ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX brak vandaag naar boven uit de vlag j-j' en dat maakte dat patroon onbruikbaar. De vlag signaleerde tot gisteren een mogelijke daling. Dat het patroon ongeldig is geworden is dan ook een verbetering van het beeld. Ik wil echter waken voor optimisme. In de komende maanden gaan bedrijven komen met kwartaalcijfers over het eerste kwartaal en met prognoses. Voorafgaand daaraan zullen we veel winstwaarschuwingen zien. Er hangt dus ontzettend veel onzekerheid boven de markt. Het is interessant dat het grootste noodpakket ooit in de Verenigde Staten beleggers aanzet tot kopen, maar dat is nogal prematuur. We weten pas meer als de eerste economische gevolgen, waar we nu alleen nog maar naar kunnen gissen, concreet worden in de berichten van bedrijven.

  • Nu de vlag niet meer bruikbaar is komt het accent te liggen op het verloop ten opzichte van potentiŽle weerstandsniveaus. Vandaag bereikte de AEX het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 632,1 - 389,6 rond 482,2. Hier kan de stijging van de beursgraadmeter in theorie eindigen. Morgen volg ik daarom of de candle vandaag eventueel een top wordt.

  • Laat ik twee mogelijke doelen noemen die we kunnen gebruiken bij een doorbaak door het bereikte niveau 482,2. We weten tenslotte niet waar deze opmars eindigt. Het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 562,3 - 389,6 rond 496,3 is het eerstvolgende weerstandsniveau en bij een vervolg omhoog dus het eerste doel. Daar kan net als bij het vandaag bereikte niveau een top ontstaan. Zou de grens doorbroken worden dan kunnen we overschakelen naar het 50% niveau van de daling 632,1 - 389,6 rond 510,9. 

  • De candle van vandaag staat met de bovenkant bij de middellijn van de Bollinger Bands. Dit is een potentiŽle weerstandslijn, hetgeen wil zeggen dat we er goed aan doen rekening te houden met topvorming. Zou de lijn doorbroken worden dan geeft dat ineens weer alle ruimte naar boven, dat zou dus een positieve stap zijn.

  • Rond 454,6 is in de uurgrafiek een hogere bodem neergezet. Het is een teken dat onze markt aan een voortzetting naar boven denkt. Dit wordt ingevuld indien de top rond 482,5 uitgenomen wordt. Een daling onder 454,6 zou hier verandering in brengen, dat zou juist een verzwakking van het sentiment  aangeven.

  • Aan het einde van de handel was er optimisme. Het 61,8% niveau waarover ik schreef werd in de slotveiling zelfs nog doorbroken. Het is een teken dat in de slotfase volop werd gespeculeerd op een voortzetting omhoog. Morgen zien we of dit verstandig is geweest.

Resumerend: 

De vlag in de daggrafiek is door een uitbraak naar boven ongeldig geworden. Het is een verbering van het beeld. We kunnen ons nu richten op de potentiŽle weerstandsniveaus, grenzen waar in theorie een top kan ontstaan. Het 38,2% niveau rond 482,2 in de daggrafiek is zo'n niveau. Morgen zal blijken of hier eventueel een top wordt ontwikkeld. De kans daarop is aanwezig. We bereikten vandaag namelijk ook de middellijn van de Bollinger Bands en dat is een potentiŽle weerstandslijn. Zou het hoogste punt van deze dag rond 482,5 echter doorbroken worden dan gaat de opmars van de AEX door. Mogelijke eerste doelen zijn dan 496,3 of 510,9. Ter hoogte van beide grenzen zou een top tot ontwikkeling kunnen komen. De hogere bodem in de uurgrafiek en de speculatie in de slotfase geven aan dat een voorzetting naar boven het scenario is waar beleggers zich op richten. Hier zou verandering in komen mocht de bodem rond 454,6 van vandaag doorbroken worden, dat zou een verslechtering van het sentiment aangeven. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 25 mrt 2020, 19.10u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

25 mrt 09.15u: Gap naar boven, vlag werd ongeldig

25 mrt 10.00u: Eťn niveau doorbroken, ander bereikt

25 mrt 11.00u: Rond 482,2 top ontwikkeld in de AEX

Woensdag 25 mrt 2020: Wat is me opgevallen?

25 mrt 12.00u: Gap gesloten, AEX daalde verder

25 mrt 14.00u: Beursgraadmeter is weer gestegen

25 mrt 15.00u: Korte termijn top bij het 50% niveau

25 mrt 16.00u: Hogere bodem ontwikkeld in de grafiek

25 mrt 17.00u: Niet veel veranderd in afgelopen uur

 

De analyse van gisteren/afgelopen vrijdag:

24 mrt slot: AEX index negen procent hoger gesloten

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven