ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Dit was een slechte week voor de AEX index. Onze beursgraadmeter daalde ten opzichte van vorige week met bijna 3,6% en brak naar beneden door lijn j en de bodem uit juni van dit jaar. We staan op zes punten verlies ten opzichte van de slotstand van vorig jaar. De index vond steun ter hoogte van de bodem 534,6 uit november 2017. Dit is een potentieel steunniveau, zou het echter doorbroken worden dan vinden we in deze grafiek pas steun rond 516 punten. Komende week wordt het daarom allereerst kijken of we vanaf de stippellijn rond 534,6 wellicht een nieuwe opwaartse beweging starten.

  • De dagcandle van vandaag is een hammer en dus een potentiële bodem. Dat is alvast een goed begin. Het laagste punt ervan vinden we rond 533,9. Zou dat punt doorbroken worden dan heeft de hammer geen waarde meer. De AEX gaat dan naar de onderkant 529,4 van het gap van 5 april jongstleden (waar steun kan liggen en dus een bodem kan ontstaan) of lager (516 uit de weekgrafiek).

  • We noteren vandaag het derde slot onder de Bollinger Bands. Vier slotstanden onder de banden komen zelden voor, daarom houd ik rekening met de mogelijkheid van een stijging waarmee de AEX terugkeert boven de onderste lijn van deze indicator. Beloven kan ik echter niets, want een vierde slot onder de banden is niet onmogelijk. Niets is onmogelijk met Trump aan het Amerikaanse roer .

  • Gisteren tekende ik lijn k in de kwartiergrafiek, die heb ik overgenomen in de uurgrafiek. We kunnen aan het verloop ten opzichte van deze lijn in eerste instantie zien of de dalende trend al dan niet behouden blijft. Een doorbraak betekent herstel, standen onder de lijn beloven niet veel goeds.

  • Breekt de beursindex door lijn k dan willen we uiteraard weten waar eventueel weerstand gevonden kan worden. Ik heb er even over na moeten denken, na enig dubben heb ik daarvoor Fibonacci geplaatst tussen 549,9 en 533,9. Dit deed ik omdat tussen die twee punten een complete cycle van vijf golven is te onderscheiden. Het grote nadeel van een Elliott Wave telling als deze is overigens dat je de telling achteraf, afhankelijk van het koersverloop dat volgt, soms noodgedwongen moet aanpassen. Ik moet hier volgende week dus wellicht op terug moet komen, dat neem ik dan maar voor lief. Potentiële weerstandsgrenzen bij een vervolg naar boven zijn voorlopig 540 (38,2%), 541,9 (50%) of 543,8 (61,8%).
  • Indien de bodem rond 533,9 bij een daling doorbroken wordt verwijder ik deze Fibonacci lijnen uit de grafiek, dat zou een nieuwe fase in de daling betreffen.

Resumerend: 

Deze week was met een daling van 3,6% en doorbraken door de junibodem en lijn j in de weekgrafiek een slechte beursweek. De AEX vond steun ter hoogte van de bodem uit november 2017 rond 534,6. Het is een potentieel steunniveau, het wordt volgende week dus volgen of onze markt wellicht kans ziet vanaf dit niveau een nieuwe beweging omhoog op te bouwen. De hammer in de daggrafiek en drie slotstanden onder de Bollinger Bands in de andere daggrafiek geven aan dat een stijging kan volgen. We kunnen letten op het verloop ten opzichte van lijn k in de uur- en kwartiergrafiek. Wordt die lijn doorbroken dan eindigt de dalende trend voor dat moment. Ik neem op grond van Fibonacci lijnen in de kwartiergrafiek voorlopig aan dat er dan weerstand kan zijn rond 540, 541,9 of 543,8 en kijk vervolgens of ik dat eventueel moet herzien. Standen onder lijn k zijn negatief, want dan blijft de neerwaartse koersontwikkeling intact. Een eventuele daling onder 533,9 zou een vervolg naar het potentiële steunniveau 529,4 in de daggrafiek of wellicht lager inhouden. Bij dat laatste denk ik dan aan het niveau 516 in de weekgrafiek.

En dan nog dit...

Voor de slotgrafiek kan ik deze week vanwege een patroon dat zich in die grafiek aftekent naar mijn gevoel niet om de weekgrafiek van de Duitse DAX index heen.

  • Vanaf de bodem uit maart 2017 naar rechts ziet u een potentieel hoofd en schouders patroon. Dit enorme toppatroon zou afgerond worden indien de DAX achtereenvolgens door de stippellijn rond 11.870 en de bodem rond 11.725 breekt. Er zou een donkere tijd aanbreken, de DAX zou naar de onderkant van de grafiek gaan. U begrijpt dat ik hier vanavond niet omheen kon, want het doet alle alarmbellen rinkelen. Vanzelfsprekend bekijk ik volgende week of de Duitse markt wellicht kans ziet de DAX een stijging in te doen zetten, zodat het patroon niet afgerond wordt. Dan nog blijft de situatie uiterst gevaarlijk. Voor alle duidelijkheid, de toppen rond 13.205 en 13.600 moeten worden doorbroken ter afwending van een eventuele afronding van dit gevaarlijke patroon. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 7 sep 2018, 19.22u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

7 sep 09.15u: Beursindex nog steeds onder druk

7 sep 10.00u: AEX iets onder het niveau 537,8

7 sep 11.00u: Index beweegt nog steeds omlaag

7 sep 12.00u: Daling duurt nog altijd voort

7 sep 14.00u: Er is een driehoek in ontwikkeling

ING: Aandeel wordt flink geraakt op de beurs

7 sep 15.00u: Driehoek afgerond met een uitbraak

7 sep 16.00u: Een bodem bij het niveau 534,6

7 sep 17.00u: AEX bij potentiële weerstandslijn

 

Agenda van maandag 3 sep t/m vrijdag 7 sep 2018

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven