ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Gisteren ontstond tussen 546,8 en 544,3 een gap in het koersverloop van de AEX. Dit gap is vandaag gesloten, want de index steeg en bereikte de bovenkant van het gebied. Op grond hiervan kan morgen een daling volgen, want de bovenzijde van een gap is een potentiŽle weerstandsgrens.

  • De stijging van vandaag hield echter de vorming van een bodem in, waardoor ik de naar beneden gerichte wig t-t' in de grafiek heb kunnen tekenen. Deze wig is een teken dat in de markt een herstel wordt nagestreefd. Een uitbraak naar boven is namelijk gebruikelijk uit dit patroon. In de uurgrafiek stond gisterenavond een vergelijkbare wig en daar brak de AEX naar boven uit, dat is een mooi voorbeeld. Morgen kijk ik dus of een uitbraak aan de bovenzijde volgt, in welk geval de aandelenmarkt aanstuurt op een herstel op de daling van de laatste weken.

  • De andere kant van de medaille is dat een uitbraak aan de onderkant de wig onbruikbaar zou maken en dus een vervolg omlaag zou aangeven. Laten we zowel letten op de ontwikkeling ten opzichte van de bovenkant als die ten opzichte van de onderkant van de wig.

  • De trendrichting in de daggrafiek met Bollinger Bands is niet veranderd, de trend is nog steeds naar beneden gericht. Een daling kan dus zeker volgen.

  • In de uurgrafiek ziet u de stijgende wig s-s' die in ontwikkeling is. Bij dit patroon is een uitbraak naar beneden de gewone zaak. Dat zou dan de start zijn van een voortzetting naar beneden.

  • Een eventuele uitbraak naar boven zou de wig ongeldig maken. PotentiŽle weerstandsniveaus zijn er dan echter nog vier. Het zijn achtereenvolgens de stippellijn rond 548,4, het 50% Fibonacci niveau van de daling 559,2 - 539,6 rond 549,4, de stippellijn rond 551,3 of het 61,8% niveau rond 551,7. Een stijging boven 551,7 zou een sterke ontwikkeling zijn, want dat zou een terugkeer naar 559,2 tot de aannemelijke ontwikkeling maken.

  • Een uitbraak naar beneden zou de correcte afronding van de stijgende wig s-s' zijn. Bij die ontwikkeling kijk ik om te beginnen of eventueel steun gevonden wordt rond 543,6. De vorming van een hogere bodem boven die van gisteren, bij 543,6 of een andere plaats, zou ondanks een voorgaande uitbraak uit de wig namelijk toch nog kunnen uitmonden in een vervolg omhoog. Een daling onder de bodem rond 539,6 zou een voortzetting naar beneden zijn.

Resumerend: 

De stijging vandaag betekende dat het gap van gisteren gesloten is, wat een vervolg van de daling kan opleveren. In de daggrafiek is echter een naar beneden gerichte wig te zien en dat is een patroon dat over het algemeen een uitbraak naar boven met een stijging geeft. In de uurgrafiek zien we in tegenstelling hiermee een stijgende wig en dat patroon resulteert over het algemeen nu juist in een daling. De patronen spreken elkaar tegen. Morgen houd ik dus het verloop in de gaten ten opzichte van de vier lijnen waaruit deze twee patronen zijn opgebouwd. Komt in de uur- en kwartiergrafiek een uitbraak naar boven tot stand dan wordt de stijgende wig in die grafieken ongeldig. Weerstand kan dan eventueel gevonden worden rond 548,4, 549,4, 551,3 of 551,9. Zou  551,9 doorbroken worden dan is een terugkeer naar 559,2 waarschijnlijk. Bij een uitbraak naar beneden uit de stijgende wig s-s' kijk ik of een hogere bodem wordt gevormd boven 539,6, bijvoorbeeld bij 543,6. Een daling onder 539,6 zou een voortzetting naar beneden impliceren. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 30 mei 2019, 18.57u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

30 mei 09.15u: Markt doet poging zaak te repareren

30 mei 10.00u: Pogingen om AEX hoger te krijgen

30 mei 11.00u: Markt bezig met sluiten van het gap

Donderdag 30 mei 2019: Wat is me opgevallen?

30 mei 12.00u: Het gap is voor de helft gesloten

30 mei 14.00u: Niet verder gegaan met sluiten gap

30 mei 15.00u: Beleggers verwachten een stijging

30 mei 16.00u: Het gap van gisteren is gesloten

TomTom: FinanciŽle variant van balletje-balletje

30 mei 17.00u: Korte termijn top bij bovenkant gap

 

Naar boven