ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • In de daggrafiek van onze aandelengraadmeter is vandaag mogelijk een top gezet. De AEX daalde namelijk met 0,8%, waardoor de candle van gisteren (een kleine inverted hammer) bevestigd werd als top. Dat wordt morgen volgen of de index verder omlaag gaat.

  • De AEX bleef ook vandaag onder de middellijn van de Bollinger Bands, waardoor de dalende tendens gehandhaafd bleef. Het is goed mogelijk dat de graadmeter morgen daadwerkelijk verder daalt.

  • In de uurgrafiek werd vanochtend de stijgende wig t-t' afgerond. Het was een aanwijzing voor een voortzetting naar beneden. Vervolgens ontstond echter de vlag u-u', een indicatie voor een nieuwe stijging. De zaak werd vervolgens echter nog ingewikkelder, dat blijkt uit de kwartiergrafiek die volgt.

  • Een uitbraak naar boven uit de vlag u-u' mislukte en daarbij werd de stijgende wig v-v' gevormd. Dat patroon werd om kwart voor vijf afgerond met een uitbraak naar beneden. Dit was een vingerwijzing voor een komende daling. De markt draaide vandaag al met al enorm en maakte de analyse van het verloop dus nogal complex. Laat ik de zaken zo simpel mogelijk maken en twee scenario's bespreken.

  • Morgen kijk ik in ieder geval naar het koersverloop ten opzichte van de bodem rond 557,1. Wordt die bodem doorbroken dan bekijk ik of lijn u steun vormt, want dat is van belang voor de geldigheid van de vlag u-u'. De onderkant daarvan valt morgen ongeveer samen met het 50% Fibonacci niveau van de stijging 543,6 - 566,3 rond 554,9, een potentieel steunniveau. Blijft de vlag geldig dan kan alsnog een stijging volgen. Een uitbraak naar beneden zou het patroon echter ongeldig maken en een gang naar het 61,8% niveau rond 552,3 geven. U ziet de beide Fibonacci niveaus als u even terugkijkt naar de uurgrafiek.

  • Het andere scenario is dat de AEX oploopt en naar boven door de beide lijnen van de wig v-v' breekt. Dat zou alsnog een voortzetting naar boven tot de meest aannemelijke ontwikkeling maken. Weerstand zou dan evenwel nog gevonden kunnen worden rond 562,4 of het niet in de grafiek getekende 61,8% Fibonacci niveau van de daling 566,3 - 557,1 rond 562,8.

Resumerend: 

De markt zorgde vandaag voor een ingewikkeld beeld. In de daggrafiek ontstond door een daling een mogelijke top en in de Bollinger Bands werd vastgehouden aan de dalende tendens. Tot zover is het eenvoudig. Met de afronding van de stijgende wig t-t' van vanochtend leek te markt te hebben gekozen voor een voortzetting naar beneden. Daar kwam echter verandering in bij de vorming van de vlag u-u'. Uit dat patroon bleek dat de markt toch nog aan een nieuwe stijging dacht. Vervolgens maakte de markt in het tweede deel van de middag met de ontwikkeling van de stijgende wig v-v' echter opnieuw een draai. Dat was een aanwijzing dat de blik weer naar beneden werd gewend. Hoe nu verder? Er zijn twee scenario's. 
Het ene is dat de graadmeter daalt. Ik let dan op de loop ten opzichte van de bodem rond 557,1 en eventueel, bij een daling onder die bodem, op de onderkant van de vlag u-u'. Die valt morgen vrijwel samen met het 50% niveau rond 554,9. Een uitbraak naar beneden uit de vlag zou dat patroon ongeldig maken en de index naar het 61,8% niveau rond 562,8 of wellicht lager doen gaan.
Het andere scenario is een verloop waarbij de AEX naar boven door de lijnen v en v' van de stijgende wig v-v' breekt. Een voortzetting naar boven zou dan de meest waarschijnlijke ontwikkeling worden. Weerstand kan er bij die ontwikkeling nog wel zijn rond 562,4 of 562,8. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 6 aug 2020, 18.38u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

6 aug 09.15u: Lager gestart, maar al snel steun

6 aug 10.00u: AEX even teruggekeerd in de wig

Donderdag 6 aug 2020: Wat is me opgevallen?

6 aug 11.00u: Vrijwel terug bij bodem rond 559

6 aug 12.00u: Beursgraadmeter is iets gestegen

6 aug 14.00u: Vlag in ontwikkeling in uurgrafiek

6 aug 15.00u: AEX is gestegen binnen de vlag

6 aug 16.00u: Het afgelopen uur geen uitbraak

6 aug 17.00u: Koersverloop is complex geworden

 

De vorige analyse:

5 aug slot: AEX hoger, maar weer met potentiŽle top

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven