ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De rode candle die vandaag is ontstaan betekent dat in de daggrafiek de vlag b-b' tot ontwikkeling is gekomen. Breekt de AEX morgen naar beneden uit het patroon dan is dit voortzettingspatroon afgerond. Dit houdt dan een vervolg naar beneden in. Zou de beursindex morgen stijgen dan let ik op het verloop ten opzichte van de bovenkant van het patroon. Een eventuele uitbraak naar boven zou het patroon namelijk ongeldig maken. Een voortzetting naar beneden is de meest waarschijnlijke ontwikkeling. Of die zich voordoet is uiteraard afhankelijk van de koersbewegingen op de Amerikaanse en Aziatische markten en dat is dus de onzekere factor.

  • De stippellijn rond 477,7 is als 50% Fibonacci niveau van de stijging 378,5  - 576,9 als steunniveau belangrijk voor de vervolgontwikkeling, net als de onlangs rond 472,2 gevormde bodem. Een daling onder beide niveaus zou de onderkant van een kanaal in de kwartaalgrafiek waarover ik afgelopen maandag schreef tot het koersdoel maken. Daar vertel ik u meer over indien de daling onder 472,2 zich inderdaad voordoet. Op dit moment houd ik vanwege de onzekerheid die daaraan verbonden is mijn kruit nog even droog.

  • Zou de index stijgen dan is de middellijn van de Bollinger Bands een mogelijke weerstandslijn, bij een daling is de onderste lijn een potentiŽle steunlijn.

  • Vanmiddag ontstond een top onder de dubbele top rond 488,4 waar ik gisteren over schreef, namelijk op 483,8. Dat is negatief. Vanmorgen ontstond echter een bodem net boven die van gisteren en dat vormt een tegenwicht. De zaak is onbeslist.

  • Bij een achtereenvolgende daling onder 479,6, 478,2 en 477,7 ontwikkelt het beursverloop zich negatief, de graadmeter gaat dan naar 472,2 of lager. Boven 483,8 echter toont de markt opnieuw veerkracht en zullen we moeten gaan kijken welke stappen worden gezet ten opzichte van de dubbele top rond 488,4. Die stappen bepalen dan het vervolg, samen met het verloop ten opzichte van de bovenkant van de vlag b-b' in de daggrafiek.

Resumerend: 

De candle van vandaag in de daggrafiek heeft ervoor gezorgd dat in die grafiek een vlag tot ontwikkeling is gekomen. Wordt het patroon afgerond met een uitbraak naar beneden, gebruikelijk bij dit patroon, dan houdt dat een vervolg omlaag in. Ik let in dat verband ook op de koersontwikkeling ten opzichte van de niveaus 479,6, 478,2 en 477,7, en later eventueel de bodem rond 472,2. Zou deze bodem doorbroken worden dan behelst dat een keuze voor een negatief vervolg. Wordt de top van vanmiddag 483,8 doorbroken dan kunnen we nochtans gaan kijken naar de stappen ten opzichte van de dubbele top rond 488,4 en de bovenkant van de vlag in de daggrafiek. Een eventuele uitbraak naar boven zou dit patroon ongeldig maken en daarmee een flinke verbetering zijn van het beeld. Op die mogelijkheid zal ik dus letten indien de AEX zou stijgen, bij de vlag de minst waarschijnlijke, maar nooit onmogelijke optie.

En dan nog dit...

Gisterenavond schreef ik over de kwartiergrafiek van de S&P500 en vanavond doe ik dat opnieuw. Het koersverloop vraagt daar namelijk om.

  • De S&P500 evenaarde gisteren de top rond 2.520 van 28 december jongstleden en daar ontstond een tweede top. Eerder was in de grafiek al een tweede bodem rond 2.473 ontstaan, waardoor gesproken kon worden over een rechthoek. De S&P500 brak vanmiddag naar beneden uit dat patroon. Bijzonder was dat de index vervolgens met een versnelling in het koersverloop terugkeerde binnen het patroon. Er werd in de Amerikaanse markt doelgericht en met succes aangestuurd op een terugkeer boven de stippellijn rond 2.473. Het afgelopen kwartier zorgden kopers er nogmaals voor dat die stippellijn niet doorbroken werd, de S&P500 werd na een daling onder deze lijn snel teruggezet naar boven. Er werd door kopers wederom actief gehandeld op de daling onder deze lijn, een kwestie van tactiek. Daarbij werd een dalende wig afgemaakt die aangeeft dat kopers van zins zijn het verlies van de S&P500 geheel weg te werken. Ik moet overigens nog zien of hen dat lukt. Over het algemeen is tactiek namelijk een slechte basis voor de realisatie van een stijging. Ik wacht dus nieuwsgierig af of het genoeg is dat de index tweemaal gericht teruggebracht werd boven 2.473. Dat doe ik dan weer omdat het Amerikaanse slot van belang is bij de vraag of de vlag in onze AEX daggrafiek al dan niet wordt afgerond met een uitbraak naar beneden. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 3 jan 2019, 19.17u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

3 jan 09.15u: Negatief door waarschuwing Apple

3 jan 10.00u: Verkoopdruk op Amsterdamse beurs

3 jan 11.00u: AEX lager, verkopers het sterkst

3 jan 12.00u: Bodem net boven 50% niveau 477,7

3 jan 14.00u: AEX lift met S&P500 futs mee omhoog

BAM: Momenteel dubbele bodem in lange dalende trend

3 jan 15.00u: De AEX is door de top van vanmorgen

3 jan 16.15u: Flink deel stijging in 15 min teniet gedaan

3 jan 17.00u: Onze markt toont nogmaals veerkracht

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven