ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van gisteren is door een sprong naar boven van de AEX vandaag los komen te staan van de overige candles. Voor en na die candle is namelijk sprake van een gap, een stukje koersgebied dat is overgeslagen. De candle staat hierdoor alleen ten opzichte van de voorgaande candles en die van vandaag en vormt als het ware een eiland. Het zorgt voor een koerspatroon dat bekend staat onder de naam island reversal pattern, oftewel eiland omkeerpatroon. Het laat zien dat de aandelenmarkt voor de vervolgbeweging ten volle denkt aan een naar boven gericht koersverloop. Het is een erg sterk omkeerpatroon, dat hier fungeert als bodempatroon. We moeten op grond hiervan zonder meer rekening houden met vervolgstappen naar boven.

  • Er is één punt dat ik hierbij moet maken en dat is dat het patroon niet vaak in grafieken blijft staan. Meestal worden de gaps namelijk alsnog gesloten. Als dat gebeurt dan is het patroon weg en de voortzetting plots weer ongewis. De gaps zijn gesloten indien de AEX naar het hoogste punt van gisteren 626,7 of lager gaat. Ik ga morgen dus zeker kijken of de stap naar 626,7 of lager eventueel wordt gezet. Blijft deze stap uit en loopt de beursgraadmeter verder op, dan is dat een zeer belangrijk positief signaal.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is de ruimte om te stijgen in ruime mate aanwezig. Het kan dus zonder meer van een vervolg naar boven komen.

  • In de uurgrafiek heb ik rond 629,7 een stippellijn getekend die cruciaal is voor wat volgt. Stijgt de index namelijk verder dan ontstaat onder deze stippellijn een afgerond omgekeerd hoofd en schouders patroon, een bodempatroon dat een koersdoel van ongeveer 635,5. zou hebben. Potentiële weerstanden waar eventueel een top kan ontstaan zijn dan 632,1 en 633, ik schreef eerder over deze grenzen. Naar 635,5 zou de graadmeter gaan bij een doorbraak door deze twee niveaus.

  • Mocht u in de uurgrafiek moeite hebben gehad het mogelijke omgekeerd hoofd en schouders patroon te zien, in deze kwartiergrafiek ziet u de schouders en het hoofd beter. Het gaat om respectievelijk de koersbewegingen van maandagmiddag en vandaag als schouders, en die van gisteren als hoofd. Het slot van de dag lag op 629,7, de markt staat klaar om het patroon af te ronden.

  • Zou de AEX morgen dalen dan kijk ik of het gap van gisteren gesloten wordt, verder wil ik dan weten of rond 626,7 steun gevonden wordt. Ligt daar geen steun dan keert het negatieve scenario waarin de bodem van gisteren rond 622,8 doorbroken wordt terug als mogelijkheid.

Resumerend: 

Bij de stand van zaken van dit moment hebben we een sterk bodempatroon in de grafiek, namelijk een island reversal pattern ofwel eiland omkeerpatroon. De candle van gisteren is door de vorming van een gap tegenover het gap van gisteren namelijk alleen komen te staan in de grafiek. Stijgt de AEX verder en blijft dit patroon dientengevolge staan dan is dat een krachtig positief signaal. In de uurgrafiek is een patroon in ontwikkeling dat hier bij aansluit, namelijk een potentieel omgekeerd hoofd en schouders patroon. Wordt de stippellijn rond 629,7 doorbroken, de lijn overigens waarop we gesloten zijn, dan is het bodempatroon af. Het koersdoel zou rond 635,5 komen te liggen, met de kanttekening dat de weerstandsniveaus 632,1 en 633 een gang naar dat doel eventueel nog in de weg zouden kunnen staan. Dat zijn dan namelijk grenzen waar in theorie nog een top tot ontwikkeling kan komen. Een daling is echter ook mogelijk, het komt namelijk niet vaak voor dat een island reversal in een grafiek blijft staan. Meestal worden de gaps later alsnog gesloten. Dat zou hier gebeuren bij een terugkeer van de aandelenmarktgraadmeter naar 626,7 of lager. Komt het van die terugkeer dan wil ik weten of daar steun gevonden wordt. Blijkt dat namelijk niet het geval dan komt het negatieve scenario terug als optie, een scenario waarin de bodem van gisteren rond 622,8 doorbroken wordt en de AEX dus toch nog verder daalt. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 19 feb 2020, 18.35u.

 

Vandaag verschenen geen andere pagina's.

 

De analyse van gisteren:

18 feb slot: Milde reactie in A'dam op bericht Apple

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven