ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Terwijl iedereen wist dat de uitbraak van het coronavirus economische schade gaat aanrichten stegen de beurzen de afgelopen weken doodgemoedereerd sterk. Een fors gap dat op 11 februari ontstond werd gewoon open gelaten, zo groot was de koopbereidheid. Het was alsof beleggers de krant niet lazen. Vandaag lijken ze die krant alsnog te hebben gelezen, de angst voor schade sloeg na vijven plotsklaps toe. Alle indices doken omlaag, zo ook de AEX. Er kwam een verlies van 1,1% op de borden. Gisteren nog koos onze markt met de vorming van een gap naar boven voor de ontwikkeling van het island reversal patroon waarover ik gisterenavond schreef. Vandaag sloot de AEX onder de candle van gisteren, waarmee de zaak radicaal is omgeslagen. Deze ontwikkeling zal overigens heel wat marktpartijen een dag voor de expiratie onwelgevallig zijn, het is onduidelijk wat het hiermee zal doen.

  • Normaal gesproken is dit de start van een correctie, al moeten we wel rekening houden met mogelijke verbale of concrete interventie van centrale banken. Voor hen zijn dalingen van aandelenmarkten tegenwoordig immers onacceptabel, daar wordt op geacteerd. Met een renteverlaging doe je echter niets tegen een virus, dat is het dilemma waar zij in dit geval voor staan. Laten we er dus maar van uit gaan dat de candle van vandaag het begin is van een correctie.

  • Ik heb om die reden Fibonacci lijnen in de grafiek gezet. PotentiŽle steunniveaus zijn 622 (23,6%), 615,8 (38,2%), 610,8 (50%) of 605,7 (61,8%). Op dit moment neem ik op grond hiervan aan dat de AEX naar 615,8 of lager zal gaan. Een correctie bedraagt over het algemeen namelijk 38,2% of meer. Net boven 615,8 ligt de stippellijn rond 616,5 door een voorgaande top, wellicht speelt die nog een rol.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is nog niets aan de hand. De AEX staat nog ruim boven de middellijn en de trend is dus naar boven gericht. Vanuit deze indicator bezien hoeft hier geen daling op te volgen.

  • In de uurgrafiek tekent zich nu een hoofd en schouders patroon af, dat zou worden afgemaakt ingeval van een voortzetting naar beneden. Het koersdoel zou in de buurt van 612 uitkomen. PotentiŽle steunniveaus zijn 621,5 (bovenkant gap van 11 februari), 619,2 en 617,1 (onderkant gap). Op die niveaus ga ik me indien de AEX verder zou dalen eerst focussen.

  • Zou de beursindex toch nog stijgen, dan ga ik op zoek naar mogelijke weerstandsgrenzen. De top rond 626,7 van laat in de middag zal er daar in ieder geval een van zijn.

Resumerend: 

Een late daling bracht een verlies van 1,1% op de borden en een omslag in de daggrafiek. Gisteren nog realiseerde men na een daling van slechts ťťn dag al een bodempatroon, de island reversal waarover ik schreef. Vandaag beschouw ik voorlopig maar als de start van een correctie, dat ligt nu het meest voor de hand. Aannemelijk is een daling naar het 38,2% niveau rond 615,8 of lager, waarbij de net boven dat niveau gelegen grens 616,5 wellicht nog een rol zouden kunnen spelen. Een hoofd en schouders patroon dat in de uurgrafiek zou ontstaan indien de graadmeter inderdaad verder daalt geeft een koersdoel van 612, dus ruim onder de genoemde grenzen 616,5 en 615,8. Gaan we omlaag dan bekijk ik het maar van niveau tot niveau, dan blijkt vanzelf waar we uitkomen. De eerste grenzen waar mijn focus dan komt te liggen zijn de potentiŽle steunniveaus 621,5, 619,2 en 617,1. Bij elke grens volg ik of er sprake is van bodemvorming of van een vervolg naar beneden. Een stijging morgen acht ik mogelijk, al zal de kans daarop normaal gesproken klein zijn. Centrale banken zouden iets kunnen toezeggen en verder kunnen expiratie belangen meespelen. Gaat de beursgraadmeter omhoog dan bekijk ik wat de mogelijke barriŤres zijn. De top rond 626,7 die voorafging aan de late daling van vanmiddag zal er in dat geval zeker een van zijn. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 20 feb 2020, 19.14u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

20 feb 09.15u: Lichte daling in het eerste kwartier

20 feb 10.00u: Gaps afgelopen dagen zijn gesloten

20 feb 11.00u: Korte termijn bodem bij 50% niveau

Donderdag 20 feb 2020: Wat is me opgevallen?

20 feb 12.00u: AEX weer bij 50% Fibonacci niveau

20 feb 14.00u: Er is steun gevonden rond 625,5

20 feb 15.00u: AEX alsnog bij het 61,8% niveau

20 feb 16.00u: Hard gewerkt aan vorming bodem

20 feb 17.15u: Korte termijn top in het verloop

 

De analyse van gisteren:

19 feb slot: Bij deze stand island reversal in grafiek

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven