ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het slot van deze maandag lag 0,13% onder dat van afgelopen vrijdag, wat een beperkte daling is en ons op zich dus geen zorgen hoeft te baren. De rode candle betekent echter wel dat we met de AEX index in de buurt van het niveau 564 zijn gebleven, de top uit 2007. Afgelopen vrijdag heeft u in mijn slotanalyse kunnen lezen dat de beursgraadmeter boven die grens dient te blijven, opdat aanstaande woensdag in de maandgrafiek een doorbraak wordt gerealiseerd. Dit gebeurde eerder achtereenvolgens in de dag- en weekgrafiek, een doorbraak in de maandgrafiek moet de vervolgstap worden. Sluit de graadmeter op 31 januari aanstaande onder 564 dan is het de vraag of de index nog wel verder doorloopt naar boven. Hoe hoger we boven 564 staan, hoe kleiner het risico op een terugkeer eronder is. De lichte daling van vandaag is in dit opzicht dus geen goed nieuws, we moeten snel verder omhoog om veiligheid te verkrijgen.

  • Vanuit de daggrafiek met Bollinger Bands kunnen we prima verder naar boven, want hierin is de trend door de stijgende middellijn nog steeds naar boven gericht. Die lijn is een potentiŽle steunlijn.

  • Vanmorgen werd het hoogste punt van gisteren 567,7 vrijwel geŽvenaard. Dat niveau zal alsnog doorbroken moeten worden voor een gang naar de volgende weerstand ter hoogte van de top rond 569,2 of hoger.

  • Het laagste punt van de dag lag bij het 61,8% Fibonacci niveau 565,1 van de lijnen die ik vrijdag jongstleden in de kwartiergrafiek plaatste. Het is een punt dat in theorie het beginpunt kan zijn van een nieuwe beweging omhoog. De markt heeft deze mogelijkheid met de bodem van vanmiddag dus nadrukkelijk open gehouden.
  • Een daling onder 565,1 echter zou een terugkeer naar 564 inhouden en dat zou voor een spannende situatie zorgen. De vraag is dan immers of de AEX boven 564 en de laatste bodem rond 563,6 zou blijven.

Resumerend: 

De daling van 0,13% van deze maandag zegt op zich niets, maar brengt wel het risico met zich mee dat we terugkeren onder 564. Aanstaande woensdag dient om de voortzetting naar boven veilig te stellen een slot boven dit niveau tot stand te worden gebracht. Hoe hoger we koersen met de AEX, hoe groter de kans is dat dit wordt verwezenlijkt. Een pluspunt is dat er vanmiddag steun lag bij het 61,8% niveau 565,1 in de kwartiergrafiek. Hiermee hield de markt de mogelijkheid van een stijging open. De top rond 565,7 moet nu alsnog gepasseerd worden voor een gang naar 569,2 of hoger. Zakt de index door 565,1 dan wordt het spannend, want dan is het de vraag of onze aandelenmarkt de beursindex vervolgens boven 564 en de laatste bodem 563,6 weet te houden. Een kans op een terugkeer daaronder is dan aanwezig. 

En dan nog dit...

Het wordt voor Amerikaanse beleggers langzamerhand iets lucratiever om in langlopende staatsleningen te stappen, dat blijkt uit de grafiek van de Amerikaanse 10-jaars rente hieronder.

  • De top uit maart van dit jaar is doorbroken en dat wil zeggen dat de 10-jaars rente verder oploopt richting 3%. Het wordt nu het rendement verbetert geleidelijk interessanter om in lange staatsleningen te beleggen. Nu de Amerikaanse aandelenmarkten door de dagelijkse records op hoge niveaus staan en beleggen in aandelen dus steeds meer risico met zich mee brengt is het gegeven dat deze leningen interessanter worden iets dat voor druk op de aandelenmarkten kan zorgen. De kans bestaat immers dat beleggers een groter deel van hun portefeuille in staatsleningen gaan beleggen, ten koste van aandelenposities. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 29 jan 2018, 19.01u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

29 jan 09.15u: Licht hogere opening van de week

29 jan 10.00u: Beursindex staat licht onder druk

29 jan 11.15u: AEX bij het 50% Fibonacci niveau

29 jan 12.00u: Bodem ontwikkeld bij 50% grens

29 jan 14.00u: Vlag op vlag in de kwartiergrafiek

29 jan 15.00u: Beslissing doorgeschoven naar VS

Sligro: Doorbraak gerealiseerd na kwartaalcijfers

29 jan 16.00u: Afgelopen uren steun rond 566

29 jan 17.00u: Steun gevonden bij 61,8% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven