ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vanavond schrijf ik mijn slotanalyse met kleine grafieken, dat is met zes grafieken het meest overzichtelijk. Klikt u op een grafiek dan krijgt u een grotere versie ervan te zien. 

  • De grafiek hierboven links is de maandgrafiek van de AEX, de grafiek hierboven rechts de weekgrafiek. De candle van deze maand in de maandgrafiek is een doji. De opening en het slot van deze maand waren praktisch gelijk. Het duidt op een onvermogen om richting te kiezen. Dat zal dan in de decembermaand alsnog moeten gebeuren.

  • De candle van deze week in de weekgrafiek is een bearish harami en dat maakt van de onderkant 506,9 van de candle van vorige week een potentiŽle bodem. De candle van deze week is echter tevens een inverted hammer en dat wijst op weerstand. Het is dus de vraag wat de waarde is van de potentiŽle bodem.

  • Zouden de bodems rond 506,9 en 500,5 overigens doorbroken worden dan ontstaat een enorm toppatroon in deze grafiek. Het gaat om een hoofd en schouders patroon dat ernstig negatieve consequenties zou hebben voor de loop van de beurs.

  • In de daggrafiek links is nog steeds de vlag u-u' in ontwikkeling. Kiest Amsterdam volgende week voor een uitbraak naar beneden dan behelst dat een keuze voor een voortzetting omlaag. Dit is de normale ontwikkeling bij een naar boven gerichte vlag. De markt houdt gezien de vandaag gevormde hammer echter de weg naar boven open. Een uitbraak naar boven uit de vlag zou dit patroon ongeldig maken en dus een flinke verbetering zijn van het beeld. Zolang de vlag niet is afgerond of ongeldig is geworden houd ik beide opties open.

  • De AEX koerst in de daggrafiek met Bollinger Bands rechts onder de middellijn, waardoor een daling hier de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkeling is. De waarde van de middellijn is echter niet erg groot, dat moet ik hieraan toevoegen. Het is in ieder geval een potentiŽle weerstandslijn.

  • Vandaag werden een hoofd en schouders patroon, een stijgende wig en een vlag in de uur- en kwartiergrafiek van de AEX ongeldig. Het is een unicum dat drie patronen die op een daling wijzen op ťťn dag ongeldig worden gemaakt. Hier werd doelgericht op gehandeld. In mijn updates van 15.00 uur en 17.00 uur kunt u een en ander indien gewenst nog eens terugleren, de links staan onderaan deze pagina.

  • De laatste uitbraak, die uit de vlag v-v', werd overigens een valse uitbraak. Met deze uitbraak hebben kopers hun hand dus overspeeld. Op een valse beweging volgt meestal een gang in de tegenovergestelde richting. Maandag kan dus alsnog een daling volgen. In dat geval wordt het volgen of de vlag u-u' in de daggrafiek eventueel wordt afgemaakt met een uitbraak aan de onderzijde.

  • Voor wat de potentiŽle weerstandsniveaus betreft hebben we aanstaande maandag te maken met 521,1, 522,2 en 523,8. Zouden deze doorbroken worden dan moeten we letten op de ontwikkeling ten opzichte van de bovenzijde van de vlag u-u' in de daggrafiek. Er zou dan namelijk een uitbraak naar boven kunnen volgen, een ontwikkeling die de vlag ongeldig zou maken.

Resumerend: 

De maand november leverde in de maandgrafiek een doji op, een teken van onvermogen om richting te kiezen. Het koersverloop van deze week zorgde in de weekgrafiek voor een potentiŽle bodem, maar dat is gezien de inverted hammer van deze week een discutabele bodem. Het is echter wel een belangrijke. Zouden deze bodem rond 506,9 en die rond 500,5 namelijk doorbroken worden dan ontstaat in de weekgrafiek een enorm hoofd en schouders patroon, een toppatroon dat ernstig negatieve consequenties zou hebben. In de daggrafiek is nog steeds de vlag u-u' in ontwikkeling. Dit patroon maakt een daling tot de meest waarschijnlijke ontwikkeling. Het wordt afgerond indien zich een uitbraak naar beneden voordoet, wat dan een voortzetting naar beneden aangeeft. Het is dan tijd te letten op de ontwikkeling ten opzichte van de besproken bodems rond 506,9 en 500,5. Krijgen we aanstaande maandag daarentegen een stijging boven 521,1, 522,2 en 523,8 voorgeschoteld dan kan in theorie een uitbraak naar boven volgen uit de vlag u-u' in de daggrafiek. Dat zou dit patroon ongeldig maken en een forse verbetering van het technische beeld zijn.

En dan nog dit...

Morgen ontmoeten de Amerikaanse president Trump en de Chinese president Xi Jinping elkaar bij de G20 bijeenkomst in Buenos Aires. Er wordt door hen onderhandeld. De uitkomst van die onderhandeling is van enorm belang voor de wereld en dus ook voor de aandelenmarkten.

  • De S&P500 index noteert in afwachting van het gesprek vlak onder het 61,8% Fibonacci niveau rond 2.745 in deze daggrafiek. Een doorbraak heeft men voorafgaand aan de cruciale bijeenkomst tot nog toe nog niet durven realiseren, al is de Amerikaanse graadmeter wel erg dicht bij de realisatie daarvan. Ik neem aan dat vandaag geen doorbraak tot stand komt. Het is immers uiterst ongewis of Trump en Xi Jinping er in zullen slagen tot een overeenkomst te komen. Zeg echter nooit nooit, zeker niet bij Amerikanen. Ik ben stiekem dus wel erg benieuwd naar het koersverloop van vanavond. Nog benieuwder ben ik vanzelfsprekend naar de uitkomst van het topoverleg en de manier waarop de aandelenmarkten hier volgende week vervolgens op reageren. Dat wordt wat. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 30 nov 2018, 18.45u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

30 nov 09.15u: Eerste kwartier was licht negatief

30 nov 10.00u: Hoofd en schouders patroon is af

30 nov 11.00u: Niet op steun, AEX toch gekocht

30 nov 12.00u: Neklijn van toppatroon is getest

30 nov 14.00u: Herstelbeweging tijdens de lunch

30 nov 15.00u: Kopers speelden het zojuist scherp

30 nov 16.00u: Nog geen uitbraak in Amsterdam

30 nov 17.00u: Kopers maakten de vlag ongeldig

 

Agenda van maandag 26 nov t/m vrijdag 30 nov 2018

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven