ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We hebben een redelijk sterke beursmaand achter ons, een maand waarin de AEX ondanks een aanvankelijke daling namelijk 6,1% steeg ten opzichte van de maand ervoor. Meer dan 50% van de daling in de maanden februari en maart is inmiddels teruggedraaid. Zou de markt voortgaan op deze weg en wordt het hoogste punt uit april dat rond 528,7 lag epasseerd dan is het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 632,1 - 389,6 rond 539,5 het eerstvolgend richtpunt. Dat is dan de eerste potentiŽle weerstandsgrens die we tegenkomen.

  • De vraag is of we voortgaan op de weg naar boven. Daar moet ik op grond van de candle van vandaag mijn twijfel over uitspreken. De candle is een engulfing bearish line, waarvan de bovenkant zich bevindt bij het potentieel weerstandsniveau 528,5 dat ik deze week voortdurend noemde. Dit kan een top worden, namelijk als aanstaande maandag (de beurs is morgen dicht) een rode candle volgt.

  • De daling van vandaag hield tevens een terugkeer in binnen het kanaal r-r' waaruit we gisteren een uitbraak naar boven zagen. De uitbraak werd een valse uitbraak en ook dat is een reden om rekening te houden met een vervolg omlaag.

  • Belangrijk op maandag is lijn r, de onderkant van het kanaal. Breekt de index naar beneden uit dan is dat het einde van de stijgende trend en mogelijk de start van een correctieve fase. De lijn valt die dag min of meer samen met het 50% niveau rond 510,9 in deze grafiek. Daar kan in potentie dus steun gevonden worden. Zolang lijn r niet daadwerkelijk doorbroken is blijft een opwaartse voortzetting een optie.

  • Gaat de AEX inderdaad omlaag dan zal ik bij de middellijn van de Bollinger Bands kijken of daar eventueel steun wordt gevonden.

  • Er kwam vandaag in de uurgrafiek een eind aan het patroon van hogere toppen en hogere bodems, Dit heeft het beeld verzwakt. Dit hoeft voor het toekomstig verloop echter niet per se negatief uit te pakken, want er zijn nog vele potentiŽle steunniveaus die als steunpunt voor een nieuwe beweging omhoog kunnen dienen. Laat ik een aantal van die niveaus noemen. Het gaat allereerst om het 50% Fibonacci niveau van de stijging 495,6 - 528,7 waarover ik vanavond op grond van een nieuwe Elliott Wave telling Fibonacci lijnen heb geplaatst. Deze grens vinden we rond 512,2 en werd vandaag bereikt. In theorie kan de AEX komende maandag omhoog gaan vanaf dit niveau. Komt de index onder het laagste punt 511,8 dan zijn 510,9 (het 50% niveau uit de daggrafiek waar ook de onderkant van het kanaal r-r' ligt), een voorgaande bodem rond 509,6 en het 61,8% niveau rond 508,3 punten in de buurt waarvan eventueel bodemvorming tot realisatie kan komen. Daaronder hebben we dan nog 504,5 en 502,2 als potentiŽle steunpunten.

  • Loopt de AEX op maandag naar boven dan zult u in mijn updates lezen over de potentiŽle weerstandsniveaus waar we dan mee te maken hebben. Die kan ik nu nog niet bepalen, want een overtuigende bodem hebben we op dit moment nog niet.

Resumerend: 

De maand april was een redelijk sterke beursmaand. Het hoogste punt van de maand werd vandaag bereikt, we vinden dat rond 528,7. Zou de markt voortgaan op de weg omhoog en dit hoogste punt doorbroken worden, dan maakt dat van het 61,8% niveau rond 539,5 in de maandgrafiek het volgende doel. Er zijn echter een paar redenen om vooralsnog uit te gaan van een daling. De eerste reden is de engulfing bearish line die vandaag is ontstaan bij het potentiŽle weerstandsniveau 528,5. Bij bevestiging aanstaande maandag kan dit een top worden. De tweede reden is dat de uitbraak van gisteren uit het stijgend kanaal r-r' in de daggrafiek vandaag een valse uitbraak is geworden. Een beweging in de richting tegenovergesteld aan de oorspronkelijke uitbraakrichting is daarom aannemelijk. Laten we dus rekening houden met een eventuele daling.
Het staat evenwel niet vast dat een daling zal volgen. De index is de dag namelijk geŽindigd bij een potentieel steunniveau, het 50% niveau rond 512,2 in de uurgrafiek. Hier kan een bodem ontstaan, net als bij lijn r in de daggrafiek die maandag samenvalt met het niveau 510,9. De stijgende trend is intact zolang lijn r niet doorbroken wordt. Dat wil zeggen dat dan een vervolgbeweging omhoog mogelijk blijft. Stijgt de graadmeter maandag daadwerkelijk dan zult u in mijn updates lezen waar in theorie vervolgens weerstand kan worden gevonden.
Een daling onder lijn r en 510,9 zou een einde maken aan de stijgende trend. PotentiŽle steunniveaus waar dan een bodem kan volgen zijn achtereenvolgens 509,6, 508,3, 504,5 of 502,2. Verder kan bij de middellijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek in dat geval nog sprake zijn van steun. Een eventuele daling onder lijn r betekent dus nog niet dat een correctieve fase aanbreekt, want er is ook na een daling onder die lijn nog heel wat kans op bodemvorming. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 30 apr 2020, 19.12u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

30 apr 09.15u: AEX heeft weerstandsniveau bereikt

30 apr 10.00u: Beursindex opgevangen bij steunlijn

30 apr 11.00u: Strijd tussen kopers en verkopers

Donderdag 30 apr 2020: Wat is me opgevallen?

30 apr 12.00u: Vier groene candles, kopers sterker

30 apr 14.00u: Hoofd schouders patroon afgerond

30 apr 15.00u: Neklijn van toppatroon is getest

30 apr 16.00u: Verder gedaald dan naar het doel

30 apr 17.00u: AEX index is verder omlaag gegaan

Agenda van maandag 27 apr t/m vrijdag 1 mei 2020

 

De analyse van gisteren/afgelopen vrijdag:

29 apr slot: Uitbraak naar boven uit stijgend kanaal

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven