ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van deze week spreekt als lange rode candle boekdelen, het was een slechte beursweek. De AEX daalde met bijna drie procent. Kijken we waar bij de huidige daling steun gevonden kan worden dan komen we eerst bij lijn z uit, de lijn die twee recente bodems met elkaar verbindt. Daarnaast hebben we lijn p, de lange stijgende trend is intact zolang de AEX index boven deze lijn koerst. De stijgende trend kan dus nog een stootje hebben. Onder lijn p mag de graadmeter uiteraard niet belanden, want dan is het mis.

  • De vlag y-y' die in ontwikkeling was in de daggrafiek is ongeldig geworden, want de beursindex is naar beneden uitgebroken. Ik sprak lezers die op grond van deze vlag een naar boven gerichte positie hadden ingenomen en nogal geÔrriteerd waren door het verloop. De les is nooit vooruit te lopen op de afronding van een patroon, maar altijd met het innemen van een positie te wachten tot de uitbraak in de juiste richting een feit is. Stap je eerder in, dus nog binnen het patroon, dan loop je het risico dat je door een tegenovergestelde beweging tegen verliezen aanloopt en die kunnen groot zijn. Een uitbraak in de niet gebruikelijke richting kan namelijk een flinke beweging tot gevolg hebben. Partijen die in dit geval speculeerden op een stijging zijn plots gedwongen geweest hun positie aan te passen en droegen op die wijze ongewild bij aan de daling. Geduldig wachten tot een patroon is afgerond of ongeldig wordt en dan pas handelen, dat is het credo.

  • We zagen in de weekgrafiek lijn z als potentiŽle steunlijn. Net daarboven ligt rond 548 het 76,4% Fibonacci niveau dat ik mee wil nemen als mogelijk steunniveau. Tussen de lijnen z en p hebben we dan nog de niveaus 540,3, 537,8 en 535,3 waar steun gevonden zou kunnen worden.

  • Het slot van vandaag bracht de AEX buiten de Bollinger Bands. Een index blijft wel eens een dag of drie buiten de banden, maar je moet vanaf de eerste dag rekening houden met een terugkeer binnen de indicator. De graadmeter kan maandag dus stijgen.

  • Vandaag werd een vlag gemaakt in de uur- en kwartiergrafiek, een patroon met een koersdoel in de buurt van het besproken 76,4% niveau 548. Het is dus goed voorstelbaar dat de index naar dat niveau gaat.

  • Koersontwikkelingen in de VS en AziŽ wegen uiteraard zwaarder dan de vlag. Dat patroon geeft aan hoe de markt er op dit moment over denkt en dat kan door invloed van buitenaf veranderen. Trek uit de vlag dus niet de conclusie dat we op een voortzetting naar 548 mogen rekenen.
  • Gaat de index omhoog dan is de top van de vlag rond 554,4 vanzelfsprekend een belangrijke barriŤre.

Resumerend: 

Het was een slechte beursweek in Amsterdam, er ging bijna drie procent af van de AEX index. De daling brengt ons automatisch bij de vraag waar steun gevonden kan worden. Steun kan er achtereenvolgens zijn rond 548, lijn z, 540,3, 537,8, 535,3 en lijn p. De lange termijn trend is ondanks de daling naar boven gericht zolang de beursindex boven lijn p koerst, bij een daling onder de lijn zou het mis zijn op de Amsterdamse markt. De vanmiddag in de uur- en kwartiergrafiek afgeronde vlag zegt ons uit te gaan van een daling naar 548 of eventueel lager. Uit de Bollinger Bands blijkt echter dat we een herstelbeweging niet mogen uitsluiten, de index zal op een gegeven moment immers moeten terugkeren binnen de banden. Dit kan een dag of drie duren, maar ook aanstaande maandag al plaatsvinden. Gaat de AEX omhoog dan is de top van de vlag rond 554,4 in de kwartiergrafiek een belangrijke potentiŽle barriŤre.

En dan nog dit...

Speciale aandacht vandaag voor het koersverloop van de Duitse DAX. Volgend op een uitbraak door een weerstandsniveau vorige week kwam het gisteren en vandaag van dalingen onder steunniveaus.

  • Vorige week dinsdag brak de DAX door de top uit november 2017, maar dat werd de dag erna een valse uitbraak. Er volgde een beweging in de tegenovergestelde richting, waarbij de index gisteren door de bodem van half januari brak en vandaag door de bodem van half november. Er staat nu nog een bodem rond 12.745 die niet doorbroken is. Als die wel doorbroken zou worden wordt het spannend. Op de Duitse beurs wist men tweemaal een daling onder een voorgaande bodem terug te draaien, namelijk eind november en begin januari. Het wordt interessant om te zien of men dat kunststukje normaals kan uithalen, mocht de DAX onder 12.745 belanden. Ontstaat daarentegen op of boven 12.745 een volgende bodem dan is dat een teken dat kopers in Frankfurt zich nog niet aan de kant laten schuiven door het verkoopgeweld dat de afgelopen dagen werd ontketend. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 2 feb 2018, 18.57u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

2 feb 09.15u: Voortzetting naar beneden van AEX

2 feb 10.00u: Klein herstel, maar al snel weer druk

2 feb 11.00u: Verder omlaag, bijna bij 62,8% niveau

Heineken: Bij bovenkant grote wig in de maandgrafiek

2 feb 12.00u: AEX aangekomen bij het 61,8% niveau

2 feb 14.00u: Zijwaarts in afwachting van cijfers VS

AKZO: Grote dalende rechthoekige driehoek in wording

2 feb 15.00u: Eerst daling, maar snel stijging met gap

2 feb 16.00u: Vlag afgerond met uitbraak naar beneden

2 feb 17.00u: Een klein herstel na daling onder bodem

 

Agenda van maandag 29 jan t/m vrijdag 2 feb 2018

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven