ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Amsterdam realiseerde ten opzichte van vorige week vrijdag een winst van 1,6%, waarbij de AEX index sloot op het hoogste punt van de week. Het laatste geeft aan dat beleggers volgende week een vervolg naar boven verwachten. PotentiŽle barriŤres voor de huidige stijging zijn het 50% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 472,2 rond 524,5 en het 61,8% niveau van die daling rond 536,9. We zijn nu naar het zich laat aanzien dus onderweg naar 524,5, waar we kunnen gaan volgen of er eventueel een top wordt ontwikkeld.

  • In de daggrafiek werd het potentieel weerstandsniveau 522,3 vandaag doorbroken. De AEX steeg verder binnen het trendkanaal b-d. De eerstvolgende potentiŽle weerstandsgrens is het Fibonacci niveau 524,5 dat we in de weekgrafiek zagen. Dat is dus een mogelijk doel. Een tweede doel, zou 524,5 met een slotstand doorbroken worden, is lijn d. Deze bovenste lijn van het kanaal ligt aanstaande maandag rond 528,9.

  • Vorige week vrijdag ontstond een omgekeerd hoofd en schouders patroon met koersdoel 550,8. Een veel grotere stijging dan die naar lijn d is dus mogelijk, zolang dit bodempatroon maar geldig blijft. Ik acht het geldig zolang de beursindex boven de bodem rond 509,3 koerst die afgelopen maandag ontstond.

  • Boven die bodem hebben we echter nog lijn b, de onderkant van het kanaal b-d die voor steun kan zorgen. Deze lijn ligt komende maandag rond 516,8. Het naar boven gerichte kanaal blijft in stand als we maandag boven dat niveau 516,8 blijven.

  • De AEX bleef ook vandaag bij de bovenste lijn van de Bollinger Bands, wat een aanwijzing is voor een krachtige trendmatige beweging naar boven. Een plaats waar deze beweging eindigt is op grond van dit gereedschap niet te geven.

  • Vanmorgen werd in de uurgrafiek eerst een hogere top neergezet, waarna bij een daling een hogere bodem ontstond. Vervolgens werd de top van vanochtend doorbroken. Aan het patroon van hogere toppen en hogere bodems is een nieuwe stap toegevoegd. Zolang we nu maar boven de laatste bodem rond 519,7 blijven is de opwaartse trend intact. Zouden we onder deze bodem belanden dan wordt het koersverloop ten opzichte van de stippellijn rond 516,8 belangrijk. Die valt komende maandag samen met de onderkant van het kanaal in de daggrafiek.

  • De laatste candle in de kwartiergrafiek is de candle uit de slotveiling. Alleen grote marktpartijen handelen in deze veiling, kleine beleggers staan buitenspel. Deze candle, het resultaat van de veiling, maakt duidelijk waar de grote partijen staan. De beursindex eindigde op het hoogste punt van de week, men 'ziet' dus een voortzetting naar boven.

Resumerend: 

De AEX steeg deze week opnieuw en eindigde bovendien op het hoogste punt van de week. De markt verwacht dus een voortzetting naar boven. In eerste instantie hebben we hiervoor twee mogelijke doelen, te weten 524,5 en lijn d in de daggrafiek die maandag rond 528,9 ligt. Het omgekeerd hoofd en schouders patroon in de daggrafiek zegt dat lijn d doorbroken zou kunnen worden. Het bodempatroon geeft namelijk een koersdoel van 550,8 en dat blijft geldig zolang de beursindex boven 509,3 noteert. Zou lijn d doorbroken worden dan is het 61,8% niveau rond 536,9 uit de weekgrafiek overigens nog een belangrijk potentieel weerstandsniveau. Loopt de index maandag op dan ga ik om te beginnen uit van een stijging naar 524,5 en kijk daar als het inderdaad wordt bereikt verder. Indien de index zou dalen is de koersontwikkeling ten opzichte van de bodem rond 519,7 van belang. Zou de AEX onder deze bodem belanden dan wordt het koersverloop ten opzichte van de stippellijn rond 516,8 in de uur- en kwartiergrafiek belangrijk. Die valt komende maandag samen met de onderkant van het kanaal in de daggrafiek, waardoor het verloop ten opzichte van dat niveau 516,8 dan bepaalt of het kanaal b-d en daarmee de opwaartse trend in de daggrafiek intact blijft.

En dan nog dit...

Twee weken geleden plaatste ik een daggrafiek met een Elliott Wave telling. Het nadeel van deze techniek is dat je een telling onder sommige omstandigheden moet herzien, namelijk als niet meer aan een van de regels wordt voldaan. Soms moet je dan erg ver terug om de telling met terugwerkende kracht aan te passen. De telling in de grafiek is dan ook niet meer gelijk aan die van de vorige keer, daarom vanavond een herziening.

  • Zoveel analisten, zoveel tellingen. Na de vorige keer kreeg ik meerdere mails waarin werd gesteld dat mijn telling niet klopte. Ik was overigens blij met die mails. Op het gebied van patronen, Fibonacci en candlesticks acht ik mezelf een expert, op het gebied van Elliott Wave zeker niet. Vaardigheid ontwikkel je echter alleen maar door dingen te doen en je vervolgens open te stellen voor suggesties waarvan je kunt leren. Dat doe ik dan ook. In de grafiek hierboven meen ik te zien dat we bezig zijn met een tweede golf van vijf, een golf naar boven. Het is de stijging rechtsonder van (1) naar (2). Waar punt (2) uiteindelijk komt te liggen kan ik niet zeggen. Op een gegeven moment start golf (3) naar beneden en die zou ons onder de bodem rond 472,2 brengen. Zou de AEX boven 534,21 komen dan moet ik de telling herzien. Daarmee raak ik meteen de achilleshiel van de methode. Zolang dat niveau echter niet doorbroken wordt houd ik voor alle zekerheid rekening met de mogelijkheid dat de dalende trend binnenkort wordt hervat. Concreet wil ik daarvoor wel eerst een daling onder 509,3 zien. Dat zou immers het bodempatroon in de daggrafiek ongeldig maken en dus een aanzienlijke verslechtering van het beeld zijn. Op dit moment staan alle seinen evenwel op groen en is speculeren op een daling daarom voorbarig. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 1 feb 2019, 19.09u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

1 feb 09.15u: Top van gisteren meteen doorbroken

1 feb 10.00u: Steun net onder slot van gisteren

1 feb 11.00u: AEX bleef net onder weerstand 522,3

1 feb 12.00u: Index gedaald vanaf weerstandsgrens

1 feb 14.00u: Beursindex is alsnog verder gedaald

1 feb 15.00u: Hogere bodem in kwartiergrafiek AEX

Arcelor: Koersdoel werd bereikt, nu bodempatroon

1 feb 16.15u: AEX even boven weerstand geweest

1 feb 17.00u: Strijd om doorbraak neer te zetten

 

Agenda van maandag 28 jan t/m vrijdag 1 feb 2019

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven