ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Op de borden staat voor deze week een verlies van 3,1% ten opzichte van vorige week vrijdag. Het laagste punt van de week lag bij het 23,6% Fibonacci niveau van de stijging 472,2 - 571,9 waarover ik in deze grafiek Fibonacci lijnen heb geplaatst. Een 23,6% niveau is een potentieel steunniveau en dat wil zeggen dat hier een bodem kan ontstaan. Dat zou echter wel een blijk van groot optimisme zijn, een 23,6% correctie is namelijk erg klein. Normaal gesproken zul je een daling naar het 38,2% niveau of lager zien. De AEX zou dan naar 533,8 of lager gaan. Zoals het er nu voorstaat is bodemvorming bij het 23,6% niveau rond 548,4 evenwel nog mogelijk.

  • Zou het laagste punt van deze week op dat niveau doorbroken worden dan richt ik me vervolgens op de bodem rond 538,7 van 25 maart jongstleden. Dat is in dat geval namelijk het eerste potentiŽle steunniveau dat we op de weg omlaag tegenkomen.

  • De beurs boekte winst met de candle van vandaag. Het verloop zorgde voor een bullish harami, al moet ik zeggen dat de candle van vandaag daarvoor eigenlijk iets te groot is. Laten we het desalniettemin als een potentiŽle bodem zien.

  • Het is niet goed te zien, maar het slot van de dag lag iets onder de Bollinger Bands. Dit wil zeggen dat we nog steeds rekening moeten houden met een eventuele terugkeer van de beursgraadmeter binnen de banden en dus met een stijging. Dat die zich maandag echter al voordoet is niet zeker. Het is vaker voorgekomen dat de AEX drie keer buiten de banden sloot, dat is ook nu mogelijk.

  • Volgende week kunnen we onze aandacht voor wat het korte termijn koersverloop betreft richten op de stappen die worden gezet ten opzichte van lijn k. Voor de start van een herstelbeweging is als eerste stap een doorbraak door lijn k vereist. Zolang de AEX onder de lijn noteert is het slim om van een vervolg omlaag uit te gaan. Een daling onder de bodem rond 548,4 zou dat vervolg bekrachtigen.

  • Een eventueel herstel heeft pas wat om het lijf indien achtereenvolgens lijn k en de toppen rond 553,8 en 554,8 van vandaag doorbroken worden. Bij een eventuele stijging let ik dan ook op of die doorbraken tot stand komen.

Resumerend: 

Een daling deze week betekende in de weekgrafiek dat het 23,6% Fibonacci niveau rond 548,4 werd bereikt. Het is een potentieel steunniveau, een grens waar een bodem kan ontstaan. Zou dat gebeuren dan zou dat getuigen van groot optimisme, want een correctie van 23,6% is erg klein. Meestal bedraagt een correctie 38,2% of meer, waarvoor de index in dit geval naar 533,8 of lager zou moeten gaan. Bij de situatie van dit moment is bodemvorming bij en een stijging vanaf het 23,6% niveau 548,4 echter nog mogelijk.
De daggrafiek met Bollinger Bands zegt ons dat we rekening moeten houden met de optie van een terugkeer in de banden en dus met een stijging. Dat doe ik dan ook. Ik let in dit kader aanstaande maandag specifiek op het verloop ten opzichte van lijn k in de uur- en kwartiergrafiek. Wordt die lijn doorbroken dan volg ik wat de stappen worden ten opzichte van de toppen rond 553,8 en 554,8 van vandaag. Die moeten net als lijn k worden uitgenomen om vorm te geven aan een herstel. Zolang lijn k niet is doorbroken is de dalende trend intact en doen we er goed aan uit te gaan van een vervolg naar beneden. Dat vervolg komt daadwerkelijk tot stand bij een daling onder 548,4. Als volgend richtpunt neem ik in dat geval de bodem van 25 maart jongstleden rond 538,7, dan het eerstvolgend potentieel steunniveau. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 10 mei 2019, 18.30u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

10 mei 09.15u: Positieve dagstart beursindex

10 mei 10.00u: AEX niet verder meer gestegen

Vrijdag 10 mei 2019: Wat is me opgevallen?

10 mei 11.00u: Vlag afgemaakt in kwartiergrafiek

10 mei 12.00u: Het bleef tot nog toe bij ťťn aanval

10 mei 14.00u: AEX door de bodem van vanmorgen

BAM: Daling van maar liefst 14% na kwartaalcijfers

10 mei 15.00u: Vloertje onder AEX bij 50% niveau

10 mei 16.00u: Aanval op de dalende weerstandslijn

10 mei 17.00u: Index verder gedaald vanaf lijn k

Agenda van maandag 29 apr t/m vrijdag 3 mei 2019

Naar boven