ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Hoewel de maand nog niet afgelopen is start ik deze analyse met de maandgrafiek die u hierboven links ziet. Ik wil u namelijk laten zien dat de AEX index de top uit 2007 op 563,98 heeft bereikt. Het is een cruciaal niveau, omdat er zo'n belangrijke voorgaande top staat een potentieel weerstandsniveau. De mogelijkheid van topvorming is bij deze grens aanwezig, het wordt de komende dagen daarom volgen of rond 564 eventueel een top tot stand komt. Klikt u op de grafiek dan krijgt u overigens een grotere versie ervan op uw scherm.

  • Weet Amsterdam een doorbraak te realiseren dan hebben we uiteraard een koersdoel nodig. Het doel dat ik dan wil gebruiken is lijn u in de weekgrafiek rechts, die deze week rond 569 is te vinden.

  • In de daggrafiek links heb ik lijn u uit de weekgrafiek overgenomen. Lijnen in grafieken met een verschillend tijdvenster lopen vaak niet precies gelijk, dat is ook hier het geval. Lijn u ligt morgen in deze daggrafiek rond 566,1, dat is naast 569 morgen dus een punt waar weerstand gevonden kan worden. De lijn uit de weekgrafiek is overigens het belangrijkst. Een doorbraak door het hoogste punt 564,1 van vandaag betekent een stijging naar 566,1 ofwel 569.

  • Van topvorming zou in de daggrafiek sprake zijn bij een daling onder de recente bodem rond 557,8. Daalt de index dan zal ik dus zeker letten op de ontwikkeling ten opzichte van deze bodem.

  • In de grafiek rechts ziet u de Bollinger Bands. De AEX heeft de bovenste lijn nog niet bereikt. Er is dus ruimte voor een stijging, al weet je bij deze indicator nooit zeker of de markt deze ruimte zal benutten. Een stijging naar de bovenste lijn is een optie.

  • In zowel de uurgrafiek hierboven links als de kwartiergrafiek rechts ziet u dat de AEX met de slotstand slechts 0,7 indexpunt verwijderd is van het weerstandsniveau 564 waar eerder op de dag een top tot stand kwam. Die top kan daardoor op eenvoudige wijze worden doorbroken, een stijging van iets meer dan 0,15% en we staan erboven. Dat is dus zeker iets om rekening mee te houden.

  • In de kwartiergrafiek tekende ik vanmiddag Fibonacci lijnen over de stijging 560,3 - 564,1. Zou de AEX naar beneden door het 61,8% niveau 561,7 breken dan is een gang naar 560,3 of eventueel lager waarschijnlijk. Zolang we boven het 61,8% niveau koersen, zoals nu het geval is, is een voortzetting naar boven de ontwikkeling waar de markt op aanstuurt. Hiermee gaan we naar het resumť.

Resumerend: 

De AEX bereikte vandaag de top uit 2007 op 563,98. Het is omdat daar destijds zo'n belangrijke top ontstond een potentieel weerstandsniveau, een cruciaal niveau ook. Wordt het niveau morgen doorbroken dan hebben we twee mogelijke doelen, te weten 566,1 en 569. Het gaat in beide gevallen om lijn u, het betreft respectievelijk de ligging in de daggrafiek en de weekgrafiek. De laatste is overigens het belangrijkst. Bij een doorbraak door het hoogste punt 564,1 van vandaag kijk ik bij beide grenzen of daar wellicht een top wordt ontwikkeld. De kans op een doorbraak is groot, het vergt immers maar een stijging van iets meer dan 0,15%. Zou de index dalen en onder het 61,8% Fibonacci niveau 561,7 belanden dan is een daling naar 560,3 of eventueel lager waarschijnlijk. Indien de index verder zou dalen is de bodem rond 557,8 in de daggrafiek het belangrijkst, omdat een daling daaronder topvorming zou betekenen in die grafiek.

En dan nog dit...

De candle van gisteren in de daggrafiek van de S&P500 index was een potentieel toppatroon. Het ziet er echter niet naar uit dat dit patroon vandaag bevestigd wordt als top, want de index stijgt tot dusverre.

  • De candle van gisteren was een dark cloud cover en dus een potentiŽle top. Lijn x functioneert echter als steunlijn, waardoor de opwaartse beweging behouden bleef. Je weet natuurlijk nooit wat vanavond nog te gebeuren staat, maar het heeft er op dit moment alles van weg dat de S&P500 de naar boven gerichte trend behoudt. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 17 jan 2018, 19.10u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

17 jan 09.15u: Markt werkt aan vervolg omhoog

17 jan 10.00u: Basis is gelegd voor een stijging

ABN AMRO: Aandeel heeft weerstandslijn bereikt

17 jan 11.00u: Nog geen gebruik gemaakt van basis

17 jan 12.00u: AEX staat bij de top van gisteren

17 jan 14.00u: Tijdens lunchpauze naar top 2007

17 jan 14.30u: Wat gedaald vanaf de bereikte top

17 jan 15.00u: AEX het afgelopen half uur gekocht

17 jan 16.00u: Gedaald, maar omhoog tijdens schrijven

17 jan 17.00u: Afwissend groene en rode candles

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven