ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Beleggers op de Amsterdamse beurs menen dat de bodem is gezet. Dat hebben zij met een stijging van negen procent en een slot op het hoogste punt van de dag namelijk wel getoond. Het is een erg krachtig herstel. Het slot op het hoogste punt van de dag houdt in dat de overgrote meerderheid van de beleggers van mening is dat er meer in het vat zit. Er werd immers tot het laatst mogelijke moment gekocht. In de markt domineert dus de aanname dat de daling voorbij is.

  • Voor mij is dat echter niet zeker, ik wil nog een vervolgstap zien. De AEX sloot namelijk op de bovenkant van de vlag j-j'. Dat patroon maakt dat op dit moment een vervolg naar beneden nog steeds een optie is, dit ondanks de enorme stijging van negen procent. Dit verandert zou de AEX naar boven uitbreken. De bovenkant van de vlag ligt morgen in deze grafiek rond 465, dat is dus een cruciaal niveau. Een doorbraak door deze grens zou een belangrijke stao zijn, want het zou de vlag ongeldig maken. Er zijn dan meerdere mogelijke doelen en bij elk van deze niveaus kan een top worden ontwikkeld. Laat ik er in eerste instantie drie noemen. Het gaat om de onderkant van het gap van twee weken geleden rond 466,8, het 50% Fibonacci niveau van de daling 562,3 - 389,6 rond 475,9 of de bovenkant van het gap rond 482,1. Dat laatste niveau valt samen met het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 632,1 - 389,6. Bij een uitbraak naar boven werk ik bij dit rijtje 466,8, 475,9 en 482,1 van grens tot grens. Hiermee bedoel ik dat ik bij elk niveau dat wordt bereikt kijk of er zich een top ontwikkelt of een vervolg naar de volgende grens.

  • Een daling zou inhouden dat de vlag zich verder kan ontwikkelen, met als mogelijk scenario een uitbraak aan de onderzijde. Dat zou neerkomen op een voortzetting naar beneden. Voor de goede orde, een vlag staat meestal halverwege een beweging. De markt zou bij dat verloop de plank enorm hebben misgeslagen met de stijging van vandaag, wat u wellicht erg onwaarschijnlijk over komt. Zou de beursgraadmeter morgen dalen dan is dat voor mij nochtans een reŽle mogelijkheid. Dit maakt de beursdag morgen wat mij betreft tot een ontzettend spannende dag.

  • Vanuit de daggrafiek met Bollinger Bands bezien is een vervolg naar het niveau 475,9 uit de daggrafiek haalbaar. In deze grafiek zou de AEX namelijk kunnen oplopen tot de middellijn en dan kom je als ik het grof schat zo ongeveer daar uit.

  • Hoewel ik me met name laat leiden door lijn j' in de daggrafiek (die grafiek is belangrijker dan de uurgrafiek) volg ik morgen ook wat de index doet ten opzichte van lijn j' in de uur- en ook in de kwartiergrafiek. Die kunnen namelijk ook nog weerstand vormen. De grens 465 uit de daggrafiek is echter het belangrijkst om vast te stellen of een vervolg omhoog naar 466,8 of eventueel hoger tot stand komt.

  • In de kwartiergrafiek ziet u dat de AEX vanaf kwart over vijf in een versnelling naar boven kwam. Beleggers haastten zich om voor het slot van de handel nog snel te kopen. Om kwart over vijf bedroeg de winst van de AEX 7,6%, twintig minuten later (aan het einde van de slotveiling) was het 9%. Het is een onvoorstelbaar sterk slot, waaruit een diepe overtuiging spreekt dat de aandelenmarktgraadmeter morgen verder oploopt.

Resumerend: 

De meerderheid van de beleggers in onze markt is de mening toegedaan dat de bodem is gezet. Dit is zonneklaar bij een stijging van 9%, een eindsprint naar boven en een slot op het hoogste punt van de dag. Ik ben hier echter nog niet zeker van, voor wat dat waard is. De AEX sloot in de daggrafiek op de bovenste lijn van de vlag j-j'. Ik wil dit patroon met een uitbraak naar boven onbruikbaar zien worden voordat ik mee ga in de veronderstelling dat de AEX verder omhoog gaat. De bovenzijde van de vlag ligt morgen rond 465, dat is dus een cruciale grens. Let wel, ik sluit niets uit. Dat doe ik nooit. Op aandelenmarkten is alles mogelijk. Ik heb daarom de eerste mogelijke koerdoelen bepaald die we kunnen gebruiken indien 465 blijvend doorbroken wordt. Het gaat om 466,8, 475,9 en 482,1. Bij elk niveau bekijk ik of er een top ontstaat of een vervolg naar de volgende grens. Daalt de beursindex morgen daarentegen dan blijft de vlag geldig. In dat scenario volg ik de daling nauwkeurig en zie een uitbraak naar beneden uit de vlag daarbij als een reŽle optie. Wat me morgenochtend eerst te doen staat is te volgen of eventueel een uitbraak naar boven wordt gerealiseerd en de markt daarmee voor een positief vervolg kiest. Daar begin ik de dag mee. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 24 mrt 2020, 19.11u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

24 mrt 09.15u: Sprong naar boven bij de opening

24 mrt 10.00u: Tot nog toe steun rond lijn 439,3

24 mrt 11.00u: AEX index op zes procent winst

Dinsdag 24 mrt 2020: Wat is me opgevallen?

24 mrt 12.00u: Weerstand gevonden rond 449,1

24 mrt 14.00u: Markt klaar voor nog grotere stijging

24 mrt 15.00u: Doorbraak AEX meteen teruggedraaid

24 mrt 16.00u: Stijging 7,4%, feeststemming in A'dam

24 mrt 17.00u: In daggrafiek bijna bij bovenkant vlag

 

De analyse van gisteren/afgelopen vrijdag:

23 mrt slot: Nog niet afgeronde vlag in daggrafiek

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven