwachten. De andere grafieken voorspellen in dit opzicht niet veel goeds. De hammer in de daggrafiek is niet bevestigd als bodem en vandaag volgde een inverted hammer, waarop de kans op een daling groot is. In de tweede daggrafiek bleef de index onder de middellijn en dat is eveneens reden om van een daling uit te gaan. In de uurgrafiek tenslotte is de vlag c-c' in ontwikkeling, een patroon waarop normaliter een daling zal volgen. Breekt de index maandag naar beneden uit het patroon en wordt vervolgens het 61,8% niveau 549,4 in de daggrafiek blijvend doorbroken dan wordt 533,2 het nieuwe koersdoel. Een uitbraak naar boven uit de vlag c-c' zou dat patroon ongeldig maken en duidelijk maken dat de markt aanstuurt op herstel. PotentiŽle weerstandsniveaus zijn in dat geval de grenzen 560, 562, 564,9 en 566,5 die we in de kwartiergrafiek zagen. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 23 okt 2020, 19.12u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 23 okt 2020: Wat is me opgevallen?

23 okt 10.00u: Snelle reactie van kopers op daling

23 okt 12.00u: Gedaald vanaf weerstandsniveau

23 okt 14.00u: Vlag eenvoudig ongeldig gemaakt

23 okt 16.00u: Na stijging nu grote vlag in wording

Agenda van maandag 19 okt t/m vrijdag 23 okt 2020

 

De vorige analyse:

22 okt slot: Hammer AEX vlak boven 61,8% niveau

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven